Otvoreno pismo Udruženja Crnogoraca Kosova Vučiću: Zoupotrijebili ste nas i uvukli u klopku koja ima za cilj potpuno uništenje crnogorskog etničkog bića

“Simptomatično je da ste nas zloupotrijebili i uvukli u klopku koja ima za cilj potpuno uništenje crnogorskog etničkog bića na Kosovu dok, recimo deceniju unazad dajete bezrezervnu podršku Tačiju, Haradinaju i Veseljiju. Sva trojica su obavljali najviše državničke funkcije isključivo zahvaljujući glasovima Srpske liste u Skupštini Kosova. S poštovanjem, predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova, Slobodan M.Vujičić “

Predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova, Slobodan M. Vujičić, napisao je otvoreno pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem ga optužuje da je zloupotrijebio ovu nacionalnu manjinu za ostvarivanje svojih ciljeva na Kosovu, te da je prekršio predizborni dogovor napravljen uoči parlamentarnih izbora 2019. godine.

Predjsednik Udruženja Crnogoraca Kosova na početku svog otvorenog pisma piše o zaslugama Crnogoraca sa Kosova za izborni uspjeh Srpske liste te 2019.

“Poštovani predsjedniče Vučiću, kao državljani Srbije pozivamo Vas da nakon dvije godine konačno ispoštujete obaveze iz 2019. godine koje su tokom parlamentarnih izbora na Kosovu u Vaše i ime države preuzeli oficir za vezu, Dejan Pavićević, i potpredsjednik Srpske liste, Milan Radoičić.

Zarad šire javnosti i istine, moramo Vas podsjetiti da je Srpska lista te godine po prvi put osvojila 10 poslaničkih mandata u Skupštini Kosova, ijzmeđu ostalog zahvaljujući i našoj podršci.

Zbog činjenice da smo se odazvali Vašim apelima i dali značajan doprinos apsolutnoj pobjedi Srpske liste, naša organizacija i zajednica izgubile su sve unutar kosovskih institucija sa tenedencijom većih gubitaka i stradanja”, započeo je svoje pismeno izlaganje Vujičić.,

On zatim mijenja ton i nagovještava način na koji je izmanipulisan i on i njegovo udruženje, ali i cijela crnogorska nacionalna manjina na Kosovu.

“Sa druge strane, vi ste dobili sve, a umjesto zahvalnosti sa Vaše strane mi smo dobili opstrukcije po pitanju implementacije ‘Strategije za afirmaciju i integraciju crnogorske zajednice’, kao i potpunu blokadu našeg ustavno pravnog priznanja koje, kao što znate, nije moguće bez podrške srpskih poslanika u Skupštini Kosova.

Poštovani predsjedniče Vučiću, po predizbornom dogovoru iz 2019. godine implementacija pomenute strategije i rješavanje našeg formalno pravnog položaja bile su prioritetne tačke koje ste trebali da podržite odmah po formiranju Vlade Kosova. Nažalost, dogovor nijeste ispoštovali čime ste direktno ugrozili naš opstanak i svukupni položaj na ovim prostorima”, optužio je Vujičić predsjednika Srbije.

On zaključuje, u vrlo oštrom maniru, precizno navodeći da Vučić i njegova Srpska lista učestvuju u svjesnom uništavanju i poništavanju crnogorske manjine na prostoru Kosova i Metohije i čudi se kako je moguće da su predsjedniku Srbije od Crnogoraca bliži saradnici Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji.

“Simptomatično je da ste nas zloupotrijebili i uvukli u klopku koja ima za cilj potpuno uništenje crnogorskog etničkog bića na Kosovu dok, recimo deceniju unazad dajete bezrezervnu podršku Tačiju, Haradinaju i Veseljiju. Sva trojica su obavljali najviše državničke funkcije isključivo zahvaljujući glasovima Srpske liste u Skupštini Kosova. S poštovanjem, predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova, Slobodan M.Vujičić – piše na kraju otvorenog pisma upućenog predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

 

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH
error: Content is protected !!