United Media i Vijesti potpisale pismo o namjerama za ulazak u partnerstvo

Prema pismu o namjerama, United Media se, kao novi dioničar, obavezuje da poštuje i štiti uredničku nezavisnost i autonomiju Vijesti. Glavni urednik će i dalje biti biran na predlog lokalnih suvlasnika, kao i Media Development Investment Fund (MDIF), investicionog fonda iz Njujorka koji podržava slobodu medija, i koji je od osnivanja manjinski dioničar Vijesti

United Media, vodeća medijska kompanija u jugostočnoj Evropi, potpisala je pismo o namjerama da otkupi 51 odsto Vijesti, novine, portala i televizije iz Crne Gore.

Ovo je velika i značajna vijest za sve zaposlene u Vijestima, za naše gledaoce i čitaoce kao i za sve one koji pomno prate dešavanja sa medijskim slobodama u regionu i Evropi, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Foto: Wikipedia

Prema pismu o namjerama, United Media se, kao novi dioničar, obavezuje da poštuje i štiti uredničku nezavisnost i autonomiju Vijesti. Glavni urednik će i dalje biti biran na predlog lokalnih suvlasnika, kao i Media Development Investment Fund (MDIF), investicionog fonda iz Njujorka koji podržava slobodu medija, i koji je od osnivanja manjinski dioničar Vijesti.

“Sistem ‘Vijesti’ sa sve tri platforme je gotovo deceniju i po izložen, i od monopolista i od nacionalista, egzistencijalnoj prijetnji zbog svoje posvećenosti slobodi izražavanja i profesionalnom novinarstvu. U partnerski odnos sa UM grupom ulazimo s ubjeđenjem da će to dati dodatnu snagu našim medijima, jer liberalne vrijednosti i novinarstvo koje karakteriše sistem ‘Vijesti’ smiješta u širi prostor odan tim vrijednostima”, izjavio je prof. dr Miodrag Perović, jedan od osnivača Vijesti.

Izvršni direktor MDIF-a, Harlan Mandel, prepoznaje ovaj razvoj kao stratešku saradnju između dvije medijske kuće koja je zasnovana na vrijednosti njihovog brenda i ukorijenjena u snazi njihovog objektivnog izvještavanja.

“U ovom momentu, u Evropi vidimo epidemiju zarobljenih medija, u kojoj se preuzimaju privatni mediji, dok medijsko tržište na Balkanu nastavlja da bude izuzetno teško za pokretanje nezavisnih medija i njihovo poslovanje na tržištu. U ovom okruzenju, saradnja dva najuticajnija brenda u regionu koji se prepoznaju po svom nezavisnom novinarstvu je dobrodošla jer osigurava da kvalitetno istraživačko novinarstvo nastavi da bude centar poslovnog modela Vijesti.” – rekao je Harlan Mandel, izvršni direktor MDIF -a.

“Oduvek smo stajali na stanovištu da je objektivno i nezavisno novinarstvo jedan od ključnih faktora za razvoj društva te u tom kontekstu cijenimo dosadašnji rad Vijesti i činjenicu da godinama odolijevaju raznovrsnim pritiscima i uspijevaju da profesionalno rade svoj posao. Radujemo se budućem partnerstvu i vjerujemo da će ono obezbijediti da ova medijska kuća u narednom periodu doživi ekspanziju i da kvalitetan sadržaj koji prave novinari Vijesti dopre do šire publike”, istakla je izvršna direktorka United Media Aleksandra Subotić.

United Media je vodeća medijska kompanija u jugoistočnoj Evropi, koja posluje u osam zemalja i u čijem portfoliu se nalazi 55 televizijskih kanala, uključujući N1 i Novu TV, dnevni listovi među kojima su Danas i Nova, te brojne radio stanice.

Media Development Investment Fund, Inc. (MDIF) je neprofitni investicioni fond koji već 25 godina podržava nezavisne medije u regionu. MDIF ima manjinski udio u medijima.

Vijesti se smatraju jedinim nezavisnim dnevnim listom i jedinom nezavisnom televizijskom stanicom u Crnoj Gori, koja od svog početka pruža vjerodostojne vijesti svojoj publici.

Izvor i foto: “Vijesti”

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!