Prijestonica Vašington biće 51. država SAD

Zakonski predlog o tom pitanju upućen je na razmatranje Senatu, gdje mu se oštro protive republikani. Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, odobrio je inicijativu bez podrške republikanskih članova, sa 216 glasova za, dok je 208 bilo protiv. Stanovnici Vašingtona uglavnom podržavaju demokrate

Predstavnički dom američkog Kongresa danas je tijesnom većinom, drugi put za manje od godinu dana, glasao da prijestonica Vašington postane 51. američka država.

Zakonski predlog o tom pitanju upućen je na razmatranje Senatu, gdje mu se oštro protive republikanci, prenosi Glas Amerike.

Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, odobrio je inicijativu bez podrške republikanskih članova, sa 216 glasova za, dok je 208 bilo protiv.

Stanovnici Vašingtona uglavnom podržavaju demokrate.

Kao država, prijestonica bi birala dva demokratska senatora, čime bi potencijalno bio izmijenjen odnos snaga u Senatu, u kojem dvije stranke sada imaju isti broj senatora – po 50.

Demokrate, koje se decenijama zalažu za izmjenu statusa Vašingtona, nadaju se da će moći da iskoriste pobjedu predsjednika Džozefa Bajdena na izborima i kontrolu nad oba doma Kongresa da prime novu državu prvi put od 1959. godine – kada su se uniji pridružili Aljaska i Havaji, prenosi Nedeljnik.

Foto: YouTube/Printscreen

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!