Predsjednik Đukanović imao online susret sa Metjuom Palmerom (VIDEO)

Dalja podrška SAD, biće posebno važna u savladavanju ključnog deficita u zemljama regiona, pa i Crnoj Gori, vladavini prava.Ta podrška i do sada je bila veoma važna, istakao je on, kako bi crnogorsko društvo bilo sve više pravno uređeno i brže se kretalo ka EU

Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao je danas online susret sa zamjenikom pomoćnika državnog seketara SAD za evropske i evroazijske poslove Metjuom Palmerom koji boravi u virtuelnoj posjeti Crnoj Gori.

Tokom susreta razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori nakon parlamentarnih izbora, očekivanjima od buduće kohabitacije, daljoj ulozi crkve u Crnoj Gori i nastavku saradnje dvije zemlje, saopšteno je iz Đukanovićevog Kabineta.

Predsjednik Đukanović je zahvalio američkom zvaničniku na inicijativi za posjetu Crnoj Gori u ovom formatu u uslovima pandemije, kao potvrdi kontinuiteta dijaloga dvije prijateljske i partnerske zemlje. Ponovio je očekivanje da će nova vladajuća većina sprovesti u djelo iskazanu posvećenost evropskim integracijama, članstvu u NATO i sprovoditi odgovoran odnos prema tim procesima.

Na interesovanje Palmera u pogledu dalje saradnje i komunikacije dvije zemlje u uslovima kohabitacije poručio je da je partnerstvo između SAD i Crne Gore starije od bilo koje vlasti. U tom kontekstu, pozdravio je namjeru američke administracije da nastavi komunikaciju sa svim strukturama vlasti i relevantnim strukturama društva na temeljima dobrih dosadašnjih postignuća. Dalja podrška SAD, biće posebno važna u savladavanju ključnog deficita u zemljama regiona, pa i Crnoj Gori, vladavini prava.Ta podrška i do sada je bila veoma važna, istakao je on, kako bi crnogorsko društvo bilo sve više pravno uređeno i brže se kretalo ka EU. Predsjednik je naglasio da u narednom periodu treba dalje jačati saradnju između visokoškolskih ustanova SAD i Crne Gore u cilju osavremenjavanja znanja i podizanja konkurentnosti naših ljudi u svijetu, na čemu se već radi. Posebno je pozdravio pokretanje partnerskog ekonomskog dijaloga od strane Stejt Departmenta, imajući u vidu značaj valorizacije turističkih, energetskih i poljoprivrednih potencijala Crne Gore.

Pomoćnik zamjenika državnog sekretara SAD je zahvalio predsjedniku za korisne preporuke i uz zadovoljstvo razgovorom iskazao očekivanje da će se uskoro i lično sresti i nastaviti dijalog. Kazao je da su pitanja identiteta uvijek opasna na Zapadnom Balkanu, a da je izvor uspjeha Crne Gore bio upravo u njenoj uspješnoj multietničkoj demokratiji.

Online susretu prisustvovali su i ambasadori Crne Gore i SAD Nebojša Kaluđerović i Džudi Rajzing Rajnke.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!