Ne smiruju se strasti u SAD: Gorjela crkva stara dva vijeka, tri osobe ubijene, hiljade uhapšenih… (VIDEO)

Predsjednik bi trebao da iskoristi Insurrection Act kako bi poslao aktivne vojnike u ove gradove, kako bi vojska pomogla lokalnim policijskim snagama i kako bi osigurali da ovo nasilje završi večeras”, napisao je senator Koton na Twitteru. Insurrection Act je federalni zakon koji daje ovlašćenja predsjedniku da na američko tlo pošalje vojsku. Još u petak je nekoliko jedinica vojne policije bilo spremno za odlazak u Minesotu

Foto: Printscreen/The Oregonian

Američki senator Tom Koton, republikanac iz Arkansasa, poručio je danas da Donald Tramp (Trump) treba da pošalje aktivnu vojsku u američke gradove u kojima se održavaju protesti nakon smrti Džordža Flojda. 

“Predsjednik bi trebao da iskoristi Insurrection Act kako bi poslao aktivne vojnike u ove gradove, kako bi vojska pomogla lokalnim policijskim snagama i kako bi osigurali da ovo nasilje završi večeras”, napisao je Koton na Twitteru. Insurrection Act je federalni zakon koji daje ovlašćenja predsjedniku da na američko tlo pošalje vojsku. Još u petak je nekoliko jedinica vojne policije bilo spremno za odlazak u Minesotu.  

Vojna policija u tri baze – Kansasu, Sjevernoj Karolini i Njujorku spremna je za izlazak na teren ako guverneri zatraže njihovu pomoć.

Crkva Sent John, poznata i kao predsjednička, a koja se nalazi nedaleko od Bijele kuće, zapaljena je i oštećena prilikom protesta u Vašingtonu koji su se u toku noći pretvorili u vandalizam. Crkva je oštećena u žestokim sukobima demonstranata i policije, prenosi NBC Vašington. 

Požar u episkopalnoj crkvi staroj 200 godina je podmetnut, polomljeno je i zaštitno staklo na njoj, a išarana je grafitima. Crkva ima istorijski značaj jer su njenim službama prisustvovali gotovo svi predsjednici od Džejmsa Medisona.

Protesti zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, u SAD traju već šest dana. Uhapšeno je više od 4.400 demonstranata. Policija je upotrebila suzavac i gumene metke. 

U sukobima sa policijom poginula su tri učesnika protesta, jedan u Kentakiju i dva u Ajovi. U Nju Džersiju zabilježeno je kako demonstranti pale policijski automobil, lome prozore, a širom zemlje zabilježene su i pljačke, preosi “Avaz”

Osim sukoba s demontratima, policija je iskazala i solidarnost s građanima koji protestuju zbog smrti Flojda, koji je preminuo nakon što mu je njihov kolega iz Minesote skoro devet minuta klečao na vratu.

Na društvenim mrežama postavljeni su snimci i fotografije na kojima se vidi kako policajci s maskama na licu kleče na jednom koljenu zajedno sa demonstrantima.

Takvi prizori viđeni su u Njujorku, Flinutu u Mičigenu, Koral Gejbelsu na Floridi, Santa Kruzu u Kaliforniji, Kamdenu u Nju Džersiju, Kanzas Sitiju i Fergusonu u Misuriju, Fargu u Severnoj Dakoti…

Dvojica policajaca u Kanzas Sitiju, jedan Afroamerikanac, a drugi bijelac, uslikani su kako drže transparent sa natpisom “Zaustavite policijsku brutalnost”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!