Rajko Cerović dobitnik godišnje nagrade časopisa “Komun@”

Njegovi tekstovi njeguju istorijska podsjećanja, ali i britku misao državotvornog bića Crne Gore. On je dosljednji baštinik Crne Gore, istorije, kulture, duha, jezika i njene ukupne samobitnosti, koji afirmiše brani i čuva na visokoetičan, dostojanstven i hrabar način, pa kao takav pripada znamenitoj crnogorskoj eliti njenih najboljih sinova koji nikada nijesu ćutali kada je bila ugrožena Crna Gora, piše u obrazloženju žirija

Dobitnik godišnje nagrade časopisa “Komun@” za doprinos očuvanju identiteta i afirmaciji kulturno-istorijske baštine Crne Gore za 2021. godinu je Rajko Cerović, ugledni intelektualac, novinar, publicista, društveni i kulturni djelatnik.

Odluku je jednoglasno donio tročlani žiri u sastavu: predsjednik Salko Luboder, publicista i istaknuti kulturni stvaralac, i članovi dr Goran Sekulović, akademik DANU, i mr Željko Rutović, publicista i kulturolog.

U obrazloženju žirija kaže se da je Cerović skoro sav radni vijek proveo u Televiziji Titograd, gdje je bio autor brojnih televizijskih emisija, osnivač i glavni i odgovorni urednik kulturno-umjetničkog programa, kao i glavni i odgovorni urednik Televizije Titograd. Pisao je za veliki broja glasila iz bivše SFRJ, autor je više knjiga.

Dobitnik je pet najvažnijih nagrada na TV festivalima na Bledu i Portorožu iz oblasti dokumentarnog TV programa, a dobitnik je i Trinaestojulske nagrade za tv stvaralaštvo.

Jedan je od osnivača časopisa „Ovdje“ i institucija Matice crnogorske, Crnogorskog PEN-a i Crnogorskog društva nezavisnih književnika.

Čitavog svog života Rajko Cerović je u prvim redovima intelektualne i kreativne elite koja svojim javnim nastupima govori i piše o istorijskoj svijesti Crnogoraca i budućnosti njenih građana.

Njegovi tekstovi njeguju istorijska podsjećanja, ali i britku misao državotvornog bića Crne Gore. On je dosljednji baštinik Crne Gore, istorije, kulture, duha, jezika i njene ukupne samobitnosti, koji afirmiše brani i čuva na visokoetičan, dostojanstven i hrabar način, pa kao takav pripada znamenitoj crnogorskoj eliti njenih najboljih sinova koji nikada nijesu ćutali kada je bila ugrožena Crna Gora, piše u obrazloženju žirija.

Podsjeća se da i danas u poodmakloj životnoj dobi beskompromisno i bastadurno brani znamenja crnogorske slobode i njene multietničke kulture i evropskih vrijednosti naprednih društava.

Dodaje se da Cerovićeva dokumentaristička publicistika ostaje kao zaostavština novim generacijama da svjedoči i tumači izazove burnog vremena na koja je Rajko odgovorio na najčasniji i intelektualno superioran način, što ostaje vrijednim nasljeđem sveukupne baštine istorijskog bića Crne Gore.

Osim godišnje nagrade, žiri je odlučio da dodijeli tri specijalne plakete i to:

Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske, jednoj od najorganizovanijih organizacija u crnogorskom iseljeništvu čije su aktivnosti usmjerene ka očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta crnogorske nacionalne manjine u Hrvatskoj i upoznavanju javnosti s tradicijom i kulturom Crne Gore.

Aktivnosti Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske od osnivanja do danas su dale i daju poseban doprinos afirmaciji Crne Gore, njene istorije i kulture u Hrvatskoj i snažno doprinosi jačanju ukupne saradnje između dva naroda i dvije zemlje.

Dr Srđi Martinoviću, univerzitetskom profesoru, predsjedniku Fondacije Sveti Petar Cetinjski, istaknutom publicisti, intelektualcu, koji je osnivač i rukovodilac Instituta za vojnu istoriju Crne Gore koji daje nesumnjiv doprinos afirmaciji crnogorske istorije i kulturne baštine.

Martinović je dobitnik državne nagrade „Miroslavljevo jevanđelje“, nagrade Prijestonice  Cetinja „13. novembar“ i više vrijednih nagrada i priznanja. Autor je sedam monografija, čiji su recenzenti domaći univerzitetski profesori, kao i na desetine naučnih članaka.

Mustafi Canki, novinaru i publisti koji je u svom gotovo tri decenije dugom novinarskom radu napisao na stotine tekstova u domaćim i inostranim medijima koje afirmišu kulturnu baštinu i tradiciju Crne Gore, doprinoseći njenoj promociji i širenju, praveći na taj način trajne mostove među ljudima, jezicima i narodima Crne Gore i među njihovim kulturama i različitostima.

Osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Ul-info, dugogodišnji dopisnik više crnogorskih i inostranih medija, a autor je tri knjige koje su objavljene dvojezično (na crnogorskom i albanskom jeziku).

Datum organizovanja svečanosti povodom dodjele nagrade i plaketa “Komun@” biće naknadno saopšten.

Glavna fotografija: Rajko Cerović (Printscreen/Gradska televizija)

Idi na VRH
error: Content is protected !!