“Kjuanon šaman” osuđen na tri godine i pet mjeseci zatvora zbog upada u Kongres

Tužioci su od sudije okružnog suda tražili da izrekne dužu zatvorsku kaznu, od 51 mjesec, Čensliju koji se u septembru izjasnio da je kriv za ometanje zvanične procedure kada su on i hiljade drugih upali u Kongres da bi pokušali da zaustave potvrdu izborne pobjede predsjednika Džoa Bajdena

Federalni sudija je osudio Džejkoba Čenslija, poznatog kao “Kjuanon šaman”, na 41 mesec zatvora zbog uloge u smrtonosnom napadu pristalica tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa na kompleks američkog Kongresa 6. januara.

Tužioci su od sudije okružnog suda tražili da izrekne dužu zatvorsku kaznu, od 51 mjesec, Čensliju koji se u septembru izjasnio da je kriv za ometanje zvanične procedure kada su on i hiljade drugih upali u Kongres da bi pokušali da zaustave potvrdu izborne pobjede predsjednika Džoa Bajdena.

Sudija je istu kaznu prošle nedjelje izrekao još jednom učesniku nemira koji je snimljen kako udara policajca. Riječ je o do sada najoštrijim kaznama od oko 675 krivičnih slučajeva povezanih sa upadom, piše Glas Amerike.

Sudija je rekao da jeruje da je Čensli uradio mnogo da ubijedi sud “da je na pravom putu”.

“Najteži dio je što znam da sam kriv”, rekao je Čensli prije izricanja kazne. Rekao je da je imao teško djetinjstvo i da preuzima odgovornost za svoje ponašanje.

“Mislio sam da ću dobiti 20 godina samice. Ova trauma je ostavila posledice…to dokazuju sijede dlake na grudima, rukama… Ne bi trebalo da ih imam”, rekao je 34-godišnji Čensli.

Dok je bio u pritvoru, Čensliju je uspostavljena dijagnoza šizofrenije, bipolarnog poremećaja, depresije i anksioznosti. Kada se izjasnio da je kriv, poručio je da je razočaran što ga Tramp nije pomilovao.

Tramp je opozvan u Predstavničkom domu i oslobođen u Senatu po optužbi za podsticanje nereda 6. januara zapaljivim govorom, u kojem je poručio pristalicama “da se pakleno bore”.

U nasilju su preminule četiri osobe. Pripadnik policije Kapitola, kojeg su napali učesnici protesta, umro je dan posle napada, dok su četiri policajca koja su branila Kongres izvršila samoubistvo. Oko 140 policajaca je povrijeđeno.

Većina učesnika, koja se izjasnila krivim, optužena je za nenasilne prestupe, mada pravni zastupnici vlade traže zatvorske kazne za pojedine koji si suočeni za ozbiljnijim optužbama.

U međuvremenu, dugogodišnji Trampov savjetnik Stiv Benon u srijedu se izjasnio da nije kriv po optužnici da se nije odazvao obaveznom pozivu odbora Predstavničkog doma koji istražuje upad u Kongres.

Benon, koji je u ponedjeljak prvi put izveden pred sud, prošle nedjelje je optužen po dvije tačke za nepoštovanje Kongresa. Benon je u ponedjeljak poručio da je riječ o politički motivisanom napadu na njega.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!