Majke Srebrenice i Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Poslanici u Skupštini CG da glasaju za smjenu Leposavića

Zahvalni smo građanskim strukturama i pojedincima u Crnoj Gori, koji pomažu građanima Crne Gore da prihvate i razumiju činjenice u vezi genocida u Srebrenici i što neprestano ukazuju da je masakr u Srebrenici u “zaštićenoj zoni UN-a” bio najteži zločin počinjen u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Važno je da se čuje pravda. Niko više ne može vrijeđati žrtve genocida, zločina protiv čovječnosti, udruženog zločinačkog poduhvata… Mi, preživjele žrtve genocida, nećemo to dozvoliti, i dobro je što se i iz same Crne Gore čuje glas da je to neprihvatljivo,

Munira Subašić, predsjednica Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa – Majke Srebrenice, i Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, obratili su se preko građanske iniciative “21. maj” Skupštini, Vladi i javnosti Crne Gore otvorenim pismom u kome pozivaju poslanike i poslanice Skupštine Crne Gore da  glasaju za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Pismo prenosimo integralno:

-Skupština Crne Gore

-Vlada Crne Gore

-Građanska inicijativa “21. maj”

-Građani i građanke Crne Gore

Poštovani građani/ke Crne Gore,

Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa i Udruženje žrtava i svjedoka genocida zatražili su još 30. marta 2021. godine izvinjenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore, Vladimira Leposavića, zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Nažalost crnogorske i regionalne javnosti čin izvinjenja je izostao, što ide u prilog razmišljanjima da je ministar Leposavić dio nacionalističke politike kojoj je, kroz negiranje genocida i relativizovanje zločina, cilj da ne dođe do pomirenja na prostorima bivše Jugoslavije.

Genocid u Srebrenici je dokazan kroz niz sudskih presuda, a jedna od posljednjih presuda je izrečena nedavno Ratku Mladiću. Sud je zločincu Mladiću potvrdio doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva više od 8.000 Bošnjaka u genocidu u Srebrenici jula 1995. godine. Presude su svima važne, bez obzira na nacionalno i vjersko porijeklo, bez obzira na prostor u kojem živimo, zato što nam one svima, bez razlike, pomažu da se otkloni strah da će se nešto slično ponovo dogoditi.

Zahvalni smo građanskim strukturama i pojedincima u Crnoj Gori, koji pomažu građanima Crne Gore da prihvate i razumiju činjenice u vezi genocida u Srebrenici i što neprestano ukazuju da je masakr u Srebrenici u “zaštićenoj zoni UN-a” bio najteži zločin počinjen u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Važno je da se čuje pravda.

Niko više ne može vrijeđati žrtve genocida, zločina protiv čovječnosti, udruženog zločinačkog poduhvata… Mi, preživjele žrtve genocida, nećemo to dozvoliti, i dobro je što se i iz same Crne Gore čuje glas da je to neprihvatljivo.

Porazno je za Vladu Crne Gore da u svojim sopstvenim redovima ima ministre koji negiraju genocid i druge ratne zločine, samo zbog svoje nacionalne i vjerske ostrašćenosti i motiva da se po tom osnovu samoidentifikuju sa zločincima.

Okupljanje ispred Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava je humana i dobronamjerna aktivnost koja pomaže građanima Crne Gore da se poistovjete sa žrtvama genocida u Srebrenici i iskažu poštovanje i solidarnost sa preživjelim žrtvama genocida, njihovim porodicama, potomcima, sunarodnicima…

Ministra Leposavića smo već prepoznali kao čovjeka koji, umjesto da traži istinu, gaji suosjećanje i poštovanje prema majkama i ljubav, on gaji mržnju. Bez obzira da li će pod pritiskom građana podnijeti ostavku, bez obzira da li će izostati mudrost i savjest Skupštine Crne Gore da ga napokon razriješi, njegova je politika osuđena na propast. On će zbog mržnje u sebi, kad tad, ostati sam.

Koristimo priliku još jednom pozvemo poslanike i poslanice Skupštine Crne Gore da odbace politiku i praksu negiranja genocida u Srebrenici i ratnih zločina i da, shodno tome, razriješe od daljih dužnosti u Vladi i na javnoj sceni Crne Gore Vladimira Leposavića.

Crna Gora zaslužuje da iskorači i da se ne prepoznaje po nacionalizmu, negatorima genocida, veličanju ratnih zločinaca, mržnji i podržavanju velikosrpskih planova.

U Skupštini Crne Gore danas će se raspravljati o predlogu premijera Zdravka Krivokapića za razrješenje Leposavića.

Foto: Vladimir Leposavić (Printscreen)

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH
error: Content is protected !!