Brano Mandić: Topla četnička priča

Interne smjernice specijalne komisije Ministarstva prosvjete povodom proslave Devetog maja; u rukopisu, maj 2021.

Autor: Brano Mandić

Nekoliko primjera kako omladini izbiti iz glave tzv. Dan pobjede i djeci omiliti Ravnogorski pokret, a ne zamlaćivati se crvenom propagandom. Dopis na ruke, ministr. Bratić dr Vesni, od spec. komisije ministarstva PNKS.

Poštovana,

Vjerujemo da ste upoznati sa praksom proslave tzv. Dana pobjede. Ta je slava uzela maha u mnogim parohijama, a sveštenici ne uspijevaju da se izbore na terenu. Nužno je zauzeti istrajnu liniju i ne popuštati. S tim u vezi, predlažemo osnovne mjere, u formi deset smjernica, da se ova dušepogubna praksa ublaži, a uz Božiju pomoć i sasvim ukine.

U prilogu šaljemo pozivnicu za veče američke poezije popa Đujića, kao i dvije karte za raspravu o Ljotićevoj epistolarnoj zaostavštini koju priređuje Filosofski fakultet. Osim vašeg cijenjenog dolaska i besjede, najavljen je i gradonačelnik NK, pa bismo molili da izvolite potvrditi svoje prisustvo, ili opunomoćite sek. Anđelića.

Hristos voskrese, i svako dobro!

Potpis: (nečitko)

Smjernice

1.

Djecu od malena učiti pravim vrijednostima, u školskom i predškolskom dobu. Ravnogorski pokret ubuduće predstavljati humanije. Prije polaska u školu djeci omogućiti kvalitetnu igračku za vascijeli život. Predlažemo ručni rad sestara iz manastira (nečitko…) To je pletena lutka proporcija 14×3 cm, crne boje, sa vunenim aplikacijama. Prestavlja četnika na straži. Radni naziv lutke je Čedo. Držimo da je ovo dobar način da se od malena razvije pozitivna emocija prema pokretu. Za primjer uzeti medvjeda, krvoločnu zvijer koja je zahvaljujući sličnim igračkama postala najomiljenija životinja na svijetu. Čekamo blagoslov Eparhij. savjeta, pa da krenemo u promet i širu proizvodnju; za sad je manji dio lutaka lagerovan i osveštan, ali to je urađeno na svoju ruku. Ne ohrabrujemo takvu praksu, stvar je sistemska; država mora da se uključi; ponavljamo, ovdje nema mjesta frakcijama i soliranju. Što se tiče kokarde, važno je da ne bude plastična već šivena, što je standard Evropske unije za 0+. Mogućnost davljenja kod odojčadi je isključena.

2.

U osnovnoj školi uvesti obavezno štivo iz rata koje bi na valjan način predstavilo ulogu kraljeve vojske u otadžbini. Za sad se prijavilo nekoliko spisatelja i strip crtača okupljenih oko Matice. Kvalitetom se izdvojila priča o majoru Veliši (dvije i po kartice teksta, bez ilustracije). Smatramo da je umjetnik na dobar način oslikao duh oficira četničke gerile. Kratak sadržaj: Major Veliša, predratni boem i ljubitelj frule, u okolini Pljevalja nalazi pticu u snijegu. Stavlja je sebi u bradu da se ne smrzne. Čuva je tako do proljeća i hrani je ostacima hrane u bradi. Uglavnom ugljeni hidrati, taljatele, pa ptica brzo živne, ali ne napusti dobrotvora. Veliša gine u zasjedi, sleđa, komunisti. Pada na zemlju, no iz njegove brade uvis prhne ptica. Simboliše slobodu, prkos, veoma efektno; radni naslov: Veliša i ptica; topla četnička priča iz naroda. U tom pravcu, osmisliti konkurs, da se sačini zbirka. Pozvati Kopr. radi eventualne redakture.

Napomena: Obratiti pažnju na detalj u priči: Veliša u bradu uzima drozdića. Razmisliti da to ipak bude beg-drozdić; na taj način otvoriti diskurs za multikonfesionalizam.

3.

Da li min. Leposavić napušta službu? Kako stoje stvari u tom predmetu? Nemamo obavještenje, molimo instrukciju. U svakom slučaju, pokrenuti TV kviz: Šta djeca znaju o genocidu. Računamo da će Dr Leposavić prihvatiti da piše scenario. Pitanja prilagoditi dobu. Naglasak je na istrebljenju prvih stanovnika Amerike, ali Špance treba abolirati (zbog Kosmeta); Ministar na kraju svake epizode daje pravni lijek u stihu, i obori po jednu presudu iz Haga. Uposliti Milačića da pročita uvodne… (nečitko)

4.

G. Bato Carev. da istetovira (uz blagoslov) krst sa četiri ocila. U Budvi otvoriti odsjek pri Akademji likov. umjetnosti – Svetootačka tetovaža. Promocija Budve kao centra vjerskog turizma za mlade. Tatu radnje i krstionice na plaži, to vidjeti sa Dakom za sponzorstvo.

5. (razno)

Odlazak delegacije učenika u slovenačko selo Zidani most, u sklopu akcije „Đedovim stopama“.

6.

Osmisliti kokarda-stiker za mlade. Ako si buntovan, ako te matorci smaraju – pokaži im kokardu! Varijacija za zaljubljene – naša prva kokarda, kombinacija sa smajlijem i ljubićem.

7.

Razmisliti o državnom školskom brendu za užinu. Koka-kokarda, poslastica od žita. Slogan: Za generaciju koja posti! Naslikana kokoška namiguje i drži tri skupljena prsta. Kal. vrijednost u dodatku, tabelarno.

8.

Zovite Sergeja.

9.

Svake godine 9. maja pojačano slaviti Sv. Vasilija Asamijskog i spremati se za Pobusani ponedjeljak. Praviti se nevješt.

10.

Nužno urediti sistem kaznenih mjera. Ukoriti nastavno osoblje koje privodi đake SUBNOR-u. Javno pohvaliti i svaki odlazak na liturgije. Veliku metaniju dozvoliti kao redovni dio tjelovježbe. Odrediti motivacioni fond za nastavnike u tihovanju. U domenu kućne radinosti gimnazijalci da pletu lutke Čedo za najmlađe. Uz Božiju pomoć, tako dobijamo savršen obrazovni krug.

Izvor: Vijesti

Crtež: Brano Mandić

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!