K.K. planirao da ubije 15 đaka, imao “primarne mete”: Sastavio spisak “glavnih žrtava” i nacrtao plan škole i učionica

“Bio sam na hiljade uviđaja, ovo je u srpskom društvu nezapamćeno! Prema dosad prikupljenim podacima, dječak je već duže vrijeme planirao događaj. Pištolje je uzeo iz stana oca, ponio je i molotovljeve koktele. Prvo je pucao u radnika obezbjeđenja, pa u dežurnu učenicu. Posle zločina je pozvao policiju”, izjavio je Milić

Dječak-ubica Kosta Kecmanović (13), koji je jutros oko 8.40 sati ubio osmoro đaka i čuvara u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, a ranio još šestoro učenika i nastavnicu istorije, stravičan zločin je planirao mjesec dana unaprijed! Kod njega su nađena dva dokumenta pisana rukom na kojima je zabilježio koga i na koji način planira da ubije u školi, piše “Blic”.

Dječak-ubica K.K.

Iz prvog od dokumenata koje je danas na konferenciji za novinare prikazao Veselin Milić, načelnik Policijske uprave za grad Beograd, vidi se da je Kecmanović imao spisak sa imenima 16 đaka koje je želio danas da ubije. Na spisku je osam dječaka i sedam djevojčica, a jedno ime je prežvrljano i nečitko.

Iznad njihovih imena je napisana napomena “GL. M”, što bi moglo da znači “glavne mete”, i oznaka odjeljenja – “7/2”. Analizom spiska sa imenima 15 đaka vidi se da je dječak-ubica pokušao dosljedno da ubija u skladu s njim.

UBIJAO PO SPISKU

Poređenjem inicijala žrtava i imena sa dokumenta, može se zaključiti da su sa spiska ubijeni S. N. (2009), B. A. (2011), A. B. (2011), A. D. (2009), M. A. (2009) i A. Č. (2009), dok na spisku nema imena ubijenih K. M. (2010) i E. K. (2009).

Daljim poređenjem se vidi da su u Dječijoj bolnici u Tiršovoj smještena ranjena deca sa inicijalima A. B. (2009), H. K. (2009), V. M. i A. A. (2009), a da se na listi dječaka-ubice nalaze đaci s imenima i prezimenima koja počinju upravo tim inicijalima.

Među ubijenima je sedam djevojčica i jedan dječak.

NACRTAO PLAN ŠKOLE I UČIONICA

Osim što je napravio spisak imena željenih žrtava, učenik-ubica Kosta Kecmanović je na papiru nacrtao plan učionica i odjeljenja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”.

“Primary targets” (“primarne mete”), napisao je na engleskom jeziku na tom dokumentu. Posle toga je napisao nešto što liči na spisak nekoliko odjeljenja (7/2, 8/4…), iza kojeg stoji broj (žrtava?) i redni brojevi od 1 do 6.

Pored te liste napravio je kroki tlocrt prizemlja škole i učionica u njemu u kojima su danas, prema dokumentu, bili učenici odjeljenja 7/2 (u najbližoj prostoriji do ulaza), 6/4 (sljedećoj) i 5/2 (posljednjoj).

Na tlocrtu se vide redni brojevi za koje se pretpostavlja da su Kecmanoviću značili određene aktivnosti. Na ulazu u školu je planirao aktivnosti 1, 2 i 3, a rednog broja 4 nema; ulazak u učionicu 7/2 bio je aktivnost broj 5. Prolazak pored učionica 6/4 i 5/2 bile su aktivnosti broj 6 i 7, ali djeluje da nije planirao da uđe u njih, bar prema skici.

Dolazak do podnožja stepenica u prizemlju bila je aktivnost broj 8, a izgleda da je pod tačkom 9 planirao i da se popne na prvi sprat. Ko zna koliko bi mrtvih tek bilo u tom slučaju!

“Sam je radio plan ulaza i izlaza u školu. Kako je sam rekao, odredio je prioritetne mete. Ovo je pronađeno na njegovom stolu. Skica izgleda kao iz neke video igrice, ili horor filma. Kako koje dijete da likvidira i po kom broju. Koga će iz kog razreda da likvidira, imao je brojeve”, rekao je Milić.

HLADNOKRVAN I PRORAČUNAT

Posle svega dodatno uznemiruju krajnje proračunato i hladnokrvno ponašanje dječaka-ubice prije, ali i posle ubistva.

“Dječak koji je izvršio masakr u školi je u 8.42 pozvao policiju i rekao da je ubio učenike svoje škole”, otkrio je Milić.

Usljed potresnih scena u prostorijama škole čak su i najiskusniji policajci ostali nijemi.

“Bio sam na hiljade uviđaja, ovo je u srpskom društvu nezapamćeno! Prema dosad prikupljenim podacima, dječak je već duže vrijeme planirao događaj. Pištolje je uzeo iz stana oca, ponio je i molotovljeve koktele. Prvo je pucao u radnika obezbjeđenja, pa u dežurnu učenicu. Posle zločina je pozvao policiju”, izjavio je Milić.

Foto: Spisak koji je napravio K.K.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!