SAD otvorile ambasadu u Jerusalimu, u protestima stradala 43 Palestinca (VIDEO)

“Sjedinjene Američke Države danas i službeno otvaraju svoju ambasadu u Jerusalimu. Danas ispunjavamo obećanje dato američkom narodu i dajemo Izraelu isto pravo kao i svim drugim zemljama – pravo da biraju svoju prijestonicu”, rekao je u pozdravnom govoru David Friedman, američki ambasador u Izraelu

Foto: Printscreen

Američka ambasada u Jerusalimu otvorena je u popodnevnim satima, a taj potez je izazvao masovne proteste Palestinaca i strahove u vezi sa daljim jačanjem nasilja.

“Sjedinjene Američke Države danas i službeno otvaraju svoju ambasadu u Jerusalimu. Danas ispunjavamo obećanje dato američkom narodu i dajemo Izraelu isto pravo kao i svim drugim zemljama – pravo da biraju svoju prijestonicu”, rekao je u pozdravnom govoru David Friedman, američki ambasador u Izraelu. 

Otvaranjem ambasade ostvaruje se najspornije spoljnopolitičko obećanje predsjednika Donalda Trumpa, uprkos međunarodnom protivljenju i palestinskom gnjevu.

Dan otvaranja bio je najsmrtonosniji u izraelsko-palestinskom sukobu od 2014. godine, jer su najmanje 43 palestinska demonstranta ubijena u izraelskoj vatri na protestima u Pojasu Gaze. Istovremeno, ranjeno je više od 1.900 Palestinaca.

Polovina je ranjena bojevom municijom, a među njima i veliki broj žena i djece i najmanje 11 novinara, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Protest se održava uoči godišnjeg obilježavanja Nakbe, ili katastrofe, kojom se obilježava dan kad je država Izrael osnovana 1948. godine, što je dovelo do protjerivanja stotina hiljada Palestinaca. 

Datum otvaranja ambasade brižljivo je biran kako bi se podudario sa Danom Jerusalima, 51. godišnjicom koju Izraelci nazivaju “ujedinjenjem” grada nakon rata 1967. godine.

TRUMP: “IZRAEL IMA PRAVO NA GLAVNI GRAD”

Na otvaranju nema Donalda Trumpa, umjesto koga su u Jerusalim stigli Ivanka Trump i Jared Kushner, ćerka i zet predsjednika SAD-a.

Upravo je Ivanka Trump, koja obavlja i dužnost savjetnice u Bijeloj kući, zajedno s američkim ministrom finansija Stevenom Mnuchinom otkrila ploču na zidu zgrade koja će služiti kao privremeni dom ambasade u Jerusalimu.

“U ime 45. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država želim vam službenu dobrodošlicu po prvi put u ambasadi SAD-a ovdje u Jerusalimu, prijestonici Izraela”, kazala je Trumpova kćerka, prenosi Al Jazeera.

Trump se okupljenima obratio video-linkom.

“Dugo smo čekali na ovaj trenutak, jer je Izrael odredio Jerusalim kao glavni grad još 1948. nakon stvaranja države. Izrael je suverena nacija, koja, kao i svaka druga suverena država, ima pravo da odluči koji će biti njen glavni grad. Stvarnost je da je Jerusalim njen glavni grad i mi smo priznali Jerusalim za stvarni glavni grad. Danas idemo korak dalje otvaranjem ambasade u Svetoj zemlji”, rekao je Trump.

“Naša je najveća nada mir i SAD su u potpunosti posvećene tome da se održi dugoročni mirovni sporazum i ukloni status quo na svetim mjestima. SAD će uvijek biti saveznik Izraelu u potrazi za slobodom i mirom. Ovim činom potvrđeno je prijateljstvo prema Izraelu, Palestincima i svim susjedima”, dodao je američki predsjednik.

PROTESTI TRAJU NEKOLIKO MJESECI

Izrael je okupirao i anektirao Istočni Jerusalim 1967, a taj potez međunarodna zajednica nikad nije priznala.

Palestinci žele da Istočni Jerusalim bude prijestonica njihove buduće države i smatraju da je selidba američke ambasade iz Tel Aviva jednostran potez, koji SAD-u oduzima titulu posrednika za mir na Bliskom istoku.

Trumpova odluka da prizna Jerusalim za izraelsku prijestonicu pokrenula je višemjesečne proteste širom palestinskih teritorija.

U njima su ubijene desetine Palestinaca, dok ih je više od 8.500 povrijeđeno.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!