Princ Nikola u posjeti Upravi za saradnju sa dijasporom-iseljenicima: Zajedno u očuvanju prirodnih bogatstava

Princ je u razgovoru istakao i da je imao priliku da posjeti EXPO 2020, koji je održan u oktobru u Dubaiju, jednu od najprestižnijih manifestacija za promociju države i njenih potencijala, a gdje je Crna Gora imala priliku da se globalnom auditorijumu predstavi kao ekonomski stabilna zemlja koja je posvećena evropskim vrijednostima i standardima

Očuvanje prirodnih bogatstava Crne Gore i promovisanje naše zemlje u svijetu kao ekološke države posvećene unapređenju životne sredine jedna je od oblasti kojoj bi zajedničke akcije Uprave za saradnju sa iseljenicima – dijasporom, Fondacije Petrović Njegoš i naše dijaspore dale novu dimenziju.

To su zaključili v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima mr Seid Hadžić i princ Nikola II Petrović Njegoš nakon današnjeg sastanka.

Princ Nikola i Hadžić su razgovarali o mogućim modalitetima saradnje Fondacije Petrović Njegoš i Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima.

“U tom smislu princ Nikola je izdvojio važnost projekta EKOMED u okviru kojeg se, kako je kazao, planiraju tehnološke inovacije koje se odnose na oblasti energije i upravljanja otpadom, a koje imaju za cilj očuvanje životne okoline u Crnoj Gori, a posebno prirodnih resursa. Kako bi svijest o važnosti ekološke kulture bila podignuta na još veći nivo, princ Nikola je istakao neophodnost snažnijeg promovisanja značaja reciklaže i pošumljavanja kroz održavanje okruglih stolova i radionica, koje bi postale standard, kao što je to slučaj u Francuskoj u kojoj živi i radi. On je izrazio zadovoljstvo i spremnost da učestvuje u ekološkim akcijama i projektima koje će sprovoditi nadležni organi u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Uprave za saradnju sa iseljenicima – dijasporom.

Princ je u razgovoru istakao i da je imao priliku da posjeti EXPO 2020, koji je održan u oktobru u Dubaiju, jednu od najprestižnijih manifestacija za promociju države i njenih potencijala, a gdje je Crna Gora imala priliku da se globalnom auditorijumu predstavi kao ekonomski stabilna zemlja koja je posvećena evropskim vrijednostima i standardima.

“Budući da su teme EXPO-a, održanog pod sloganom „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti”, bile „mogućnost, mobilnost i održivost“, princ je iskoristio priliku da naglasi značaj digitalizacije i posvećenosti Crne Gore modernim modalitetima globalnog povezivanja. Hadžić je izrazio zadovoljstvo podrškom princa Nikole aktivnostima koje Crna Gora preduzima na putu ka Evropskoj uniji, a kojima i Uprava daje doprinos, te se složio da su aktivnosti o kojima je princ govorio izuzetno potrebne i korisne. Posebno je izdvojio značaj savremenih modaliteta umrežavanja sa dijasporom, kako bi sve naredne zajedničke akcije Uprave i organizacija i udruženja naših ljudi u dijaspori bile što vidljivije, mobilnije i efikasnije”, saopšteno je iz Uprave.

Hadžić je, dodaje se, zahvalio princu Nikoli na posjeti i podršci, ističući nespornu činjenicu da je princ simbol naše države i njenog identiteta, te istakao da se raduje potencijalnom zajedničkom angažmanu Uprave i Fondacije na projektima putem kojih bi se očuvala i promovisala prirodna bogatstva Crne Gore.

Foto: Uprava za saradnju sa iseljenicima – dijasporom

Idi na VRH
error: Content is protected !!