SAD od danas otvorene za putnike iz inostranstva – koji su novi uslovi?

SAD priznaju vakcine koje je odobrila tamošnja Uprava za hranu i lekove (FDA) – Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson, kao i vakcine koje je odobrila SZO, među kojima su Astra Zeneka, Sinofarm i Sinovak

Putnici iz inostranstva od ponedjeljka, 8. novembra, poslije skoro dvije godine, mogu ponovo da putuju u SAD, ali samo ako su u potpunosti vakcinisani. Uz potvrdu o vakcinaciji neophodan je i negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata. Aviokompanije su upozorile da će vrijeme čekanja za ukrcavanje na let biti duže nego obično, zbog provjere potvrda o vakcinaciji i negativnom testu.

U Ameriku nisu mogli da putuju oni koji su 14 dana pred dolazak boravili u Britaniji, 26 zemalja Šengena, Irskoj, Kini, Indiji, Južnoafričkoj republici, Iranu i Brazilu. Iz Srbije se i do sada moglo putovati u SAD, ali će sada tu mogućnost imati samo oni koji su kompletno vakcinisani.

Bijela kuća je potvrdila da su djeca mlađa od 18 godina izuzeta od novih pravila, kao i osobe sa zdravstvenim problemima.

SAD priznaju vakcine koje je odobrila tamošnja Uprava za hranu i lekove (FDA) – Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson, kao i vakcine koje je odobrila SZO, među kojima su Astra Zeneka, Sinofarm i Sinovak.

Među odobrenim vakcinama nije ruski Sputnjik V, tako da građani iz regiona koji su vakcinisani tom vakcinom ne mogu da putuju u SAD.

Zbog uslova koje su postavile američke vlasti, mnogi putnici koji su primili vakcine koje se koriste u drugim djelovima svijeta – kao što su ruski Sputnjik V ili kineski KanSino – pokušavaju da se imunizuju vakcinama koje su američke vlasti odobrile, prenosi agencija Asošijeted pres.

Meksiko je dobio gotovo 12 miliona doza vakcine KanSino i gotovo 20 miliona doza Sputnjika V. Stanovnici koji su primili dvije doze tih vakcina sada pokušavaju da prime dodatnu Fajzerovu, Moderninu, Astra Zenekinu ili Džonson i Džonson, u nadi da će im to omogućiti da pređu granicu.

“Ima mnogo Meksikanaca koji žele da putuju, ali ne mogu. Razmišljam da primim bilo koju drugu vakcinu”, kaže Rozenda Ruiz, stanovnica Meksiko Sitija.

Sputnjik V se koristi u oko 70 zemalja širom svijeta, ali ga još nisu odobrili ni FDA ni SZO. Gotovo milion ljudi u Mađarskoj je primilo rusku vakcinu.

Mađarska je jedna od samo dvije članice EU u kojima je odobrena upotreba Sputnjika V. U Slovačkoj je tu vakcinu primilo manje od 20.000 ljudi, piše Glas Amerike.

U Rusiji, gdje je najšira upotreba Sputnjika, građani takođe pokušavaju da se imunizuju vakcinama koje su odobrile SAD ili SZO da bi mogli da putuju u inostranstvo. Pojedini putuju u Srbiju, gdje su uz rusku odobrene i Fajzer-Bajontek, Sinofarm i Astra Zeneka vakcine.

Moskva je kritikovala planova SAD da izostavi Sputnjik sa spiska odobrenih vakcina.

“Nema nijednog razloga za tu odluku. Efikasnost i bezbjednost Sputnjik V vakcine su potvrdili ne samo eksperti, već je to urađeno i tokom primjene u praksi”, rekao je Leonid Slucki, predsjedavajući spoljnopolitičkog odbora ruske Dume.

Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija i dalje ispituje rusku vakcinu i još nije poznato kada bi mogla da bude odobrena za hitnu upotrebu.

Mađarska vlada sklopila je bilateralne sporazume sa 24 države – među kojima su Rusija, Srbija, Mongolija, Gruzija i Kazahstan – o međusobnom priznanju dokaza o imunizaciji, bez obzira na to o kojoj vakcini je riječ.

Mađarsko Ministarstvo inostranih poslova navelo je za AP da je otvoreno za sličan dogovor sa SAD, ali da trenutno “nema pregovora o tom pitanju”.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!