Slučaj silovane djevojčice iz Plava: Zatajile institucije, ali i kompletno društvo

Plavljanin već ima jednu ženu i dvoje djece. Djevojčica je sa njim u vezi više od godinu i po, i U.M. je odveo kod sebe kao drugu ženu kada je imala samo trinaest godina

Naša organizacija imala je za samo nekoliko mjeseci deset prijava maloljetnica koje su nam se ispovijedale i žalile da ih uznemiravaju i maltretiraju stariji muškarci, a da nema ko da ih zaštiti. U tom maltretiranjima i provokacijama prednjačili su sezonski radnici koji su u Plavu boravili sa strane, i mi smo ih u nekoliko slučajeva prijavljivali poslodavcima.

To su Vijestima saopštile aktivistiknje SOS telefona u Plavu – Nina Kolenović i Esmeralda Šuvakić, nakon što je policija juče saopštila da je U.M. (27) iz te opštine uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivično djelo – silovanje i krivično djelo – obljuba sa djetetom na štetu maloljetne ženske osobe.

Foto: Ilustracija (YouTube/Printscreen)

“U.M. je, kako se sumnja, 6. aprila 2020. godine izvršio krivično djelo silovanje na štetu ženske osobe koja je u tom trenutku imala 12 godina, na način što je upotrebom psihoaktivne supstance onesposobio djevojčicu i izvršio krivično djelo. Krivično djelo obljuba sa djetetom osumnjičeni je izvršio u julu 2021. godine na štetu iste djevojčice na način što je, kako se sumnja, prilikom susreta sa njom imao seksualne odnose iako je bio svjestan da oštećena djevojčica ima 13 godina i da je psihički i fizički nezrela”, ističe se u saopštenju UP.

Iz policije su naveli i da je protiv U.M. prethodno podnijeta krivična prijava državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Plavu zbog sumnje da je izvršio krivično djelo vanbračna zajednica sa maloljetnikom.

Mediji su prethodno prenijeli vijest iz Plava koja je šokirala crnogorsku javnost, da sada četrnaestogodišnja djevojčica živi sa oženjenim čovjekom.

Plavljanin već ima jednu ženu i dvoje djece. Djevojčica je sa njim u vezi više od godinu i po, i U.M. je odveo kod sebe kao drugu ženu kada je imala samo trinaest godina.

Slučaj je prijavila baba djevojčice, a policija je protiv Plavljanina najprije podnijela krivičnu prijavu po krivičnom djelu – vanbračna zajednica sa maloljetnim licem.

Predmet je u radu i kod Osnovnog državnog tušilaštva u Plavu, kao i kod Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju.

Za aktivistiknje SOS telefona, taj slučaj jeste, kako kažu, katastrofalan, ali ne predstavlja iznenađenje.

RASPAD PORODICE UČINIO SVOJE

“Roditelji djevojčice su razvedeni i žive u Sjedinjenim Američkim Državama. Ona je kod babe u Gusinju, a baba i djeda nisu mogli imati kontrolu nad njom. To danas često ni roditeljima ne uspijeva, a ne babi i djedu. Vrlo rano je počela da izlazi i da se viđa sa ovim čovjekom u Plavu”, pričaju one.

Objašnjavaju i da djevojčica potiče iz ugledne familije, ali da je raspad porodice učinio svoje.

“Ovaj čovjek je iskoristio tu situaciju. Prva žena mu koristi kao pokriće i paravan, i ona samo pokorno ćuti i prihvata ovu situaciju”, kažu aktivistiknje SOS telefona.

One pričaju i da slučaj zavođenja maloljetnice nije izolovan, odnosno da ih je bilo još tokom prethodnog ljeta.

“Naša organizacija imala je za samo nekoliko mjeseci deset prijava maloljetnica koje su nam se ispovijedale i žalile da ih uznemiravaju i maltretiraju stariji muškarci, a da nema ko da ih zaštiti. U tom maltretiranjima i provokacijama prednjačili su sezonski radnici koji su u Plavu boravili sa strane, i mi smo ih u nekoliko slučajeva prijavljivali poslodavcima”, kažu one.

