Bajden nakon glasanja Elektorskog koledža: Demokratija je pobijedila (VIDEO)

Narod je glasao. Održana je vjera u naše institucije. Integritet naših izbora ostao je nenarušen. Sada je vrijeme da okrenemo stranicu. Da se ujedinimo. Da zacijelimo rane, poručio je Bajden

Džo Bajden (Foto: Printscreen/NBC)

Elektorski koledž i zvanično je potvrdio da je demokrata Džozef Bajden novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, nakon što su glasovi elektora iz Kalifornije, najveće države u zemlji, “prenijeli” Bajdena preko praga od 270 glasova potrebnih za pobjedu.

Na osnovu rezultata novembarskih izbora, Bajden je osvojio 306 elektorskih glasova dok je republikanski predsjednik Donald Tramp osvojio 232. Procjenjuje se da je Bajden osvojio i oko sedam miliona glasova birača više od Trampa, prenpsi Glas Amerike.

Bajden je u obraćanju javnosti, nakon što su elektori potvrdili njegovu pobjedu, rekao da je “u borbi za duh Amerike, pobijedila demokratija”.

“Narod je glasao. Održana je vjera u naše institucije. Integritet naših izbora ostao je nenarušen. Sada je vrijeme da okrenemo stranicu. Da se ujedinimo. Da zacijelimo rane”, poručio je Bajden.

Ocijenio je da su u Americi, ponovo pobijedili “vladavina prava, naš Ustav i volja naroda” i da se dokazalo da je američka demokratija, kojoj je “bilo zaprijećeno”, “otporna, istinska i snažna”.

“Plamen demokratije u ovoj naciji davno je zapaljen. I sada znamo da ništa – čak ni pandemija niti zloupotreba vlasti – ne može da ugasi taj plamen”, istakao je Bajden.

Novoizabrani predsjednik je rekao da su napori Trampa i njegovih pristalica da pred sudovima preokrenu izborni rezultat “toliko ekstremni, da to nikada nije do sada viđeno”.

“Srećom, Vrhovni sud je jednoglasno, odmah i potpuno odbacio te napore”, rekao je Bajden.

Takođe je ponovio obećanje, dato tokom predizborne kampanje, da će biti predsjednik svih Amerikanaca, bez obzira na to da li su glasali za njega i naglasio da je pred zemljom težak posao kada je riječ o borbi protiv virusa i ekonomiji.

Dok je glasanje Elektorskog koledža tradicionalno formalnost – ove godine je imalo mnogo veći značaj zbog Trampovih nedokazanih tvrdnji o masovnim prevarama na izborima.

Mjere bezbjednosti su bile pojačane u nekim državama dok su Arizona, Džordžija, Mičigen, Nevada, Pensilvanija i Viskonsin – šest ključnih država u kojima je Bajden pobijedio, a Tramp osporio rezultate, glasali za Bajdena i njegovu potpredsjednicu Kamalu Haris. Elektori Nevade glasali su preko Zuma zbog pandemije koronavirusa. Glasanje elektora je nastavljeno u državama širom zemlje, a kada je došao red na Kaliforniju, glasovi 55 elektora iz te države su formalizovali Bajdenovu pobjedu.

Šanse da bi glasanje elektora moglo da poništi Bajdenovu pobjedu bile su skoro nepostojeće, a pošto Trampov pokušaj da na sudu promijeni rezultat nije uspio, blijede i predsjednikove nade da će moći da ostane na vlasti tako što će ubijediti Kongres da ne prihvati glasove elektora na specijalnoj sjednici 6. januara, i gotovo je sigurno da ni taj pokušaj – neće uspjeti.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!