Skupština Prijestonice: Uprava policije da zabrani ustoličenje na Cetinju

“Uvažavajući odvojenost crkve u države, poštujući vjerska prava i slobode, ali i cijeneći da su mir i stabilnost najvažniji, pozivamo SPC da revidira svoju odluku o ustoličenju mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru, te da tu tu svečanost organzuje u nekom drugom gradu”, piše u zaključcima Prijestonice

Skupština Prijestonice Cetinje usvojila je zaključke kojima pozivaju SPC da odustanu od ustoličenja mitropolita Joanikija najavljenog za 5. septembar u Cetinjskom manastiru, ili da ga održe u drugom gradu. Upravu policije pozivaju da zabrani ustoličenje na Cetinju.

Za zaključke su glasala 23 odbornika, protiv su bila 4.

“Uvažavajući odvojenost crkve u države, poštujući vjerska prava i slobode, ali i cijeneći da su mir i stabilnost najvažniji, pozivamo SPC da revidira svoju odluku o ustoličenju mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru, te da tu tu svečanost organzuje u nekom drugom gradu”, piše u zaključcima Prijestonice.

Dodaje se da Skupština Prijestonice poziva sve društvene aktere na smirivanje tenzija, dijalog i toleranciju.

“Skupština Prijestonice Cetinje u cilju očuvanja mira, stabilnosti i bezbjednosti građana i imovine poziva Upravu policije da u koordinaciji sa nadležnim organima, u skladu sa svojim ovlašćenjima, postujući Ustav i zakon, planiranu organizaciju ustoličenja mitropolita SPC 5. septembra proglasi skupom visokog rizika i donese odluku o zabrani njegovog organizovanja na Cetinju”, piše u zaključcima koje je usvojila Skupština prijestonice.

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan kazao je da bi ustoličenje trebalo obaviti van Cetinja.

“Ovaj stav jasno smo predočili više puta nosiocima vlasti na državnom nivou, jer su u njihovim rukama operativna saznanja o razvoju bezbjednosne situacije i svim rizicima, ali i instrumenti moći. Zato ih pozivam na odgovoran odnos i poštovanje Ustava. Pozivam i mitropolita Joanikija da kao duhovnik pozove vjernike na smirivanje tenzija i da čin ustoličenja organizuje van Cetinja”, rekao je Kašćelan.

Predstavnica cetinjskog odbora Građanskog pokreta URA Jovana Radović kazala je kako i sama vjeruje da 5. septembra neće doći u ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, te da to želi zbog mira svom narodu.

“Ne želim da taj vjerski čin posluži nekima za eskalaciju tenzija”, poručila je Radović.

Pozvala je sve na toleranciju mir i ljubav, prenosi portal Luča.

“Cetinjski manastir moramo doživljavati kao mjesto okupljanja građana svih vjera i nacija, pomirenja, a ne svađe, mjesto ljubavi, a ne mržnje ovo mora da shvati i MCP, i uvaži volju građana Cetinja”, poručila je Radović.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!