Krivokapić naredbom da se hapsi Veljović izvršio protivpravni uticaj?

Jedan od sagovornika “Vijesti” je rekao da “u Zakonu o MUP-u stoji da je policija operativno nezavisna, pa ni ministar ne može (da naredi hapšenje)”. “A svakako ne može ni premijer ministru. Vlada je kolegijalni organ, može da sazove sjednicu. stavi neko pitanje na dnevni red ako je iz domena Vlade, i tako utiče na odluku ministra. Ako nije iz domena Vlade ne može ni to”, rekao je jedan od sagovornika

Pravni eksperti koje su “Vijesti” kontaktirale smatraju da je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić svojim “nalogom” da se hapsi savjetnik predsjednika Crne Gore i bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović ušao u zonu krivične odgovornosti.

Veljović je uhapšen u nedjelju tokom protesta protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju.

Krivokapić je tada na Twitteru objavio da je naložio akciju policije u kojoj je uhapšen Veljović.

“Obavještavam javnost da su brzom akcijom policije, koju sam naložio, upravo stavljene lisice na ruke Veselina Veljovića”, napisao je Krivokapić u nedjelju na Twitteru.

On je na jučerašnjoj konferenciji za medije ponovio da je naložio hapšenje Veljovića kada je vidio njegovo djelovanje na Cetinju.

“Rekao sam da je to neprimjereno i da to građani gledaju, i da ne možemo više ono što vidimo da se pravimo da ne vidimo. To sam rekao pomoćniku Brđaninu. Brđanin (Zoran Brđanin, direktor Uprave policije) me informisao kada se to desilo. To je istina, sve drugo nije tačno” rekao je juče Krivokapić.

Jedan od sagovornika “Vijesti” je rekao da “u Zakonu o MUP-u stoji da je policija operativno nezavisna, pa ni ministar ne može (da naredi hapšenje)”.

“A svakako ne može ni premijer ministru. Vlada je kolegijalni organ, može da sazove sjednicu. stavi neko pitanje na dnevni red ako je iz domena Vlade, i tako utiče na odluku ministra. Ako nije iz domena Vlade ne može ni to”, rekao je jedan od sagovornika.

Drugi pravni ekspert rekao je da treba ispitati da li je premijer svojim postupkom izvršio krivično djelo “protivzakoniti uticaj”.

Veljović je juče pušten je da se brani sa slobode, nakon što sudija za istragu cetinjskog Osnovnog suda nije prihvatio predlog tamošnjeg tužilaštva da mu se odredi pritvor do 30 dana.

Tužilaštvo Veljovića sumnjiči da je tokom protesta u nedjelju povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Foto: GOV.ME

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!