Mehanizam u Hagu pokrenuo stranicu o Srebrenici

Stranica s praktičnim informacijama za medije sadrži izabrane informacije o predmetima, uključujući sažetke predmeta, ključna dokumenta i potvrdna izjašnjenja o krivici, kao i kompilaciju arhivskog audiovizualnog materijala iz predmeta okončanih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i Mehanizmom u vezi sa zločinima počinjenim u Srebrenici u julu 1995. godine

Foto: Printscreen/Sehrizad Duranovic

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove pokrenuo je stranicu s praktičnim informacijama za medije kako bi ih mogli koristiti u sklopu šireg pokrivanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

Pored toga, 9. jula, u sklopu komemoracija, program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima pokrenuće kampanju u društvenim medijima “Pamtimo genocid u Srebrenici”.

Stranica s praktičnim informacijama za medije sadrži izabrane informacije o predmetima, uključujući sažetke predmeta, ključna dokumenta i potvrdna izjašnjenja o krivici, kao i kompilaciju arhivskog audiovizualnog materijala iz predmeta okončanih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i Mehanizmom u vezi sa zločinima počinjenim u Srebrenici u julu 1995. godine.

Kampanja u društvenim medijima trajaće od 9. do 18. jula i obilježiće ključne događaje koji su se desili tokom tog perioda 1995. godine u Srebrenici, kako je utvrđeno u predmetima okončanim pred Haškim tribunalom i Mehanizmom.

Sadržaće više informativnih video-snimaka, infografike i prigodne objave u društvenim medijima i koristiće arhivski materijal koji je uvršten u dokaze u postupcima pred Haškim sudom i Mehanizmom, kao što su iskazi svjedoka, originalni audiovizuelni materijal, vojni izvještaji i forenzička dokumenta.

Program Mehanizma za informisanje započet je u januaru 2019. godine sa ciljem da doprinese podizanju svijesti i znanja među zajednicama pogođenim sukobima o konfliktu u bivšoj Jugoslaviji tokom 90-ih godina prošlog vijeka na osnovu predmeta pred Haškim tribunalom i Mehanizmom.

Program podržava Evropska unija, saopšteno je iz Mehanizma, prenosi Al Džazira.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!