Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić u Jasenovcu: Holokaust i genocid su univerzalne tragedije i zločini

Naša civilizacijska i ljudska dužnost je odati počast žrtvama i time ujedno poslati poruku koliko je bitno da se podsjećamo na ovakve zločine, kako se nikada i nikome ne bi ponovili. Upravo to je bio cilj moje današnje posjete Jasenovcu u kojem su stradali i naši brojni sugrađani, rekla je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić

Fašizam je neprevaziđeno zlo! Svu okrutnost tog zla Sarajke i Sarajlije su osjetile dva puta u prošlom vijeku.

Holokaust i genocid su univerzalne tragedije i zločini. Naša civilizacijska i ljudska dužnost je odati počast žrtvama i time ujedno poslati poruku koliko je bitno da se podsjećamo na ovakve zločine, kako se nikada i nikome ne bi ponovili. Upravo to je bio cilj moje današnje posjete Jasenovcu u kojem su stradali i naši brojni sugrađani”, rekla je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Foto: Grad Sarajevo

Tim povodom, u ime Grada Sarajeva, gradonačelnica Benjamina Karić sa zamjenicima Harisom Bašićem i Anjom Margetić i zamjenikom predsjedavajućeg Gradskog vijeća Draganom Stevanovićem odala je počast žrtvama u Jasenovcu.

“Jasenovac je mjesto najvećeg stradanja srpskog naroda ali su u ovom logoru smrti stradali i brojni Jevreji, Romi i svi oni koji su se usprotivili fašističkom režimu. Jasenovac i druga mjesta strašnih stradanja neka nam budu nauk da se fašizmu i zlu nikada ne smije popuštati. Ne postoje zločinački narodi, postoje samo zločini i svako treba da odgovara za zločine koje je počinio. Razlike među ljudima, kulturama, nacionalnostima trebaju se poštovati, komunicirati i učiti, a nikako dozvoliti da one izazivaju zločine nad čovjekom. Danas sam se poklonila sjenama nevinih ljudi nad kojim je počinjen najveći zločin”, rekla je Karić, prenosi Avaz.

Glavna fotografija: Grad Sarajevo

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!