Zlatni sebilj humanisti Hajrizu Brčvaku: “Novac, moć, fotelja, džabe sve ako čovjek ne radi za zajednicu”

Dobročinitelj ne radi da bi dobio nagradu, jer kad se jednom počnu raditi dobra djela, brzo se shvati da je to jedino što se želi raditi. Zadovoljstvo davanja se ne može kupiti nikakvim novcem“, kazao je u svom govoru humanista Hajriz Brčvak

Dan Općine Stari Grad Sarajevo obilježen je sinoć svečanom sjednicom na kojoj su dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima za doprinos razvoju i afirmaciji Općine, te bogatim kulturno-zabavnim programom. Najviše priznanje Zlatni sebilj uručeno je privredniku i humanisti Hajrizu Brčvaku koji u Starom Gradu gradi zgradu za stambeno zbrinjavanje sedam socijalno ugroženih porodica.

Za izuzetan humanitarni rad i pomoć najugroženijim kategorijama u Starom Gradu, Elviru Karaliću osnivaču udruženja Pomozi.ba uručena je Povelja sa grbom Općine Stari Grad, a isto priznanje dobili su i glumac sa internacionalnom karijerom Adnan Hasković i KUD Baščaršija.

Općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić u svom svečanom govoru istakao je važnost Starog Grada za Sarajevo.

Općina Stari Grad pripada svima nama, ali je i mnogo više od toga. U njenu historiju živote su utkali brojni naši preci. Služenje njihovim najuzvišenijim idealima su nam ostavili kao zavjet, kojim možemo osigurati budućnost naraštajima poslije nas. Sarajevo i njegov Stari Grad je evropski grad svojih muslimana, kršćana, hrišćana i Jevreja. U ovo gradu nikada nisu postojali zidovi između ljudi, a danas je to ideal svih razvijenih demokratija“, poručio je u svom svečanom govoru općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić.

Načelnik Hadžibajrić lično je uručio najviše priznanje Zlatni sebilj humanisti Hajrizu Brčvaku.

“Dobiti nagradu od jednog grada, koji je preživio šta je preživio, je nešto nevjerovatno. Zahvaljujem se jedino Gospodaru, koji me počastio da budem među ovim ljudima. Zajednica je ispred pojedinca. Novac, moć, fotelja, džabe sve ako čovjek ne radi za zajednicu. Dobročinitelj ne radi da bi dobio nagradu, jer kad se jednom počnu raditi dobra djela, brzo se shvati da je to jedino što se želi raditi. Zadovoljstvo davanja se ne može kupiti nikakvim novcem“, kazao je u svom govoru humanista Hajriz Brčvak, prenosi portal Akta. 

Svečanu sjednicu je otvorio dopredsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Damir Saračević.

Mi danas slavimo hrabrost i pobjedu heroja iz maja 92′ godine, ali se i sjećamo svih žrtava koji su platili za današnju slobodu. Slavimo i sadašnjost i budućnost Sarajeva. Najbolji je to dokaz da dobro uvijek pobijedi loše“, naglasio je dopredsjedavajući Saračević.

Ovom svečanom događaju prisustvovali su brojni gosti, predstavnici državnih, obrazovnih, vjerskih institucija, boračkih i građanskih organizacija, ugledni privrednici, te ostali prijatelji i partneri Općine Stari Grad. Posebni gosti na sjednici su bile delegacije pobratimskih općina i gradova, i to Osmangazi Bursa (Turska), Karamürsel (Turska), Makarska (Hrvatska), Ulcinj (Crna Gora), Peć (Kosovo), Kragujevac (Srbija) i Ohrid (Sjeverna Makedonija).

Vijećnici u Općinskom vijeću Stari Grad i članovi Komisije za priznanja Lejla Begović i Seid Škaljić, uručili su Općinske povelje sa zlatnim štitom: Udruženju „Prva brigada policije Stari Grad, Galibu Geži i Mirsadu Kariću, a za požrtvovano djelovanje, organizovanje i izvođenje odbrane na području općine za vrijeme agresije. Priznanje policajac godine dobio je istražitelj Prve policijske uprave Stari Grad, Nadir Čengić. U saradnji sa kolegama, ali i svojim ličnim zalaganjem, uspješno je riješio niz krivičnih djela. Posebnu zahvalnicu Općine Stari Grad dobio je bh. književnik Fahrudin Kučuk i Zavod „Mjedenica“, dok su zahvalnice općinskog načelnika za mlade i njihov doprinost afirmaciji općine pripale učenicima IX Zavoda Mjedenica Edini Zerdo, Amsalu Omerbegoviću, Naidi Ferhatović.

U ime dobitnika obratio se glumac Adnan Hasković koji se zahvalio na časti da dobije priznanje od svoje lokalne zajednice.

“Priznanje od općine u kojoj živite, od ljudi sa kojima dijelite prostor, adresu, mi istinski imponuje. Stari Grad nije samo srce Sarajeva, već i cijele Bosne i Hercegovine. Tome i lično svjedočim, putujući po svijetu, te razgovarajući sa umjetnicima iz raznih zemalja. Jedan holivudski producent je kazao da ga naš Stari Grad i energija kojom plijeni podsjeća na Katmandu u Nepalu. Kako reče, to su mjesta gdje čovjek istinski može pronaći sebe“, rekao je Hasković.

Za kulturno-umjetnički dio programa bili su zaduženi članovi KUD-a „Baščaršija“, polaznici Muzičkog vrtića „Mimika“ iz Starog Grada,estradna umjetnica Elvira Rahić, te sedmogodišnji dječak recitator Nur Mehmedović koji je izveo „On meni nema Bosne“ izazvavši gromoglasan aplauz svih prisutnih u sali, piše portal Akta.

Foto: Admir Ado Gagula

Idi na VRH
error: Content is protected !!