Erdogan: Turska neće dozvoliti da se ponove patnje Bosne i Hercegovine iz 90-ih godina

“Želimo da Balkan bude mjesto mira u Evropi, razvijeniji i ekonomski jači. Nikako ne želimo da Bosna i Hercegovina postane mjesto borbe i sukoba onih koji imaju interese na tom području. Uz taj stav smo, nakon posljednjih tenzija koje su otvorile rasprave o jedinstvu i cjelovitosti Bosne i Hercegovine, značajno ubrzali naše diplomatske napore. Poduzeli smo inicijative kao zemlja koja poštuje prava svih i razgovara sa svim stranama u Bosni i Hercegovini”, kazao je Erdogan

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da njegova zemlja neće dozvoliti da Bosna i Hercegovina doživi patnju koju je doživjela 1990-ih godina,

Ističući da Bosna i Hercegovina, s kojom Turska ima duboke odnose vjekovima, zauzima posebno mjesto u srcima turskog naroda, Erdogan je, tokom prijema predstavnika bošnjačkih nevladinih organizacija u Turskoj u nedjelju, kazao da turski narod smatra svojom dužnošću da bude uz Bosnu i Hercegovinu u svakom istorijskom momentu, bez obzira na okolnosti.

Podsjetio je da je Turska mobilisala sve svoje resurse i tokom rata u Bosni i Hercegovini kada su se desili strašni masakri i zločini protiv čovječnosti, prenosi Anadolija.

DA BALKAN BUDE IZVOR MIRA RAZVIJENIJI I EKONOMSKI JAČI

“Mi ćemo i dalje biti uz našu bošnjačku braću, na mnogo snažniji i drugačiji način. Uložili smo, a i dalje to činimo, kako bi mirno okruženje uspostavljeno nakon rata bilo trajno. Pružili smo podršku bez ikakve diskriminacije za očuvanje multikulturalnog i etničkog identiteta Bosne i Hercegovine i njene stabilnosti. Od Dejtonskog mirovnog sporazuma, Turska je bila najveća prepreka da se ponovo ne dogode tužni događaji koji su se dešavali u Bosni i Hercegovini u prošlosti. Korist od projekata koje je Turska realizovala u Bosni i Hercegovini, razvojne pomoći koju pružala kao i od ulaganja turskih kompanija imaju Bošnjaci kao i Srbi i Hrvati”, rekao je Erdogan

Podsjetio je na mnoge patnje koje su zabilježene u prošlosti i želje da Balkan ne bude spominjan po sukobima i tenzijama, nego da bude izvor mira.

“Želimo da Balkan bude mjesto mira u Evropi, razvijeniji i ekonomski jači. Nikako ne želimo da Bosna i Hercegovina postane mjesto borbe i sukoba onih koji imaju interese na tom području. Uz taj stav smo, nakon posljednjih tenzija koje su otvorile rasprave o jedinstvu i cjelovitosti Bosne i Hercegovine, značajno ubrzali naše diplomatske napore. Poduzeli smo inicijative kao zemlja koja poštuje prava svih i razgovara sa svim stranama u Bosni i Hercegovini”, kazao je Erdogan.

Dodao je da će nastaviti dijalog sa svim stranama kako se Bosna i Hercegovina ne bi ponovo vratila u stare teške dane i da će, bez obzira šta drugi radili, nastavljati da spaja i promoviše dijalog između Bošnjaka, Srba, Hrvata, Albanaca, Makedonaca…

NEĆEMO SE UZDRŽAVATI I OD ODLUČNIJEG STAVA

“Vjerujem da ćemo ovo pitanje prevazići u kratkom vremenu, na osnovima pravde i pravičnosti, uz pristup baziran na kompromisu i rješenju. Znam da ste i vi, kao i svi Bošnjaci u našoj zemlji, s razlogom zabrinuti zbog rastućih tenzija. Svjestan sam i da naš narod pomno prati dešavanja. Od vas očekujem da vjerujete turskoj diplomatiji i Republici Turskoj”, kazao je, prenosi Al Jazeera.

“Turska neće dozvoliti da se ponove patnje Bosne i Hercegovine iz 1990-ih godina. Nastavićemo naše inicijative dok ne bude postignuto trajno rješenje. Ne osjećam čak ni potrebu da kažem kako se nećemo uzdržavati i od odlučnijeg stava ako je to potrebno. Nema više ni Turske iz perioda rahmetli Alije (Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine), danas postoji druga Turska. Zbog toga će i koraci koje ćemo poduzeti biti značajno drugačiji”, rekao je Erdogan.

Foto: Printscreen

Idi na VRH

error: Content is protected !!