Ministarstvo vanjskih poslova: Rezolucija nije usmjerena ni protiv jednog naroda ili države, sve ostalo je političko i medijsko spinovanje protiv vlasti

Rezolucija o Srebrenici koju je Skupština Crne Gore usvojila 17. juna ove godine je dokument koji nije i ne može ni u kom slučaju biti usmjeren ni protiv jednog naroda i nijedne države, a ponajmanje protiv srpskog naroda i Republike Srbije. Ne postoje genocidni narodi, već samo pojedinci, što je jasno i eksplicitno rečeno u tekstu ovog dokumenta. Jasnije i preciznije nego što je to učinio bilo ko, pa i Skupština Republike Srbije prije jedanaest godina. Dakle, odgovornost za genocid, kao što i propisuje međunarodno pravo i kao što se konstatuje u odluci Tribunala u Hagu, može snositi i za njega odgovarati isključivo pojedinac. Sve ostalo što slušamo i čitamo ovih dana samo je nerazumljivi i čudnim motivima inspirisani pokušaj političkog i medijskog spinovanja teksta Rezolucije, usmjeren, ponavljamo, direktno ka vladajućim strukturama Crne Gore”

Rezolucija o genocidu u Srebrenici koju je Skupština Crne Gore usvojila 17. juna je dokument koji nije i ne može ni u kom slučaju biti usmjeren ni protiv jednog naroda i nijedne države, a ponajmanje protiv srpskog naroda i Republike Srbije, poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Iz tog resora su naglasili da ne postoje genocidni narodi, već samo pojedinci, te da je to jasno i eksplicitno rečeno u tekstu tog dokumenta.

Iz MVP-a su se osvrnuli na izjave sa najviših državnih adresa iz Srbije, ali i objave brojnih medija, “od tabloidnih do onih mnogo ozbiljnijih”, koje su, ocjenjuju u MVP-u, gotovo sve na isti način i sa istim ciljem usmjerene direktno protiv Vlade Crne Gore, predsjednika Vlade i predsjednika Skupštine, kao i velikog dijela poslanika u Skupštini Crne Gore, prenosi poratl vijesti.me.

“Nakon što su se prethodnih dana oglasili ministar Vulin i predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, juče je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao ‘da neće dozvoliti da se donošenjem Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu stavi kolektivni žig na svakog pripadnika našeg naroda’; i još mnogo toga, zaključno sa porukama tipa ‘daleko im kuća’, teško shvatljivim, kada dolaze od lidera i državnika koji se zalažu za dobrosusjedske odnose, najbliskiju saradnju u regionu i njegovu evropsku budućnost. I to, među prvim susjedima, istorijskim saveznicima i saputnicima, čiji građani se sa pravom i razlogom osjećaju kao prijatelji i braća”, saopštili su iz MVP-a.

Kazali su da, s tim u vezi, imaju obavezu da i putem zvaničnog saopštenja iznesu svoj stav.

“Rezolucija o Srebrenici koju je Skupština Crne Gore usvojila 17. juna ove godine je dokument koji nije i ne može ni u kom slučaju biti usmjeren ni protiv jednog naroda i nijedne države, a ponajmanje protiv srpskog naroda i Republike Srbije. Ne postoje genocidni narodi, već samo pojedinci, što je jasno i eksplicitno rečeno u tekstu ovog dokumenta. Jasnije i preciznije nego što je to učinio bilo ko, pa i Skupština Republike Srbije prije jedanaest godina. Dakle, odgovornost za genocid, kao što i propisuje međunarodno pravo i kao što se konstatuje u odluci Tribunala u Hagu, može snositi i za njega odgovarati isključivo pojedinac. Sve ostalo što slušamo i čitamo ovih dana samo je nerazumljivi i čudnim motivima inspirisani pokušaj političkog i medijskog spinovanja teksta Rezolucije, usmjeren, ponavljamo, direktno ka vladajućim strukturama Crne Gore”.

Iz MVP-a navode da dodatno brine činjenica da je Ivica Dačić, predsjednik Skupštine, kao jedan od najviših predstavnika Srbije, pozvao svešteno lice u Crnoj Gori da se „pozabavi“ predsjednikom Vlade nezavisne i suverene, susjedne države, koja, pritom, i ustavno i suštinski uspostavljena i definisana kao sekularna država svih njenih građana.

“Ovakav neprihvatljiv i neshvatljiv istup, ne samo što je suprotan svim obrascima odgovornog državničkog ponašanja, već je, u trećoj deceniji XXI vijeka, zapanjujuće anahron, jer se njime dovodi u pitanje koncept moderne, sekularne i demokratske države i isto takvog društva. Neshvatljivo je da jedan ovakav stav dolazi od predsjednika parlamenta države koja je kandidat za članstvo u EU i može se samo pretpostaviti šta o ovome misle naši EU partneri, saveznici i prijatelji. Da i ne pominjemo da to što bi se ovakve i slične poruke mogle tumačiti i kao poziv na rušenje državnog poretka u zemlji, iako iskreno vjerujemo da to nije bila namjera gospodina Dačića. O nedopustivosti takvog ponašanja najbolje ilustruje hipotetička situacija i neprikladnost u kom bi Crna Gora pozvala nekog vladiku SPC da se ‘pozabavi’ predsjednikom Narodne skupštine Republike Srbije”, dodaju iz Ministarstva.

Ističu da je neprimjereno i krajnje pogrešno da se crnogorski građani, srpskog nacionalnog predznaka, iznova tretiraju kao pripadnici i “briga” Republike Srbije.

“Crna Gora je država svih njenih građana, bez izuzetka, ma kako se oni nacionalno i vjerski osjećali i koje god političke i vrijednosne svjetonazore dijelili. Oni su lojalni građani naše države, Crne Gore, stoga brigu o njima, kao i o svim našim građanima, vode crnogorske institucije. Institucije koje su tu za njih i zbog njih. Niti jedna država ne može dozvoliti da se odrekne jednog jedinog čovjeka, a ne 30 odsto svojih građana”.

Iz Ministarstva su poručili da, za razliku od srbijanskog ministra Vulina, koji prijeti zabranama ulaska, nude “građenje mostova među nama”.

“Umjesto nesporazuma, kao i mnogo puta do sada, od 4. decembra pozivamo na dijalog. Zarad prošlosti, ali i budućnosti naših pokoljenja, mi pružamo ruku prijateljstva. Kroz istoriju, niko tako snažno nije stajao uz Srbiju, kao Crna Gora, plaćajući čak i najskuplju cijenu”.

Iz MVP-a su ponovili da su Srbija i srpski narod za Crnu Goru i njene građane, kao i za njenu aktuelnu vlast i Vladu, više od prijatelja, te da pogotovo zbog toga “ovo ne smije biti manir međudržavne komunikacije i sveukupnih odnosa”.

“Stoga smo više puta, a i nastavićemo u tom smjeru, pozivali na mir i stabilnost. Svjesni smo da ne možemo promijeniti prošlost, koja je svakako teška i bolna, ali možemo učiti iz nje, tako što ćemo se sa najvećim pijetetom i dubokim poštovanjem odnositi prema žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije, ma koje nacionalnosti i vjere one bile.”

“To je jedini uslov i zalog za budućnost, koju moramo graditi zajedno. Koračati zajedno ruku pod ruku, kao nezavisne, suverene i ravnopravne države, oslobođene stega i duhova prošlosti, ka evropskoj porodici, kojoj svi na Balkanu pripadamo i u okviru koje ćemo pokazati da je naš Region temelj jedinstva i stabilnosti Evrope”, piše u saopštenju.

Foto: Twitter.com

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!