Djevojčica (7) preminula na granici Meksika i SAD: Danima bila bez vode i hrane

Prema izvještaju američke granične policije (CBP), sedmogodišnjakinja i njen otac privedeni su 6. decembra u 22 sata po lokalnom vremenu. Osam sati kasnije, djevojčica je počela da ima napade. Radnici hitne službe ubrzo su stigli u pomoć, izmjerili su joj tjelesnu temperaturu koja je bila vrlo visoka, 40 stepeni Celzijusovih, i ustanovili kako danima nije ništa pila niti jela

Migranti na granici SAD i Meksika (Foto: Printscreen/AP)

Sedmogodišnja djevojčica iz Gvatemale koja je sa svojim ocem ilegalno pokušala da pređe granicu Meksiko-SAD umrla je zbog dehidracije ubrzo nakon što su privedeni, javlja “The Washington Post”.

Djevojčicu i njenog oca prošle sedmice je privela američka granična policija, a sedmogodišnjakinja je umrla zbog dehidracije i šoka.

Prema izvještaju američke granične policije (CBP), sedmogodišnjakinja i njen otac privedeni su 6. decembra u 22 sata po lokalnom vremenu. Bili su dio grupe od 163 migranata koji su pokušali da pređu granicu.

Osam sati kasnije, djevojčica je počela da ima napade. Radnici hitne službe ubrzo su stigli u pomoć, izmjerili su joj tjelesnu temperaturu koja je bila vrlo visoka, 40 stepeni Celzijusovih, i ustanovili kako danima nije ništa pila niti jela.

Helikopterom su je prevezli u dječju bolnicu u El Pasu, ali je doživjela srčani zastoj.

“Pokušali smo joj pomoći, ali nije se oporavila. Umrla je u bolnici”, rekli su iz CBP-ja, prenosi “Blic”.

Američka granična policija nije objavila ime i prezime djevojčice. Trenutno sprovodi istragu jer želi da provjeri jesu li patrolni službenici pravilno slijedili proceduru.

Jedan od protokola je da se migrantima koji su privedeni dodijeli nužna porcija hrane i vode, a za sada je upitno je li djevojčica bila nahranjena i jesu li je pregledali medicinski službenici prije nego što je dobila napade.

“Izražavamo iskreno saučešće porodici djevojčice”, izjavio je portparol granične policije Endrju Mihan.

Organizacija “ACLU Border Rights Center” okrivila je CBP za smrt 7-godišnjakinje.

“To se dogodilo zbog nedostatka odgovornosti i zbog kulture okrutnosti karakteristične za CBP. Sama činjenica da im je trebalo nedjelju dana da izađu s ovim u javnost samo je dokaz koliki je nivo netransparentnosti američke granične policije. Zahtijevamo detaljnu istragu, želimo da saznamo kako se ovakva tragedija uopšte mogla dogoditi i tražimo ozbiljne reforme kako bi se spriječili smrtni slučajevi u budućnosti”, izjavila je Sintija Pompa iz organizacije “ACLU Border Rights Center”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!