Abazović: Temeljni ugovor sa SPC bi najbolje bilo potpisati nakon izbora mitropolita crnogorsko-primorskog

Kad je riječ o izručenju Svetozara Marovića Crnoj Gori, Abazović je podsjetio da je Vlada, ubrzo nakon formiranja, obnovila zahtjev za izručenje bivšeg potpredsjednika DPS-a, koji je pravosnažno osuđen za brojna krivična djela i koji, kako kaže, godinama izbjegava pravdu. “Zahtjev crnogorske vlade, ali i gotovo svih građana Crne Gore je u potpunosti opravdan, jer njime tražimo izručenje čovjeka koji je personifikacija organizovanog kriminala i koji je crnogorski budžet oštetio za više desetina miliona eura. Želimo da se odredimo prema ovom pitanju, nadajući se da ćemo sa državom Srbijom pronaći zajednički jezik i privesti Marovića pravdi”, kaže Abazović

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović smatra da bi najbolje bilo da se Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) potpiše nakon izbora mitropolita crnogorsko-primorskog.

On je, u intervjuu za beogradski Danas, podsjetio da je to bila želja i mitropolita Amfilohija.

Najvažnije je, kaže Abazović, da se to pitanje riješi na najbolji mogući način i u skladu sa Ustavom Crne Gore.

“Što se tiče ugovora, naša namjera je bila – i prilikom donošenja aktuelnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, da sve vjerske zajednice, uključujući i SPC, budu dio jedinstvenog pravnog poretka naše zemlje. Potpisivanje ugovora je korak u tom pravcu, a vjerujem da će Vlada, koja ugovor potpisuje u ime svih građana, shvatiti potrebu da takav Ugovor postane javan i prije čina potpisivanja”, rekao je Abazović.

Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala, Abazović je rekao da su odlučni u svojim namjerama, pa će, kako je ponovio, ruka pravde zakucati na vrata svih onih koji su se ogriješili o zakone Crne Gore, kao i onih koji su, kako kaže, “godinama potkradali državni budžet i radili nauštrb nacionalnih interesa naše države”.

“Bez takvog, odlučnog stava, kao i svih drugih reformskih procesa, politička promjena koju smo ostvarili neće i ne može imati svoj suštinski karakter”, kaže Abazović.

Sve prijetnje koje je dobijao i objektivni rizici ih, kazao je on, neće spriječiti u odlučnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Ponoviću, za ostvarivanje pravde sam spreman platiti bilo koju cijenu”.

Kad je riječ o izručenju Svetozara Marovića Crnoj Gori, Abazović je podsjetio da je Vlada, ubrzo nakon formiranja, obnovila zahtjev za izručenje bivšeg potpredsjednika DPS-a, koji je pravosnažno osuđen za brojna krivična djela i koji, kako kaže, godinama izbjegava pravdu.

“Zahtjev crnogorske vlade, ali i gotovo svih građana Crne Gore je u potpunosti opravdan, jer njime tražimo izručenje čovjeka koji je personifikacija organizovanog kriminala i koji je crnogorski budžet oštetio za više desetina miliona eura. Želimo da se odredimo prema ovom pitanju, nadajući se da ćemo sa državom Srbijom pronaći zajednički jezik i privesti Marovića pravdi”, kaže Abazović, prenosi rtcg.me.

Foto: GOV.ME

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!