Kiša napravila haos u BiH: Poplavljena punionica kiseonika “Messer”, vanredna situacija, evakuacije… (VIDEO)

Punionica kiseonika kompanije “Messer”, koja je u Bosni i Hercegovini ovlašćena za proizvodnju i promet medicinskog kiseonika u Rajlovcu kod Sarajeva potpuno je poplavljena . Vanredna situacija proglašena je u Palama i Trnovu, poplave na području Istočnog Sarajeva ugrožavaju domaćinstva i saobraćajnice, a ugroženi su objekti i most na rijeci Željeznici u opštini Istočna Ilidža

Evakuacija stanovništva iz djelova Sarajeva i Mostara i vanredna situacija u Palama i Trnovu posljedice su poplava izazvanih obilnim kišama koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu tokom noći i jutra 5. novembra.

Iz profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo (jedan od 10 kantona u entitetu Federacija BiH) je saopšteno da su poplavljene zgrade i porodične kuće. Na terenu su i ekipe Civilne zaštite Kantona Sarajevu i policija.

Foto: Printscreen/Klix.ba

Sifet Čengić iz Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rekao kako situacija nije dobra na Iliži, u Novom Gradu Sarajevo i Trnovu, a najkritičniji je na Ilidži u naselju Otes.

Kako je rekao, u toku je evakuacija ljudi iz tog dijela Kantona Sarajevo.

„Voda je došla do kuća, poplavljen je veliki broj stambenih objekata. Vršimo gdje je potrebno evakuaciju, dostavljamo hranu preko Crvenog krsta”, rekao je.

Čengić napominje da je i dalje prisutan trend rasta svih rijeka na području Kantona Sarajevo- Bosne, Željeznice i Miljacke.

Ilidža, opština desetak kilometara udaljene od Sarajeva, jedna je od teže pogođenih u Kantonu Sarajevo. Stanovnici te opštine smatraju da se ništa ne radi na vrijeme kako ne bi kod obilnijih padavina došlo do poplava.

PREMIJER KANTONA SARAJEVO: SITUACIJA OZBILJNA, ALI POD KONTROLOM

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto ocijenio je da je situacija u glavnom gradu BiH zbog padavina ozbiljna, ali da je pod kontrolom, te je pozvao građane da smanje kretanje na neophodni minimum.

Vlada Kantona Sarajevo je u petak, 5. novembra, održala hitnu sjednicu te usvojila niz zaključaka kako bi riješila nagomilane probleme.

Između ostalog, kazao je da je Vlada naložila Štabu civilne zaštite KS da pokrene sve mjere propisane u planovima Aktivne odbrane od poplava te da sa svim ljudskim resursima i opremom izađe na područja i preduzmu sve aktivne mjere.

Takođe je istakao da je Vlada KS naložila svim ministarstvima da po potrebi u poplavljenim i rizičnim područjima zaustave rad škola, vrtića i drugih javih ustanova te naglasio da su već tri škole zatvorene.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta naglasio je da je odvijanje saobraćaja vrlo otežano, te da je veliki broj saobraćajnica poplavljen, posebno na područjima Ilidža, Novi Grad, Ilijaš i Trnovo te da rade na sanaciji tih problema.

„Ozbiljan problem koji nam se javlja jeste uspostava javnog prevoza, zbog čestog nestanka električne energije“, objasnio je Šteta.

Ministar unutrašnjih poslova KS Adnan Katica je kazao da policija reguliše saobraćaj na najfrekventnijim saobraćajnicama.

„Izazov je regulacija saobraćaja na području Kantona Sarajevo i očuvanje reda i mira“, rekao je on.

POPLAVLJENA PUNIONICA KISEONIKA KOMPANIJE “MESSER”

Punionica kiseonika kompanije “Messer”, koja je u Bosni i Hercegovini ovlašćena za proizvodnju i promet medicinskog kiseonika u Rajlovcu kod Sarajeva potpuno je poplavljena, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa Majda Kovač, portparolka Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ).

Pripadnici FUCZ-a su već izvršili evakuaciju u “Messeru”, i teškim mašinama rade na otklanjanju posljedica.

Portparolka Majda Kovač istakla je da nije samo “Messer” poplavljen.

„Dosta privrednih subjekata u industrijskoj zoni Rajlovac poplavljeno i u preduzeću ‘Hercegovinalijek’ se vrši evakuacija i radi se sve da što više štete otkloni“, kaže Kovač za RSE.

VANREDNA SITUACIJA U PALAMA I TRNOVU

Vanredna situacija proglašena je u Palama i Trnovu, poplave na području Istočnog Sarajeva ugrožavaju domaćinstva i saobraćajnice, a ugroženi su objekti i most na rijeci Željeznici u opštini Istočna Ilidža.

Usljed poplava na području opštine Istočna Ilidža proglašeno je stanje elementarne nepogode, potvrdio je agenciji SRNA načelnik ove lokalne zajednice Marinko Božović.

Najkritičnija tačka na području te opštine je pored mosta Ratko Morčević, rekao je načelnik Opštine Istočna Ilidža Marinko Božović za Radio Slobodna Evropa.

„Rijeka Željeznica je odnijela dio obale. U gornjem dijelu toka je odnijela dio ulice Sarajevske brigade, ta putna komunikacija je zatvorena. Što se tiče kuća koje se nalaze uz rijeku Željeznicu one u ovom momentu nisu ugrožena, sem na jednom mjestu iza restorana AS“, rekao je za RSE.

Za Kasindolsku rijeku, Božović je naglasio da je u opadanju, ali da ekipe voze veliko kamenje da se zaštiti dio transfuziologije u bolnici Kasindol.

