Ministarka zdravlja: Sa računa Nacionalnog koordinacionog tijela prije izbora skinuto 1,2 miliona za navodnu rekonstrukciju, ne postoji nijedna uplatnica

Borovinić Bojović je rekla da donatori koji su učestovovali u donacijama nijesu obaviješteni šta je nabavljeno od tog novca i da su im se pojedini javili sa primjedbama da ih niko nikada nije kontaktirao. Eraković je odgovorio da su kovid bolnice u Baru, Beranama i Nikšiću dobile oko 400.000 eura za dijagnostičku opremu sa računa NKT. Dobričanin je ocijenio da postoje indicije da su zloupotrijebljene donacije uplaćene na račun NKT

Protiv novog koronavirusa vakcinisano je 45 odsto zdravstvenih radnika, a očekujemo da će taj obuhvat biti još veći kada krene masovna imunizacija.

To je, odgovarajući na pitanje poslanika DPS Jevta Erakovića, kazala ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Eraković je pitao ministarku zdravlja koliki je obuhvat među zdravstvenim, turističkim radnicima, novinarima, zaposlenima u državnoj upravi…

On je rekao da je u ovom trenutku Crna Gora druga u svijetu po broju oboljelih na milion stanovnika, a šesta po svijetu preminulih i tek 84. po broju vakcinisanih najmanje jednom dozom.

Borovinić Bojović je odgovorila da je od decembra do sada zahvaljujući restriktivnim mjerama broj aktivnih slučajeva manji od 2.500 i da se Crna Gora rangira bolje od 12 zemalja regiona i EU kada je riječ o broju novoinficiranih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana.

“Poboljšanje se ogleda i u smanjenju broja hospitalizovanih, zauzetost postelja je 41 odsto. Kao ministarka zdravlja smatram da, naravno, vakcinacija može da bude i bolja i vjerujem da će broj vakcinisanih značajno porasti kada počne masovna imunizacija. Ukupan broj pristiglih vakcina je 68.000, doći će 201.200 vakcine Sinofarm, očekujemo drugi kontigent AstraZeneka, kao i Fajzer vakcina. Sa Fajzerom imamo bilateralne odnose i potpisujemo predugovor za dodatnih 150.000 doza i očekujemo ruske vakcine koje stižu u maju. Ukupno očekujemo još 240.000 doza Sputnjik V”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da je prvu dozu do sada primilo 40.001 osoba, dok je 20.246 revakcinisano.

Eraković je kazao da je do sada stiglo 68.000 doza, od kojih je, kako je kazao, 24.000 doza AstraZeneka vakcine preko COVAX mehanizma obezbijedila prethodna Vlada, kao i da još nije došla niti jedna doza Fajzer vakcine iako je u januaru najavljeno da će prva stići i biti upotrijebljena u Crnoj Gori.

Eraković je ocijenio da se kampanja svodi na svega nekoliko spotova upitnog kvaliteta i da svima treba jasno poručiti da moraju da se vakcinišu i da nema biranja vakcine.

Borovinić Bojović mu je odgovorila da će na takav način moći da diskutuje kada vakcinacije bude obavezna u zemljama EU, imajući u vidu prava građana.

Ona je rekla i da će Ministarstvo zdravlja dati sve od sebe da kampanja bude intenzivirana.

Borovinić Bojović kazala je da je sa računa nekadašnjeg Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) u predizbornoj kampanji 1,2 miliona eura otišlo u navodnu rekonstrukciju, obnovu, dijagnostička sredstva za određene bolnice, ali da ne postoji niti jedna uplatnica na kojoj piše svrha uplate, preose Vijesti.

Poslanik Vladimir Dobričanin pitao je ministarku koliko novca je na nekadašnjem računu NKT, da li ima novca, koliko i da li je dostupan, s obzirom da je mogao da bude iskorišten za nabavku vakcina.

Borovinić Bojović je rekla da je podračun Generalnog sekretarijata Vlade, odnosno račun za donacije NKT otvoren u CKB banci i da je odgovorno lice koje je raspolagalo računom bio bivši predsjednik NKT Milutin Simović, koji je, kako je kazala, odlučio kasnije da tu ulogu preda osobama koje su bile članovi operativnog štaba u Vladi.

“Nalaze se odgovarajuća sredstva, imali smo pregled uplata i isplata sa tog računa gdje je samo u predizbornoj kampanji 1,2 miliona eura otišlo u navodnu rekonstrukciju, obnovu, dijagnostička sredstva za određene bolnice, ali nemamo nijednu uplatnicu na kojoj piše svrha uplate”, rekla je Borovinić i istakla da te informacije ne pripadaju njenom resoru ali će se neko drugi time baviti.

Ona je rekla da donatori koji su učestovovali u donacijama nijesu obaviješteni šta je nabavljeno od tog novca i da su im se pojedini javili sa primjedbama da ih niko nikada nije kontaktirao.

Eraković je odgovorio da su kovid bolnice u Baru, Beranama i Nikšiću dobile oko 400.000 eura za dijagnostičku opremu sa računa NKT.

Dobričanin je ocijenio da postoje indicije da su zloupotrijebljene donacije uplaćene na račun NKT.

Foto: GOV.ME

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!