Suljagić: Kamenovanje i poruke podsjećaju na devedesete, a to nećemo dozvoliti

I naročito smo reagovali na poruke i prijetnje u Pljevljima, kojima se poziva na nove Srebrenice. Ono što je jako bitno u ovom kontekstu jeste da se Srebrenica nije dogodila u vakuumu, da je tom najvećem zločinu genocida najvećem i jedinom takvom na evropskom tlu, nakon Drugog svjetskog rata, prethodila višegodišnja kampanja dehumanizacije muslimanskog naroda u istočnoj Bosni, odnosno u cijeloj Bosni i Hercegovini”, kazao je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari

 

Emir Suljagić (Foto: Printscreen/RTCG)

Napade u Pljevljima i poruke mržnje osudili su i iz Memorijalnog centra u Srebrenici, uz napomenu da pomno prate dešavanja u Crnoj Gori, te da ih kamenovanje i poruke podsjećaju na devedesete, što oni neće dozvoliti. Napominju i da napad na jednog Bošnjaka doživljavaju kao napad na sve.

I za Memorijalni centar iz Srebrenice neprihvatljivo je raspirivanje nacionalne, etničke i vjerske mržnje, usmjereno protiv pripadnika bošnjačkog naroda i građana islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori, javlja RTCG.

“I naročito smo reagovali na poruke i prijetnje u Pljevljima, kojima se poziva na nove Srebrenice. Ono što je jako bitno u ovom kontekstu jeste da se Srebrenica nije dogodila u vakuumu, da je tom najvećem zločinu genocida najvećem i jedinom takvom na evropskom tlu, nakon Drugog svjetskog rata, prethodila višegodišnja kampanja dehumanizacije muslimanskog naroda u istočnoj Bosni, odnosno u cijeloj Bosni i Hercegovini”, kazao je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočaro.

Nešto slično, kaže direktor Memorijalnog centra u Srebrenici, vidi i sada u Crnoj Gori.

“Ja moram priznati da tu kampanju vidim i sada i da vidim da dolazi sa istih adresa s kojih je dolazila i ranih 90-ih, da dolazi iz medija u Beogradu i njihovih megafona. Nekada u Bosni i Hercegovini, a danas u Crnoj Gori”, kaže Suljagić.

On kaže i da je njegova lična dužnost da upozori na dešavanja u našoj državi. Tvrdi da netpeljivost i mržnju prema Bošnjacima, gdje god da se nalaze, oni neće dozvoliti.

“Treba da znaju da mi u Bosni i Hercegovini ovo smatramo napadom na sve nas. I da je pitanje koji oni sebi treba da postave jeste – koja će vrata nakon ovoga biti u stanju da otvore izvan Crne Gore. Jer je ponašanje koje Crna Gora gura dublje u izolaciju”, rekao je, prenosi rtcg.me.

“Bosna i Hercegovina je prvi susjed Crne Gore, a građani koji su kamenovali prostorije Islamske zajednice u Pljevljima i širili govor mržnje trebalo bi da se zapitaju kakve su slike prethodnih dana pošle iz Crne Gore”, kazao je Suljagić.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!