MUP će za 2.108 osoba pokrenuti postupak za gubitak državljanstva

MUP će ih upoznati sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države i biće im omogućeno da se davanjem izjave na zapisnik izjasne koje državljanstvo žele da zadrže. MUP je, u sklopu aktivnosti za stvaranje pretpostavki za uređenje registara prebivališta, uvidom u raspoloživu evidenciju utvrdio da više od 16 hiljada osoba poslije 2008. godine nije vadilo ličnu kartu, a nalaze se u biračkom spisku, kao i da je za oko 50 hiljada građana lična karta istekla

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da će za 2.108 osoba po službenoj dužnosti, kroz nekoliko dana, pokrenuti postupak za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, tako što će ih upoznati sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države i biće im omogućeno da se davanjem izjave na zapisnik izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Saopštili su da je, od osam hiljada građana, koji se nalaze u biračkom spisku Herceg Novog, Nikšića i Crne Gore, za sada obuhvaćenih postupkom provjere MUP-a, zbog pretpostavke da, pored državljanstva Crne Gore, imaju i državljanstvo druge države, za 595 osoba utvrđeno da u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu imaju dvojno državljanstvo. Za ta lica, samim tim, neće biti pokrenut postupak za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, navode iz Ministarstva.

Ističu da osobe koje su dobrovoljno stekle državljanstvo druge države prije 3. juna 2006. godine imaju pravo na dvojno državljanstvo, što se dokazuje uvidom u Uvjerenje o državljanstvu, izvodom iz matične knjige rođenih sa konstatacijom o datumu upisa u državljanstvo druge države ili Rješenjem o prijemu u državljanstvo druge države.

“Ovim se proces provjere ne završava, jer još traju provjere za preostali broj građana. Takođe, otvoreni smo za saradnju sa NVO sektorom po pitanju provjere Centralnog registra stanovništva u skladu sa dinamikom, koju bismo zajednički dogovorili”, kazali su iz MUP-a, prenose Vijesti.

MUP je, u sklopu aktivnosti za stvaranje pretpostavki za uređenje registara prebivališta, uvidom u raspoloživu evidenciju utvrdio da više od 16 hiljada osoba poslije 2008. godine nije vadilo ličnu kartu, a nalaze se u biračkom spisku, kao i da je za oko 50 hiljada građana lična karta istekla.

“Građane sa takvim statusom pozivamo da podnesu zahtjev za izdavanje ili zamjenu lične karte, ili će u suprotnom biti pokrenut prekršajni postupak, shodno Zakonu o ličnoj karti. Uvažavajući ljudska prava i slobode, već su preduzete aktivnosti kako bi se građani putem poziva upoznali sa potrebom izdavanje ili zamjene lične karte”, piše u saopštenju.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!