Redžep Tajip Erdogan 28. avgusta u Crnoj Gori

Erdogan dolazi u službenu posjetu i Bosni i Hercegovini, u petak, 27. avgusta

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan posjetiće Crnu Goru 28. avgusta, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

O tome je, kako se navodi, razgovarano tokom bilateralnog susreta ministra Đorđa Radulovića sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom u Kijevu, prenose “Vijesti”.

Radulović je u Kijevu prisustvovao samitu koji je organizovan povodom uspostavljanja Krimske platforme, a na kojem su bili i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, generalna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić, predsjednici, premijeri i ministri iz 33 države, kao i predstavnici EU i NATO – ukupno 46 delegacija.

Radulović je turskom kolegi prenio izraze saučešća povodom poplava i požara koji su zadesili Tursku.

“Šefovi diplomatija su istakli zadovoljstvo kontinuitetom političkog dijaloga na visokom i radnom nivou, što je potvrđeno tokom posjete ministra Radulovića Antaliji i učešća na SEECP sastanku i Antalijskom forumu”, piše u saopštenju.

Erdogan dolazi u službenu posjetu i Bosni i Hercegovini, u petak, 27. augusta, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Susret sa članovima Predsjedništva BiH je planiran isti dan.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik su se polovinom marta susreli sa turskim predsjednikom u Ankari, kada je potpisan Sporazum o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd.

Planom za izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo predviđena je izgradnja trase brze autoceste od Sarajeva preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom, te izgradnje autoputa od Sarajeva preko Zenice, Tuzle, Brčkog i Bijeljine do granice BiH sa Srbijom na Rači, gdje je predviđena izgradnja novog mosta i pripadajućeg graničnog prelaza.

Prethodno je početkom maja u Bosni i Hercegovini boravio ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čaušoglu, koji se susreo sa članovima Predsjedništva BiH.

Čavušoglu je kazao da će Turska raditi na unapređenju ekonomske saradnje i angažmanu na povećanju turskih investicija u BiH.

Turski predsjednik je posljednji put bio u Bosni i Hercegovini početkom jula 2019. godine kada je učestvovao na Samitu procesa saradnje Jugoistočne Evrope (SEECP) na Jahorini kraj Sarajeva.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!