Turska otvorila konzulat u Novom Pazaru, Erdogan se obratio video porukom

Erdogan je rekao da svi svjedoče da jaka emotivna povezanost utiče na odnose Turske i Srbije i poručio da će se i konzulat odraziti na povezanost dvije zemlje čiji se odnosi razvijaju na principu „vin-vin“ pozicije. „Mi Srbe, Hrvate, Bošnjake i Albance i sve ostale narode koji žive na prostoru Balkana vidimo kao prijatelje s kojima smo vjekovima živjeli zajedno i s kojima ćemo i u budućnosti sarađivati na svim poljima“, proučio je Erdogan

Konzulat Turske u Novom Pazaru otvoren je u prisustvu ministara spoljnih poslova Srbije i Turske, Nikole Selakovića i Mevluta Čavušoglua, koji je ocijenio da je danas istorijski dan.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan obratio se video porukom i istakao da će konzulat dodatno doprinijeti razvoju odnosa Turske i Srbije, da će biti na usluzi državljanima Turske, ali i braći u Sandžaku koju vidi kao most prijateljstva između Turske i Srbije.

Erdogan je rekao da svi svjedoče da jaka emotivna povezanost utiče na odnose Turske i Srbije i poručio da će se i konzulat odraziti na povezanost dvije zemlje čiji se odnosi razvijaju na principu „vin-vin“ pozicije.

„Mi Srbe, Hrvate, Bošnjake i Albance i sve ostale narode koji žive na prostoru Balkana vidimo kao prijatelje s kojima smo vjekovima živjeli zajedno i s kojima ćemo i u budućnosti sarađivati na svim poljima“, proučio je Erdogan.

On je rekao da balkanske narode očekuje prosperitetna budućnost ako budu djelovali u duhu prijateljstva, solidarnosti i saradnje.

SELAKOVIĆ: ODNOSI SRBIJE I TURSKE DOSTIGLI NAJVIŠI NIVO

Ministar Selaković prenio je „srdačne pozdrave predsjednika Aleksandra Vučića“ koji se danas na Bledu „bori za bolju budućnost cijelog regiona“ i prenio njegovu poruku da su odnosi Srbije i Turske veoma važni, kao i dobri odnosi sa Bošnjacima.

Kako je rekao, ove godine navršava se 142 godine diplomatskih odnosa dvije zemlje, koji je dostigao najviši nivo koji odlikuju „povjerenje, prijateljstvo i uzajamna saradnja“.

„Potpuno sam uvjeren da će budući rad konzulata u Novom Pazaru dati doprinos razvoju te saradnje, ekonomske saradnje i svih opština ovog kraja“, poručio je Selaković.

On je dodao da je prošla godina bila rekordna godine u trgovinskoj saradnji koja je za 10 godina veća 5,4 puta.

ČAVUŠOGLU: ISTORIJSKI DAN

Ministar Čavušoglu prenio je pozdrave predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i istakao da je danas istorijski dan jer se otvara konzulat u Novom Pazaru koji ima posebno mjesto u srcu.

„Otvaranje konzulata u Novom Pazaru je samo jedan od rezultata dobrih odnosa Srbije i Turske“, ocijenio je Čavušoglu i ukazao da su 2019. godine Erdogan i Vučić najavili otvaranje generalnog konzulata u Novom Pazaru, prenosi N1.

On je istakao da su veoma srećni što su prva država koja je otvorila konzulat u Novom Pazaru i da ih raduje informacija da će to učiniti i Bosna i Hercegovina.

„Naša braća u Sandžaku i naša braća koja vode porijeklo iz Sandžaka su čvrsta veza naših zemalja. Regija Sandžak je pozanta po kvalitetnim ljudima i sportistima“, rekao je Čavušoglu.

Kako je istakao, konzulat pokriva područje od Pirota na istoku do Užica na zapadu.

Generalni konzul ambasade Turske Bašar Bašol izjavio je da će se tokom svog mandata truditi da bude na usluzi svojim građanima koji žive ovde i braći u Sandžaku, te dodao da Sandžak vidi kao čvrstu vezu dvije zemlje.

Bašol je poručio da će raditi na tome da privuče više investitora u Novi Pazar i na jug Srbije.

Ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj rekao je da su bilateralni odnosi dostigli najviši nivo u istoriji.

„Saradnja između Turske i Srbije napreduje u svakoj oblasti. Neprestano postavljamo nove ciljeve u ekonomiji, turizmu i kulturi. Naša ulaganja rastu iz dana u dan. Gradimo nove fabrike u Srbiji, gradimo puteve i mostove“, poručio je Aksoj.

On je istakao da Turska ima želju da poveća ulaganja u Sandžak i da će konzulat unaprijediti saradnju dvije zemlje i dati doprinos razvoju tog dijela Srbije.

Foto: Konzulat u Pazaru (Foto: Printscreen/RTV Novi Pazar)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!