Kao kula od karata ruši se Džonićeva odbrana, svjedoci i svi dokazi ukazuju da je on jedini ubica porodice Đokić

Salušanje 17 svedoka, koji su u Višem tužilaštvu u NIšu potvrdili alibije njegovih sinova Stefana i Milana i braće K. M. i A. M. iz Moravca, poznatih pod nadimkom Jojke, i opisali Džonićevo njegovo ponašanje u danima prije i posle ubistva, postavili su ključne djelove slagalice komplikovanog zločina na pravo mjesto. Omaška na prepoznavanju osumnjičenih koje je naveo kao navodne izvršiloce, samo je učvrstila sumnju da iza brutalnog ubistva stoji niko drugi nego samo – Goran Džonić

Kao kula od karata, ruši se odbrana penzonisanog vatrogasca Gorana Džonića iz Moravca (59) koji je osumnjičen da je 27. septembra na monstruozan način ubio brata od tetke Gorana Đokića (57), njegovu suprugu Gordanu (56) i ćerku Lidiju (26) iz Aleksinca.

Salušanje 17 svedoka, koji su u Višem tužilaštvu u NIšu potvrdili alibije njegovih sinova Stefana i Milana i braće K. M. i A. M. iz Moravca, poznatih pod nadimkom Jojke, i opisali Džonićevo njegovo ponašanje u danima prije i posle ubistva, postavili su ključne djelove slagalice komplikovanog zločina na pravo mjesto. Omaška na prepoznavanju osumnjičenih koje je naveo kao navodne izvršiloce, samo je učvrstila sumnju da iza brutalnog ubistva stoji niko drugi nego samo – Goran Džonić.

Džonić je, da podsjetimo, uhapšen 21. oktobra i optužen za teško ubistvo tročlane porodice Đokić, ali je pritisnut dokazima koje je niška kriminalistička policija prikupila protiv njega temeljnom istragom, pokušao da umanji svoju krivičnu odgovornost tako što je u zločin prvo upleo sinove Stefana, koji je pripadnik Vojske Srbije, i Milana, koji je vatrogasac. Mladićima su stavljene lisice na ruke jer je njihov otac, na pitanje, da li su sposobni da počine ovakav zločin, odgovorio “možda i jesu”.

U slučaju Stefana stvar je dodatno bila zakomplikovana jer je, kako se sumnja, njegov otac u voćnjaku iza njegove kuće, u vrijeme njegovog odustva, zakopao 43.000 eura, a manji dio sakrio u usisivaču u kući. Džonić je onda pokušao novi manevar, pa je krivicu za otmicu i ubistvo Đokića prebacio na braću Jojke, ispričavši kako su ga ucijenili i primorali da im pomogne da zaustavi auto Đokića, a jednog od njih i da je direktno likvidirao troje Đokića.

ODBRANA ODMAH POČELA DA PUCA

No, već posle saslušanja prvih svjedoka u Višem javnom tužilaštvu, Đokićeva odbrana koja je bila “na staklenim nogama”, počela je da puca. Prvo su petorica Stafenovih kolega u ponedjeljak posvjedočila na poziv VJT u Nišu da je on u noći između 26. i 27. septembra bio na svom random mjestu u Kopnenoj zoni bezbjednosti kod Medveđe, da nije mogao da napusti bazu neprimijećen i da se ponašao normalno. Onda su alibi starijeg Džonićevog sina Milana, da je kobne noći bio na poslu u vatrogasnoj stanici, potvrdila i petorica vatrogasaca, njegovih kolega.

“Svih pet svjedoka je saslušano. Ja sam zadovoljan lično kako su njihovi iskazi dati pred Višim javnim tužilaštvom. Potvrđena je odbrana mog branjenika. Njegove kolege vatrogasci su svi potvrdili navode da je moj branjenik bio na poslu i angažovan u svojoj jedinici”, rekao je advokat Džonićevog sina, Filip Domazet.

Alibije braće Jojki potvrdili su njegova majka Milijana Đorđević, supruga jednog i prijateljica drugog brata.

Kako su u Višem javnom tužilaštvu ispričali svjedoci, oni u noći između 26. i 27. septembra, kada su Goran, Gordana i Lidija ubijeni, nisu mogli biti na mjestu zločina, niti imaju neke veze sa istim.

“Na predlog VJT saslušani svi svjedoci koji su bili predloženi od strane tužilaštva. Ono što odbrana ima kao zaključak jeste da su iskazi svjedoka bili super, zadovoljni sa njima. Jednostavno, dokazali su nevinost naših branjenika, braće Milošević. To je jedan od dokaza koji su u nizu da ne mogu braću Milošević da povežu ni sa ovim krivičnim djelom koje im se stavlja na teret. Jednostavno imaju svoj alibi, svjedoci su danas pružili alibi i to je jedan od čvrstih dokaza da su oni nevini i da nisu kritične noći prisutni na mestu zločina”, rekao je advokat Andrija Magdelinić.

