GI “21. maj” podnijela prijavu zbog skrnavljenja groba pokojne Anđelije Pejanović Malović: Zaustaviti odmazdu nad mrtvim i živim neistomišljenicima

Od nadležnih organa je zatraženo da provjere motive skrnavljenja jer je pokojna Malović bila sestra Milovana Pejanovića koji je, pod pseudonimom Ljubo Popović, kao major tadašnje službe državne bezbjednosti locirao, organizovao i sproveo akciju hapšenja vođe četnika Draže Mihajlovića i supruga Josifa Malovića koji je bio istražni sudija u sudskom postupku protiv Mihajlovića. Anđelija Pejanovič Malović je žrtva četničke torture. U četničkim zatvorima je podvrgnuta svirepom zlostavljanju i mučenju. U zatvoru u Kolašinu je rodila i dijete. Četnici su je progonili zbog saradnje sa Narodno oslobodilačkim pokretom i zato što je bila sestra i žena istaknutih boraca i rukovodilaca partizanskih jedinica, saopšteno je iz GI “21. maj”

Građanska inicijativa(GI) “21. maj” podnijela je prijavu Upravi policiji i Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima kako bi se provjerilo da li kod činjenice oštećenja spomenika i grobnog mjesta pokojne Anđelije Pejanović Malović na groblju u Žabljaku ima elemenata krivičnog djela ili prekršaja za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

“Građanska inicijativa “21. maj” je, istražujući incident, obavila nekoliko razgovora na osnovu kojih se osnovano sumnja da je spomenik na grobu oštećen neposredno uoči 13. jula koji je državni praznik kojim se obilježava međunarodno priznanje Crne Gore i podizanje ustanka protiv fašističkog okupatora. Državnom tužilaštvu i policiji je dostavljeno i pet fotografija koje potvrđuju da je došlo do ozbiljnog oštećenja spomenika. Od nadležnih organa je zatraženo da provjere motive skrnavljenja jer je pokojna Malović bila sestra Milovana Pejanovića koji je, pod pseudonimom Ljubo Popović, kao major tadašnje službe državne bezbjednosti locirao, organizovao i sproveo akciju hapšenja vođe četnika Draže Mihajlovića i supruga Josifa Malovića koji je bio istražni sudija u sudskom postupku protiv Mihajlovića. Anđelija Pejanovič Malović je žrtva četničke torture. U četničkim zatvorima je podvrgnuta svirepom zlostavljanju i mučenju. U zatvoru u Kolašinu je rodila i dijete. Četnici su je progonili zbog saradnje sa Narodno oslobodilačkim pokretom i zato što je bila sestra i žena istaknutih boraca i rukovodilaca partizanskih jedinica”, saopšteno je iz GI “21. maj”.

Dodaje se da GI “21. maj” ukazuje da aktuelna društvena kriza i nejasna politika aktuelne Vlade Crne Gore doprinosi podizanju nasilja, primitivizma i govora mržnje.

“Vandalizam nije zaobišao ni pokojnike koji se prepoznaju i doživljavaju neistomišljenicima. Bez stida i savjesti, ispunjeni ideološkom i i nacionalnom mržnjom, podstaknuti na osvetu i reviziju istorije, usudili su se da oskrnave pokojnicu i naruše njen mir. Svi oni kojima su bliski ideali slobode i razumiju značaj položenog života za slobodu danas iskazuju solidarnost sa porodicama Pejanović i Malović i zahvalnost prema svim učesnicima Narodno oslobodilačke borbe. Takođe, svi oni koji su istinski vjernici znaju da je skrnavljenje groba grijeh. Vlada Crne Gore, iako deklarativno zastupa pomirenje, kroz svoju svakodonevnu praksu toleriše i podstiče produbljivanje podjela, jačanje nacionalizama i mržnje. Građanska inicijativa “21. maj” se tome oštro suprotstavlja i poziva stanovnike Žabljaka i sve građane Crne Gore da zajednički zaustavimo odmazdu nad mrtvim i živim neistomišljenicima, odbranimo humanizam, građanski mir i slogu”, piše u saopštenju GI “21. maj”.

 

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!