Kada su hadž i Kurban-bajram 2021?

Zbog pandemije, ni ove godine neće biti dozvoljeno stranim hodočasnicima da obave hadž, nakon što je Saudijska Arabija ograničila ovo godišnje hodočašće na maksimalno 60.000 vakicnisanih državljana i stanovnika između 18 i 65 godina starosti. Prošle godine je samo 10.000 saudijskih državljana i stanovnika imalo dozvolu da obavi hadž

Godišnje muslimansko hodočašće, poznato kao hadž, započeće 18. jula, a prvi dan Kurban bajrama je 20. jula, prema Vrhovnom sudu Saudijske Arabije.

Hadž je jedan od pet stubova islama i obaveza koju su jednom u životu dužni da obave svi zdravi muslimani koji to sebi mogu priuštiti.

Prije pandemije korona virusa tokom petodnevnog hadža prosječno je 2,5 miliona hodočasnika pohodilo Meku.

Zbog pandemije, ni ove godine neće biti dozvoljeno stranim hodočasnicima da obave hadž, nakon što je Saudijska Arabija ograničila ovo godišnje hodočašće na maksimalno 60.000 vakicnisanih državljana i stanovnika između 18 i 65 godina starosti.

Prošle godine je samo 10.000 saudijskih državljana i stanovnika imalo dozvolu da obavi hadž.

HADŽ POČINJE 18. JULA

Hadž pada 8. zulhidžeta, 12. i zadnjeg mjeseca u islamskom lunarnom kalendaru, koji se svake godine pomjera 10 do 12 godina unaprijed.

To znači da će sljedeći put hadž početi nakon 18. jula godine 2054. godine – za 33 godine.

Meka je poznata po sušnoj pustinskoj klimi, s temperaturama koje redovno prelaze 42 stepena Celzijusa tokom ljetnjih mjeseci.

Proći će još najmanje deset godina dok najveća prosječna temperatura bude ispod 38 stepeni.

BAJRAM POČINJE 20. JULA

Hadžijski ili Kurban bajram obilježava se trećeg dana hadža i traje četiri dana.

Ove godine će muslimani širom svijeta obilježiti Bajram od 20. do 23. jula.

Kurban bajram je drugi najveći muslimanski praznik, nakon Ramazanskog bajrama, kojim se obilježava kraj ramazana, mjeseca posta.

KAKO SE OBAVLJA HADŽ?

Za muslimane hadž ponavlja postupke Poslanika Muhammeda i njegovog “oprosnog hadža“ 632. n.e., koji prati stope poslanika Ibrahima i Ismaila kroz Arapsku pustinju.

To je centralni stub islamske vjere, koji čisti vjernike od grijeha i približava ih Bogu.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!