OMAŠIO NA PREPOZNAVANJU OSUMNJIČENE BRAĆE JOJKI I D. P.

U Višem tužilaštvu saslušana je i majka uhapšene braće koja je rekla da su njena djeca nevina i da nemaju veze sa ubistvom porodice Đokić.

“Moja djeca su poštena i nevina u svemu ovome. Ja tvrdim da su moji sinovi mnogo dobri momci, pošteni u duši, i dokazaće se da su nevini u svemu tome. Ukaljana nam je čast “, istakla je ona.

Džonićeva odbrana dodatno je upala u ćorsokak nakon što je Džonić omašio na prepoznavanju osumnjičene braće Jojki i D. P. u Policijskoj stanici Palilula u Nišu. Naime, Džonić je između petorice muškaraca, od kojih su dvojica bila braća K. M. i A. M, koje je inače optužio da su izvršili zločin, prepoznao samo jednog od braće Jojki, ali potpuno pogrešno u odnosu na radnje koje je navodno preduzimao, a koje je opisao u svojoj ranijoj odbrani.

Trećeg osumnjičenog D. P. koji je u inostranstvu, a koji je po Džonićevim riječima bio pomagač, on je prepoznavao sa fotografija, ali ga nije prepoznao, što dodatno kompromituje njegovu odbranu.

U sklopu istrage VJT u Nišu, svjedočili su i metalostrugar koji je Džoniću napravio prigušivač za pištolj kojim su ubijeni Đokići, misleći da pravi dio za poljioprivrednu mašinu, a iskaz je dao i mladić koji ga je 26. septembra, nekoliko sati prije nestanka Đokića, dovezao u Moravac iz Tešice. Saslušan je i ribar s kojim je Džonić, dan nakon zločina, bio na pecanju koji je rekao da su pecali nedaleko od mjesta ubistva i da je Džonić bio smiren.

“Svaki od svjedoka bitan je na svoj način jer otkriva dio priče ovog mostruoznog ubistva. Od metalostrugara je Džonić naručio da mu napravi prigušivač za pištolj kojim su ubijeni Džonići, pravdajući se da je dio za poljoprivrednu mašinu. Kada se desilo ubistvo i u medijima je objavljeno da se nisu čuli hici majstor je na internetu potražio malo više detalja o dijelu koji je pravio i zgranuo se kada je video da tako izgleda prigušivač, pa je sve prijavio policiji. Provjerom je potvrđeno da “dio” odgovara kalibru pištolja kojim su ubijeni Đokići”, kaže naš sagovornik upoznat sa slučajem.

Takođe je jako važno svjedočenje mladića iz sela koji ga je 26. seprtembra vozio od Tešice do Moravca.

“On ga je toga dana pokupio kod mosta u Tešici jer mu je Džonić rekao da mu je motor kod majstora, a majstor je kasnije rekao da mu je popravljao motor još u avgustu, zbog čega se sumnja da je Džonić tog dana došao u Tešicu da sakrije skuter na mjestu gdje će iste noći, posle ubistva Đokića, zapaliti njihov pasat. Ovu sumnju dodatno pojačava podatak da je most u Tešici svega dva kilometra od mjesta gdje je nađen zapaljen pasat kao i da je Džonićev skuter snimljen u noću ubistva oko četiri časa iza ponoći kako se iz Tešice vraća ka Moravcu, putem kojim je prethodno, dva časa ranije prošao “pasat” Đokića koji je vjerovatno on vozio”, dodaje naš sagovornik.

Saslušanje radnika pumpe na kojoj je Džonić sipao gorivo u kantu na dan nestanka Đokića nije nužno samo po sebi, jer su Džonića snimile kamere sa video nadzora ali će dodatno potvrditi njegov identitet.

TRAGOVI UKAZUJU SAMO NA DŽONIĆA

Kako je „Blic“ pisao, svi dosada nađeni tragovi direktno sa zločinom povezuju jedino penzionisanog vatrogasca Džonića, brata od tetke ubijenog Đokića. Njegov DNK je na novcu i vreći, iskopanoj iz voćnjaka njegovog sina koji je tog dana bio odsutan. Pištolj, za kojim je balističkim vještačenjem utvrđeno da je iz njega ubijena porodica Đokić, nađen je u kući Džonićeve žene Suzane u Aleksincu gdje je bio sakriven u ventilacionom otvoru. Nekoliko časova prije nestanka porodice Đokić, Džonić je snimljen na benzinskoj pumpi u Aleksincu kako toči gorivo u kantu, a sigurnosne kamere u Tešici snimile su „pasat“ Đokića kako sa zemljanog puta dolazi iz pravca Moravca u dva časa iza ponoći, i Džonićev žuti skuter kako se vraća dva časa kasnije istim putem. Svi koje je označio da imaju veze sa zločinom, imaju alibi.

Izvor: “Blic”

Glavna fotografija: “Kurir”

Idi na VRH

error: Content is protected !!