Od ulaska u NATO u Crnoj Gori investirano milijardu i po eura

Oni su najbolji ekonomski ambasadori naše zemlje u svijetu. Takoreći, u skladu sa promocijom svojih proizvoda oni promovišu i Crnu Goru i rade na poboljšanju imidža Crne Gore. Sa adresa NATO čalnica u Crnu Goru je u prethodne dvije godine stigao i veliki broj turista. Zahvaljujući njima, kako vjeruju u Privrednoj komori, prošle godine smo od turizma zaradili prvu milijardu eura. Najave za ovu sezonu pokazuju da će prihodi i broj turista premašiti prošlogodišnje, objasnio je Jovanović

Foto: Printscreen/RTCG

Članstvo u NATO-u dupliralo je investicije zemalja saveznica u Crnoj Gori. To pokazuju podaci Agencije za priliv stranih direktnih investicija, prema kojima je u našu državu od kada smo članica NATO-a investirano milijardu i po eura. Osim investicija, iz država NATO članica u našu državu stigao je i veliki broj turista. U prva četiri mjeseca u našoj državi boravilo je 40 odsto turista iz zemalja Zapadne Evrope.

“U prethodnih dvije godine imamo bruto priliva stranih investicija u iznosu od milijardu i 500 miliona eura. Imamo sve više investitora kako iz Velike Britanije, Turske, ali i Italije i ostalih članica NATO saveza. U 2018. zemlje članice investirale su čak 66 odsto više nego u 2017 godini”, kazao je za RTCG Miloš Jovanović iz Agencije za promociju stranih investicija.

Osim povjerenja u bezbjednost, investitore iz država NATO članica u Crnu Goru dovela je i makroekonomska stabilnost, ali i povoljni uslovi poslovanja, pa su svoj kapital do sada ulagali u turizam, energetiku, poljoprivredu i saobraćaj.

“Oni su najbolji ekonomski ambasadori naše zemlje u svijetu. Takoreći, u skladu sa promocijom svojih proizvoda oni promovišu i Crnu Goru i rade na poboljšanju imidža Crne Gore. Sa adresa NATO čalnica u Crnu Goru je u prethodne dvije godine stigao i veliki broj turista. Zahvaljujući njima, kako vjeruju u Privrednoj komori, prošle godine smo od turizma zaradili prvu milijardu eura. Najave za ovu sezonu pokazuju da će prihodi i broj turista premašiti prošlogodišnje”, objasnio je Jovanović.

Sanja Marković iz Privredne komore je istakla da već imaju najave bukinga da će taj broj biti još najznačajniji.

“Za prva četiri mjeseca u kolektivnom smještaju broj turista iz zapadne Evrope čini preko 40 odsto, što je vrlo značajan podatak u odnosu na prethodne godine. A članstvom u Alijansi crnogorski privrednici dobili su mogućnost da svoje proizvode i usluge plasiraju na tržište zemalja članica te vojne organizacije, ali i da budu potencijalni dobavljači NATO komandi i agencija na tenderima za nabavku različite opreme, softvera, usluga, hrane, pića”, istakla je ona.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!