Da je slučaj djevojčice iz Plava specifičan i vrlo kompleksan, izjavio je i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović na sjednici Odbora za rodnu ravnopravnost.

On je rekao da je nestanak djevojčice baba prijavila 11. novembra. “U odnosu na prethodna saznanja policija je otišla na lice mjesta, gdje su je zatekli. Pozvali su je u Odjeljenje bezbjednosti Plav u prisustvu babe i službenice Centra za socijalni rad. Saopštila je da se udala, da želi da živi sa njim i ako je neko nasilno odvede od njega, da će dići ruku na sebe”, naveo je Sekulović.

Centar za socijalni rad je potom zatražio od policije asistenciju prilikom razgovora psihologa sa maloljetnicom i eventualne predaje djevojčice babi. Ministar je dodao da su spisi predmeta obljuba nad djetetom vraćeni u Osnovno državno tužilaštvo Plav.

“Po nalogu Višeg državnog tužioca uzete su izjave od lica koja mogu biti u vezi sa maloljetnicom”, kazao je tada Sekulović.

U medijima se navodi da u svemu ima elementa bigamije, koja je po zakonu Crne Gore kažnjiva i zabranjena.

U SOS telefonu u Plavu smatraju, međutim, da su institucije u ovom slučaju zatajile.

“Zatajila je i kompletna sredina. U malom mjestu kakav je Plav moralo se mnogo ranije znati šta se dešava, kako među običnim građanima, tako i u institucijama”, kažu aktivistkinje SOS telefona u Plavu Nina Kolenović i Esmeralda Šuvakić.

U javnosti je u vezi sa ovim slučajem uglavnom preovladavao osjećaj sabžanjavanja, a od isntitucija se dvadesetak dana očekivalo da preduzmu konkretne korake, što je konačno I učinjeno.

VISOK STEPEN PORODIČNOG NASILJA

Da institucije nekada zataje ili da su nemoćne, pričaju aktivistikinje ove nevladine organizacije, govori i podatak da je stepen porodičnog nasilja u Plavu vrlo visok.

“Mi smo samo u jednoj brošuri pod nazivom ‘Mi koje šutnju učinismo glasnom’ zabilježile čak četrdeset najslikovitijih i najtežih slučajeva porodičnog nasilja. Nisu to samo neznaveni ljudi i običan narod, već imamo i slučajeva u kojima su visokoobrazovane intelektualke bile izložene ili su i dalje izložene teškom nasilju od strane supružnika”, kažu one.

SOS telefon u Plavu radi već preko dvije decenije i uspjeli su da izgrade dobru organizaciju i okupe ekipu stručnjaka.

“Upravo zbog tog našeg mentaliteta, mi koje radimo sa žrtvama nasilja, odavno smo položile ispit hrabrosti, solidarnosti, saosjećanja i razumijevanja. Trebalo je prije dvije decenije uzdignute glave stati ispred institucija, ispred nasilnika, pogledati u lice žrtvu i reći – nemoj da se bojiš”, pričaju ove civilne aktivistinje.

One se prisjećaju da su počeci bili strašni, uz osjećaj da su potpuno same i da se bore sa čitavim gradom.

“Mi smo odlučile da rušimo predrasude i da budemo odlučne, strpljive i radne. Zato smo i izgradile kredibilitet organizacije” – kažu u SOS telefonu Plav.

Pričaju i kako je teško kada se zakaže suđenje, i čekate pred sudnicom, a žrtva se ne pojavi, odustane.

“I sjutra vas gleda na ulici kao da ništa nije bilo. Misli da je završeno sa nasiljem, ali najčeće nije. Onda dođe ponovo da traži pomoć”, kažu ove žene.

Da je situacija u pogledu porodičnog nasilja alarmantna govori i podatak da su samo za vrijeme kovid pandemije aktivistkinje SOS telefona bile u situaciji da za čak šest žena traže i pronađu privremeno sklonište.

Glavna fotografija: Plav (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!