Milan Radojević iz Vrbasa spasio dvoje djece u Americi: Vidio sam kako ih okean nosi i pomislio: “Kako da živim ako mi se udave pred očima”!

“Čuo sam ciku, viku i plač i vidio dvoje djece u okeanu. Shvatio sam da se dave, ali mi nije bilo jasno što niko ne ulazi u vodu. Doduše, talasi su bili veliki, roditelji su pokušavali da uđu, ali talasi im nisu dozvoljavali” Kako kaže, uletio je u okean jer je sportista i dobar plivač. “Međutim, naišao je talas koji je bio toliko jak da me je oborio. Gledao sam djecu, bili su tridesetak metara dalje. Uplašio sam se da neću moći da stignem na vrijeme. Tada mi je prošla misao: “Hajde ti majčin sine živi posle ako dopustiš da ti se djeca udave pred očima”. Nisam mogao da se pomirim s tim. Zaranjao sam i izranjao, da vidim gdje su. Samo sam želio da dođem do mališana”, prepričava dramu Radojević

Milan Radojević (39) iz Vrbasa postao je heroj Amerike kada je spasao dvoje bespomoćne djece sigurne smrti iz uzburkanog okeana.

Prava drama odigrala se u ponedjeljak na plaži u mestu Vestport u Vašingtonu, a Srbin je bez razmišljanja rizikovao svoj život kako bi spasao dječaka (10) i djevojčicu (12), koje prije toga nije poznavao.

U ispovijesti za Kurir, hrabri Radojević, koji je u SAD otišao prije godinu i po dana trbuhom za kruhom, kaže da vozi kamion i da je u ponedjeljak svratio na plažu u Vestportu sasvim slučajno.

ČUO VIKU I PLAČ

“Bio sam u prolazu i htio da odmorim na obali. Bio sam na oko 200 metara od vode, a tu su bile dvije porodice sa devetoro djece”, počinje priču heroj iz Vrbasa.

Milan Radojević (Foto: Facebook)

“Čuo sam ciku, viku i plač i vidio dvoje djece u okeanu. Shvatio sam da se dave, ali mi nije bilo jasno što niko ne ulazi u vodu. Doduše, talasi su bili veliki, roditelji su pokušavali da uđu, ali talasi im nisu dozvoljavali”.

Kako kaže, uletio je u okean jer je sportista i dobar plivač.

“Međutim, naišao je talas koji je bio toliko jak da me je oborio. Gledao sam djecu, bili su tridesetak metara dalje. Uplašio sam se da neću moći da stignem na vrijeme. Tada mi je prošla misao: “Hajde ti majčin sine živi posle ako dopustiš da ti se djeca udave pred očima”. Nisam mogao da se pomirim s tim. Zaranjao sam i izranjao, da vidim gdje su. Samo sam želio da dođem do mališana”, prepričava dramu Radojević.

Kako kaže, uspio je da dođe do njih, a to je bio samo jedan korak ka spasenju, jer je trebalo da ih izvuče na obalu.

“Iskreno, iznenadio sam se koliko su ta djeca bila razumna. Bili su, koliko je to situacija dozvoljavala, smireni, i što je najbitnije slušali su me. Rekao sam da mi se uhvate za leđa i da ćemo polako zajedno do obale. Bez pogovora su me uhvatili, mlatarali nogama da mi pomognu. U nekim trenucima sam, za razliku od njih, mogao da dohvatim dno, dok u naletima talasa to nije bilo moguće”, objašnjava Radojević.

ZAGRLJAJ I ZAHVALNOST

Kada je sa djecom došao do obale, kaže, bio je već iznemogao od borbe sa talasima.

“Dočekala me je njihova majka. Jedva sam stajao, ona me je tako jako zagrlila i držala skoro pet minuta da ne padnem. Bio je to dirljiv trenutak… Potom, kada smo sjeli, prišla mi je djevojčica koju sam izvukao iz vode i rekla : “Gospodine, hvala vam što ste spasli mog brata i mene”. Zamolio sam je da mi obeća da će sledeći put da budu pažljiviji”, priča Radojević i dodaje da i on ima troje djece i da su vršnjaci sa tim mališanima.

Kako su mu objasnili, djeca su bila u vodi, ali su ih talasi uvulki dublje.

“Talasi im nisu dali da se vrate na obalu već su ih vukli od nje. Čini mi se da je djevojčica možda mogla sama da dopliva, ali da nije željela da ostavi brata”.

Radojičić dodaje i da su na plažu došli Hitna pomoć i policija.

“Policajci su mi čestitali i nazvali me herojem. Drago mi je da sam mogao da im kažem da sam iz Srbije. Znate kako je, kada si u tuđini i kakvo mišljenje vlada o našem narodu, tako da mi je više značilo to da znaju da je njihov spasilac Srbin iz grada Vrbas, a ne neki Milan Radojević”, kaže.

Milan objašnjava da je to bio drugi put da je u Vestportu ušao u okean.

“Okean je leden i ima dosta talasa. Tu, uglavnom, dolaze surferi. Policajci kažu da ne prođe godina, a da se neko ne udavi ovdje”, kaže on.

MAJKA SPASENE DJECE: ON JE NAŠ JUNAK

Majka dečaka i devojčice ne prestaje da zahvaljuje Milanu, a to je učinila i na Facebooku nazivajući Milana junakom.

“Bili smo sa prijateljima na plaži. Dan je bio lijep, ali i najstrašniji u mom životu. Gledala sam kako se moje dvoje djece bori za život, zarobljeni među talasima. Ništa im sem glava nisam vidjela. Očajnički smo pokušavali da dođemo do njih, ali su nas talasi izbacivali na obalu. Jedan pogled sa plaže bio je dovoljan čovjeku da zaroni i dođe do naše djece i da nam ih vrati. Nikada se u životu nisam tako uplašila. Bilo je trenutaka kada sinu nisam videla ni glavu i pomislila sam da ga više nema. Gušila sam se i plašila da su se najcrnje noćne more obistinile.

Priznajem čvrsto sam ga zagrlila, suze radosnice tekle su niz grudi našeg junaka Milana Radojevića”, napisala je majka i objasnila da su talasi najprije odvukli njenog sina u dubinu, a da je sestra htjela da ga spase.

Glavna fotografija: Kurir (privatna arhiva)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!