Haos u BiH: Dodik se prijavio policiji, otvorena telefonska linija za građane: “Ako trebate zaštitu…”

Dodik je u srijedu izjavio da se sam prijavio Tužilaštvu BiH u Sarajevu zbog negiranja genocida. Pozvao je sve da odmah dojave policiji ako saznaju da obavještajne službe eventualno djeluju na teritoriju srpskog eniteta: uskoro će biti otvoren poseban broj preko kojeg će građani RS moći da jave policiji ukoliko im je potrebna zaštita

Policija Republike Srpske štitiće svakoga ko bi mogao biti uhapšen zbog kršenja novog Zakona o kažnjavanju negiranja genocida u BiH, najavio je Milorad Dodik.

“Ako neko pokuša da uhapsi, privodi, policija RS će to sprečavati”, poručio je Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je u srijedu izjavio da se sam prijavio Tužilaštvu BiH u Sarajevu zbog negiranja genocida. Pozvao je sve da odmah dojave policiji ako saznaju da obavještajne službe eventualno djeluju na teritoriju srpskog eniteta: uskoro će biti otvoren poseban broj preko kojeg će građani RS moći da jave policiji ukoliko im je potrebna zaštita, prenosi Dnevnik.ba.

Dodik reaguje na novi zakon koji je u srijedu stupio na snagu u Bosni i Hercegovini, kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici, koji su potvrdila dva haška suda. Iz tužilaštva BiH potvrdili su da su dobili nekoliko prijava građana u vezi sa stupanjem na snagu novog zakona. Otvoreno je više istraga, prenosi sarajevski portal Slobodna Bosna.

Vlada Republike Srpske potvrdila je zakon kojim se zabranjuje vrijeđanje Republike Srpske: ko bude RS ili njene narode nazvao genocidnim ili agresorskim, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina. Zakon bi danas trebala da usvoji Narodna skupština Republike Srpske.

Srpski entitet u BiH takođe usvaja zakon po kojem van snage stavljaju odluku visokog predstavnika koji je proglasio kaznu za negiranje genocida koji je srpska vojska počinila u Srebrenici u julu 1995. Pravno su odluke visokog predstavnika automatski državni zakon, čemu bi se entiteti morali prikloniti, ali vlast u Banjaluci na čelu s Miloradom Dodikom prkosi.

Novi zakon su srpske stranke dogovorile u ponedjeljak: ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kazniće se kaznom zatvora do tri godine. Ako je kazneno djelo izvršeno na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina, prenosi sarajevski portal Klix.ba. Ako kazneno djelo počini zaposleni u institucijama finansiranim iz proračuna, kazniće se kaznom zatvora od dvije do deset godina.

Vlast Milorada Dodika negira da je u Srebrenici počinjen genocid. Vačentin Inzko iskoristio je ovlašćenja visokog predstavnika da nametne zakone neposredno prije nego što napusti BiH i funkciju visokog predstavnika međunarodne zajednice prepusti Christianu Schmidtu. Već godinama visoki predstavnik ne nameće zakone niti smjenjuje nekooperativne političare, u nastojanju da političari u BiH sami preuzmu odgovornost za svoje postupke, ali i zato što nema konsenzusa u Savjetu za sprovođenje mira, diplomatskom tijelu koje upravlja radom visokog predstavnika, s obzirom da je Rusija protiv takvih intervencija.

Srbi su takođe najavili blokadu državnih institucija tako što neće učestvovati u njihovom radu.

Dodik je u srijedu pozvao direktora obavještajne agencije SIPA da nijedan Srbin ne bude uključen u procese zbog kršenja zakona o negiranju genocida.

“Vjerujem da će i Hrvati prihvatiti da ne postupaju po takvim stvarima, jer će se tako nešto i njima dogoditi ubrzo”, rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Prvu kaznenu prijavu po novom zakonu podnio je predsjednik Skupština opštine Srebrenica Ćamil Duraković, prenosi beogradski RTS. On je prijavio novinara Televizije Republike Srpske Branimira Đuričića, zato što je na Twitteru objavio da kao potomak jasenovačkih žrtava tvrdi da nije bilo genocida u Srebrenici. U izjavi za RTS Đuričić je rekao da ima pravo na svoje mišljenje i da zbog toga ne treba kazneno odgovarati.

“Ako me privedu, ponoviću ono što sam rekao na Twitteru. Ja se, kao potomak jasenovačkih žrtava, kao žrtva nesporno genocida, kao politolog i novinar i kao predsjednik Udruženja novinara RS, već dvadesetak godina detaljno bavim istraživanjem genocida. Zbog toga sam napisao da nikada neću moći pristati na to da je šest miliona jevrejskih civila, milion i po jermenskih civila i više od 700.000 srpskih civila ubijenih u genocidu jednako, zaista velikom i sramnom ratnom zločinu počinjenom nad bošnjačkim zarobljenim vojnicima”, rekao je za Đuričić za RTS.

Izvor: “Jutarnji list”

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!