MUP: 16.000 državljana iz biračkog spiska biće predmet provjere, nikad nijesu podnosili zahtjev niti posjedovali ličnu kartu

“MUP intenzivno radi na obavještavanju ovih lica o njihovoj zakonskoj obavezi da predaju zahtjev za izdavanje lične karte, a u toku su i terenske provjere. Ažuriranjem registra stranaca, izbrisano je 1.485 stranaca koji imaju stalni boravak u Crnoj Gori”, piše u saopštenju

Nakon sprovedenih provjera, za 16.087 lica je utvrđeno da imaju crnogorsko državljanstvo i upisani su u registar prebivališta, nakon maja 2008. godine nikad nijesu podnosili zahtjev niti posjedovali ličnu kartu, a nalaze se u biračkom spisku Crne Gore.

Ova lica su prioritna grupa koja će biti predmet provjera, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) nakon održane sjednice Savjeta za kontrolu biračkog spiska.

“MUP intenzivno radi na obavještavanju ovih lica o njihovoj zakonskoj obavezi da predaju zahtjev za izdavanje lične karte, a u toku su i terenske provjere. Ažuriranjem registra stranaca, izbrisano je 1.485 stranaca koji imaju stalni boravak u Crnoj Gori”, piše u saopštenju, prenose Vijesti.

Sa sjednice je poručeno da će Savjet dati svoj puni doprinos kreiranju najboljih rješenja kada je u pitanju uređivanje registara prebivališta i boravišta i imaće spreman tekst Nacrta zakona o registrima prebivališta i boravišta kada Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu otpočne svoj rad.

“Na sastanku je konstatovano da će ovaj proces biti potpuno transparentan i inkluzivan, te da će radna grupa za izradu nacrta ovog zakona, zajedno sa članovima Savjeta, kroz detaljnu analizu i konstruktivnu razmjenu mišljenja, pripremiti konačan tekst, koji će biti upućen Skupštini”, saopštili su iz MUP-a.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici MUP-a, nadležni za upravne poslove, državljanstvo i strance, te su ovom prilikom predstavili rezultate dosadašnjeg rada u oblasti uređivanja registra prebivališta i registra stranaca.

“Cilj Savjeta je da realno doprinese unapređenju stanja u ovoj oblasti, koja je ključna za izborni proces, u cilju sprečavanja bilo kojeg vida zloupotreba. Savjet je iskazao potrebu za dograđivanjem sistema za deduplikaciju otisaka prstiju, na način što će se uvesti dodatan način kontrole fotografija”, zaključuje se u saopštenju MUP-a.

Foto: MUP

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!