Od ulaska u NATO u Crnoj Gori investirano milijardu i po eura

Oni su najbolji ekonomski ambasadori naše zemlje u svijetu. Takoreći, u skladu sa promocijom svojih proizvoda oni promovišu i Crnu Goru i rade na poboljšanju imidža Crne Gore. Sa adresa NATO čalnica u Crnu Goru je u prethodne dvije godine stigao i veliki broj turista. Zahvaljujući njima, kako vjeruju u Privrednoj komori, prošle godine smo od turizma zaradili prvu milijardu eura. Najave za ovu sezonu pokazuju da će prihodi i broj turista premašiti prošlogodišnje, objasnio je Jovanović

Foto: Printscreen/RTCG

Članstvo u NATO-u dupliralo je investicije zemalja saveznica u Crnoj Gori. To pokazuju podaci Agencije za priliv stranih direktnih investicija, prema kojima je u našu državu od kada smo članica NATO-a investirano milijardu i po eura. Osim investicija, iz država NATO članica u našu državu stigao je i veliki broj turista. U prva četiri mjeseca u našoj državi boravilo je 40 odsto turista iz zemalja Zapadne Evrope.

“U prethodnih dvije godine imamo bruto priliva stranih investicija u iznosu od milijardu i 500 miliona eura. Imamo sve više investitora kako iz Velike Britanije, Turske, ali i Italije i ostalih članica NATO saveza. U 2018. zemlje članice investirale su čak 66 odsto više nego u 2017 godini”, kazao je za RTCG Miloš Jovanović iz Agencije za promociju stranih investicija.

Osim povjerenja u bezbjednost, investitore iz država NATO članica u Crnu Goru dovela je i makroekonomska stabilnost, ali i povoljni uslovi poslovanja, pa su svoj kapital do sada ulagali u turizam, energetiku, poljoprivredu i saobraćaj.

“Oni su najbolji ekonomski ambasadori naše zemlje u svijetu. Takoreći, u skladu sa promocijom svojih proizvoda oni promovišu i Crnu Goru i rade na poboljšanju imidža Crne Gore. Sa adresa NATO čalnica u Crnu Goru je u prethodne dvije godine stigao i veliki broj turista. Zahvaljujući njima, kako vjeruju u Privrednoj komori, prošle godine smo od turizma zaradili prvu milijardu eura. Najave za ovu sezonu pokazuju da će prihodi i broj turista premašiti prošlogodišnje”, objasnio je Jovanović.

Sanja Marković iz Privredne komore je istakla da već imaju najave bukinga da će taj broj biti još najznačajniji.

“Za prva četiri mjeseca u kolektivnom smještaju broj turista iz zapadne Evrope čini preko 40 odsto, što je vrlo značajan podatak u odnosu na prethodne godine. A članstvom u Alijansi crnogorski privrednici dobili su mogućnost da svoje proizvode i usluge plasiraju na tržište zemalja članica te vojne organizacije, ali i da budu potencijalni dobavljači NATO komandi i agencija na tenderima za nabavku različite opreme, softvera, usluga, hrane, pića”, istakla je ona.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH