Holandska princeza se odrekla 1,6 miliona eura godišnje: “Bilo bi mi neugodno da to primam”

Princeza je poslala pismo holandskom premijeru Marku Rutteu obavještavajući ga o svojoj odluci. Rekla je da će vratiti novac, koji će i dalje stizati na njezin račun dok god studira. Doplatak dobija u iznosu od 300.000 eura koji idu direktno njoj i još 1,3 miliona eura za pokrivanje troškova osoblja

Nasljednica holandskog prijestola, princeza Amalia, odlučila je da sljedećih nekoliko godina ne prima godišnji doplatak u iznosu od oko 1,6 miliona eura, na koji ima pravo kad u decembru napuni 18 godina.

Princeza je poslala pismo holandskom premijeru Marku Rutteu obavještavajući ga o svojoj odluci. Rekla je da će vratiti novac, koji će i dalje stizati na njezin račun dok god studira. Doplatak dobija u iznosu od 300.000 eura koji idu direktno njoj i još 1,3 miliona eura za pokrivanje troškova osoblja.

“Bilo bi mi neugodno da to primam dok god ne mogu dovoljno da ponudim zauzvrat i dok znam da je drugim studentima mnogo teže, pogotovo u ovim nesigurnim pandemijskim vremenima”, napisala je princeza, prenose holandski mediji.

Princeza je prošle sedmice položila sve završne ispite u srednjoj školi i sada planira da pauzira godinu dana  prije odlaska na fakultet. Holandski premijer je uzvratio čestitkom Amaliji na završetku srednje škole i rekao da razumije i cijeni njenu odluku, piše Index.hr.

Ovaj potez princeze dolazi u vrijeme pada popularnosti holandske kraljevske porodice.

Amalijini roditelji, kralj Willem-Alexander i kraljica Maxima, naišli su na oštre kritike prošle godine kada su porodicu odveli na odmor u Grčku usred pandemije. Porodica je nakon toga prekinula odmor i požurila kući zbog negodovanja javnosti.

Foto: Instagram

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!