Rajko Mičić, stanovnik sela Vojkovići u opštini Istočna Ilidža u blizini Sarajave kaže da rijeka Željeznica nije došla do njihovih kuća. Napominje da im nadležni nisu rekli kako da se ponašaju u ovoj situaciji.

Opština Istočna Ilidža (Republika Srpska) je na zvaničnom facebook profilu zamolila građane da pomognu u akciji punjenja vreća s pijeskom, koji će biti nošeni u korita za odbranu ugroženih naselja.

Preporuka Kriznog štaba opštine je da djeca ne idu u vrtiće i škole.

ZBOG RASTA NIVOA RIJEKA VEĆI DIO SARAJEVA BEZ STRUJE

Veći dio Sarajeva je bez napajanja električnom energijom.

„Kad su u pitanju objekti Elektroprivrede BiH zbog rasta nivoa rijeka u ovom trenutku na području Kantona Sarajevo isključeno je 30 trafostanica odnosno odvodi iz trafostanica Reljevo, Azići, Nedžarići zbog kvarova i preventivnih mjera, ali i zbog nadiranja vode“, rekla je portparolka Elektroprivrede BiH za RSE Midheta Kurspahić.

Ona je objasnila kako su zbog nadiranja vode u Kiseljaku, trideset kilometara udaljenom od Sarajeva, morali isključiti dva dalekovoda, Gromiljak i Lepenica zato što je “prodrla voda u trafostanice”.

Kurspahić je rekla da su sve ekipe na terenu.

Zbog velike količine vode koja se nalazi u gradu i pojedine saobraćajnice su zatvorene, a ne radi ni trolejbuski saobraćaj.

Nevrijeme je pogodilo i šire područje Mostara. Prema izvještaju Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona obilne padavine su izazvale poplave, klizišta i nestanke struje.

NERETVA SE IZLILA U KONJICU

Iz Operativnog centra Civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona, na jugu BiH, se navodi da je posebno teško stanje bilo u opštinama Konjic i Jablanica.

“Rijeka Neretva se izlila u Konjicu na lokacijama Tušćica, Orašje i u centru grada ispod novog mosta. Djelatnici civilne zaštite i vatrogasci cijelu noć su pratili vodostaje rijeka i radili na otklanjanju posljedica od poplava”, stoji u izvještaju CZ-a HNK-a.

Navodi se i da je u noći između četvrtka, 4. novembra i petka, 5. novembra, iz policije stigla obavijest od mještana Hotovlja da je usljed obilnih kišnih padavina u selu došlo do aktiviranja klizišta koje ugrožava porodične kuće.

“Mještani su smješteni u lokalnu džamiju. Selo je ostalo i bez napajanja električnom energijom”, stoji u izvještaju Herrcegovačko-neretvanske civilne zaštite.

Isti izvor je javio i da je otežano saobraćanje magistralnom cestom Konjic-Mostar.

Prema izvještaju CZ-a, vatrogasci u Konjicu su u više navrata širom te opštine ispumpavali oborinske vode iz stambenih objekata. Voda je prodrla u nekoliko kuća u donje spratove, te u podrumske prostorije jednog hotela.

VELIKA MATERIJALNA ŠTETA U OPŠTINI JABLANICA

U opštini Jablanica, velike kišne padavine pričinile su veliku materijalnu štetu na stambenim i poslovnim objektima i putnoj infrastrukturi.

Od ranih jutarnjih sati čišćena su novonastala klizišta na magistralnom putu M-17.5 Jablanica-Posušje, zbog kojih je put bio neprohodan u četvrtak, 4. novembra do popodnevnih sati.

“Uspostavljen je saobraćaj na pomenutom putnom pravcu, ali se i dalje vozačima preporučuje na oprez, radi mogućih odrona i nastanka novih klizišta. Pokrenuto je nekoliko novih klizišta na lokalnom putu za Čivelj, kao i ostalim lokalnim putevima”, piše u izvještaju.

Iz Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva HNK-a su u petak ujutro javili i da je vodostaj rijeke Neretve na mjernoj stanici Glavatičevo u noći između četvrtka i petka, u 01:30 sati, iznosio 514 cm, što je najveći vodostaj u dosadašnjim mjerenjima. Takođe, vodostaj rijeke Neretve na mjernoj stanici Konjic u 4 sata u petak iznosio je 530 cm, također, najveći vodostaj zabilježen u dosadašnjim mjerenjima.

SAOBRAĆAJ OBUSTAVLJEN NA POJEDINIM PUTNIM PRAVCIMA

Obustavljen je i saobraćaj na pojedinim putnim dionicama u Bosni i Hercegovini.

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) saopštili su kako je zbog većeg odrona potpuno obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Foča – Granični prelaz Hum Šćepan polje.

Zbog izlivanja vode na kolovoz potpuno je obustavljen saobraćaj u oba smjera na autoputu A1 – Butela – Briješće.

Obustavljen je saobraćaj na dionici Trnovo – Sarajevo – Foča.

„Alternativni prava za putnička vozila je preko Igmana, dok je i ta dionica alternativnog puta vrlo često u prekidu“, saopštila je Amra Musagić iz BIHAMK-a.

Usporeno i otežano je saobraćanje na širem području Sarajeva, tj. na području sarajevskih naselja Vojkovići, Stup, Bačići, Otes i Dobroševići.

„Zbog vode na kolovozu trenutno na ovim dionicama dolazi do kolapsa saobraćaja“, rekla je Musagić.

Zbog vode i zemlje na kolovozu otežan je saobraćaj na pojedinim dionicama magistralnog puta Konjic – Jablanica – Mostar.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Glavna fotografija: Printscreen/Klix.ba

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!