“Amerika ponovo kreće naprijed”: Bajdenov govor u Kongresu poslije 100 dana mandata, jedna izjava izazvala najviše aplauza (VIDEO)

Posebnu pažnju Bajden je u svom govoru posvetio Kini i ocijenio da se Kina “brzo približava.” On je ocijenio da će SAD održati jako prisustvo u Info-Pacifiku i obećao da će pojačati tehnološki razvoj i trgovinu. “Kina i ostale zemlje se brzo približavaju. Moramo da razvijemo i da dominiramo u proizvodnji i tehnologiji budućnosti”, ocijenio je Bajden

Amerika ponovo kreće naprijed, poručio je američki predsjednik Džo Bajden u obraćanju članovima Senata i Predstavničkog doma američkog Kongresa povodom prvih 100 dana njegovog mandata.

Bajden je primijetio i da se nijedan dosadašnji američki predsjednik nije obraćao u, kako ih je označio, istorijskim okolnostima u kojima su dvije žene – potpredsjednica Kamala Haris i predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, predstavnice demokrata, sjedjele iza njega tokom obraćanja.

“Gospodo predsjedavajuća i gospodo potpredsjednice, nijedan predsjednik nikad nije izgovorio te riječi na ovom podijumu. Bilo je krajnje vrijeme”, rekao je Bajden u srijedu, a prenio Glas Amerike.

Poručio je da su SAD u usponu i da su izabrale nadu – nasuprot straha.

“Amerika je bila u požaru kada sam stupio na dužnost prije stotinu dana. Usvojili smo ekonomski plan i već vidimo rezultate koji utiču na oporavak zemlje”, dodao je Bajden.

O DOMAĆOJ POLITICI

Prema njegovim riječima, 90 procenata americkih građana živi na manje od osam kilometara od punktova za vakcnaciju protiv kovida.

“Vakcinišite se. Uzmite vakcinu. Dostupne su”, poručio je američki predsjednik u obraćanju, dodavši da će u prvih sto dana njegovog mandata biti dato 220 miliona vakcina.

Istakao je da je reakcija države na pandemiju koronavirusa, uključujući i vakcinaciju, bio jedan od najvećih logističkih dostignuća u Americi.

Takođe, američki predsjednik je ukazao da se SAD sa Kinom i drugim zemljama takmiče da, kako je rekao, osvoje 21. vijek.

“Plan za spas Amerike omogućiće nam da prepolovimo broj djece koja žive u siromaštvu tokom 2021. U tom procesu otvoreno je 1,3 miliona radnih mjesta u roku od 100 dana. Više radnih mjesta nego u prvih sto dana mandata bilo kog predsjednika”, istakao je Bajden.

Takođe, državni plan o zapošljavanju, koji je ranije predložio, označio je najvažnijim još od Drugog svjetska rata.

“Iskoristićemo ga da zamijenimo 100 odsto cijevi širom zemlje kako bi svi građani imali ispravnu pijaću vodu”, rekao je Bajden.

On se založio da SAD preuzmu primat u proizvodnji električnih automobila, turbina i baterija koje ne zagaduju životnu sredinu.

“Nema razloga da se djelovi za turbine proizvode u Pekingu, a ne u Pitsburgu”, rekao je američki predsjednik, navodeći da je potpredsjednica Haris predvoditi inicijative za otvaranje novih radnih mjesta.

Iznio je podatak da je 20 miliona američkih građana ostalo bez posla za vrijeme pandemije Kovida 19, dok je 650 milijardera prihodovalo ukupno bilion dolara.

“Prelivanje u ekonomiji nikada nije dalo rezultate. Potrebno je da je izgradimo od kraja prema sredini”, podvukao je Bajden.

O SPOLJNOJ POLITICI

Posebnu pažnju Bajden je u svom govoru posvetio Kini i ocijenio da se Kina “brzo približava.” On je ocijenio da će SAD održati jako prisustvo u Info-Pacifiku i obećao da će pojačati tehnološki razvoj i trgovinu, prenio je Rojters.

“Kina i ostale zemlje se brzo približavaju. Moramo da razvijemo i da dominiramo u proizvodnji i tehnologiji budućnosti”, ocijenio je Bajden.

U izjavi koja je izmamila najjači aplauz večeri, Bajden je rekao da “prosto ne postoji razlog da se vjetroturbine za vetrenjače ne prave u Pitsburgu umesto u Pekingu”.

Bajden je ponovio da je takmičenje sa Kinom najveći izazov spoljne politike SAD. On i njegove kolege demokrate, kao i republikanci, su se svi složili oko strožijeg pristupa prilikom odnosa sa Pekingom.

“Amerika će se boriti protiv nepravdi koje nipodaštavaju američke radnike i američku industriju pomoću subvencija državnim preduzećima i sprečavanju krađa američkih tehnologija i intelektualna svojina”, dodao je, prenosi Blic.

On je poručio predsjedniku Kine Si Đinpingu da će SAD održati snažno prisustvo u Indo-Pacifiku, “kao što to radi za NATO u Evropi, ne da bi otpočele sukob, već da bi ga spriječile”.

Govoreći o Rusiji, precizirao je da je direktno i proporcionalno odgovorio na pokušaje Rusije da se miješa u izbore održane 2020. kao i sajber-napade počinjene u Americi.

Osvrnuo se i na odluku o povlačenju američkih trupa iz Avganistana rekavši da će se SAD nastaviti da budu obazrive povodom terorističkih pretnjama ma odakle one dolazile.

O NASILJU U SAD

U vezi sa problemom oružanog nasilja u SAD, kojim su poslednjih dana bili pogođene države Džordžija i Kolorado, Bajden je istakao da je potrebno primeniti striktnije zakone.

Zatražio je od republikanaca u Senatu da se pridruže demokratama kako bi se sanirali nedostaci u zakonu koji otežavaju temeljnije provjere korisnika naoružanja i razornije municije.

“Učiniću sve što je u mojoj moći da zaštitim građane od pandemije i oružanog nasilja. Ali potrebno je i da Kongres djeluje”, rekao je Bajden.

Takođe, od Kongresa je zatražio da usvoji zakone kojima se reguliše policijsko postupanje do prve godišnjice smrti Džordža Flojda, koji je u maju preminuo tokom privodenja, za šta je nedavno osuden bivši policajac iz Mineapolisa Derek Šovin.

Foto: Printscreen/The Guardian

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!