Sjećanje na Selima Ganića, rožajskog Ikara (1927-1956): Otišao je sa “veoma malo u godinama, ali su bile pune života, letenja i nebeske modrine”

Ovo je priča o mladom Rožajcu Selimu Ganiću, nastavniku vazduhoplovnog jerdriličarstva, prvom i jedinom letaču iz Rožaja, prvom upravniku vazduhoplovne škole Aero kluba u Ivangradu, nosiocu srebrno ”C” diplome sa značkom Vazduhoplovnog saveza Jugoslavije pod pokroviteljstvom Maršala Jugoslavije Josipa Broza Tita, u kojoj se pilotu jedriličaru priznaje let jedrilicom 27. aprila 1952. godine od 5 sati i 32 minuta, od Vršca do Pančeva u dužini 60 kilometara, sa visinom od 1.400 metara.

Rođen je 2. avgusta, 1927. godine u Rožajama u uglednoj porodici Ganića, oca Rustema i majke Aiše, rođene Kurtagić, piše Avlija.me.

Osnovno obrazovanje stekao je u rodnom mjestu prije rata, a gimnaziju završio u Ivangradu (Beranama). U tim teškim vremenima, kao i mnoge druge, nepostojanje materijalnih uslova spriječili su ga da nastavi školovanje te je ostao vezan za zavičaj. Sa dolaskom partizanskih jedinica, dobrovoljno stupa u njihove redove, ali zbog maloljetstva vraćen je na teren i ubrzo primljen u članstvo SKOJ-a. Poslije oslobođenja zasniva radni odnos u “Gornjem Ibru”, odakle 23. aprila 1947. godine, odlazi na odsluženje vojnog roka. Povratkom iz JNA 4. maja 1949, u činu rezervnog vodnika, nastavio je rad u ‘‘Gornjem Ibru’’ gdje se istakao u društveno-političkim i kulturnim radom, pa je premješten za sekretara Mjesnog Narodnog Odbora u Rožajama.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!