Crnogorska društva iz Slovenije: Vlada i parlament se bave pitanjima koja ugrožavaju bezbjednost države, za posljedice će biti odgovorna Vlada

Posebno upozoravamo da je pripremljeni Nacrt zakona u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore i Evropskom deklaracijom o ljudskim pravima. Očito da ministri ne vladaju materijom za koju su zaduženi, o čemu svjedoče nedavna izjava ministra za pravosuđe – a i ovaj nacrt pokazuje neodgovornost ministra za unutrašnje poslove. Upozoravamo Vladu Crne Gore da je za ovaj pravno nepismen, nezakonit i neodgovoran prijedlog najodgovornija Vlada i da će biti odgovorna za posljedice, koje naslućujemo. U slučaju da ovaj prijedlog ne bude povučen iz rasprave i bude usvojen, zahtijevaćemo ocjenu ustavnosti tih promjena, a ako i Ustavni sud Crne Gore bude radio neustavno, postoje institucije evropske zajednice kojima ćemo se obratiti

Zabrinuta zbog najavljenih izmjena Zakona o registrima prebivališta i boravišta Crne Gore, crnogorska društva iz Slovenije obratila su se institucijama otvorenim pismom.

Pismo prenosimo integralno:

Predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću;
Premijeru Vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću;
Potpredsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću;
Predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću;
Ministru vanjskih poslova Đorđu Raduloviću;
Ministru unutrašnjih poslova Crne Gore Sergeju Sekuloviću;
Generalnom direktoru Generalnog direktorata za saradnju za konzularne poslove i dijasporu Branislavu Karadžiću;
Direktoru Uprave za dijasporu Predragu Mitroviću;
Pomoćnici direktora Uprave za dijasporu Elviri Bekteši;
Odboru za međunarodne odnose i iseljenike Miodragu Lekiću;

Izjava crnogorskih društava registrovanih u Sloveniji povodom prijedloga Nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o registrima prebivališta i boravišta Crne Gore

Građani Slovenije porijeklom iz Crne Gore, sa različitim statusima i građanskim stanjima, su sa posebnom zabrinutošću primili objavljeni Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o registrima prebivališta i boravišta Crne Gore.

Izražavamo čuđenje da je u ovom trenutku to najvažnija tema za Crnu Goru, uprkos teškoj privrednoj i zdravstvenoj situaciji. Očito da se sadašnja Vlada i parlament bave pitanjima koja ugrožavaju bezbjednost države, guraju je nazadnim snagama u zemlji i izvan nje.

Planirane promjene pomenutog zakona znače poseban pristup ka zaobilaženju rješavanja nekih problema povezanih sa dijasporom i za već tako pripremljen prijedlog bi neko morao odgovarati.

Usvajanje tih promjena znači uvod u teško i nepredvidljivo stanje sa kojim će se država susresti.

Posebno upozoravamo da je pripremljeni Nacrt zakona u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore i Evropskom deklaracijom o ljudskim pravima. Očito da ministri ne vladaju materijom za koju su zaduženi, o čemu svjedoče nedavna izjava ministra za pravosuđe – a i ovaj nacrt pokazuje neodgovornost ministra za unutrašnje poslove.

Upozoravamo Vladu Crne Gore da je za ovaj pravno nepismen, nezakonit i neodgovoran prijedlog najodgovornija Vlada i da će biti odgovorna za posljedice, koje naslućujemo.

U slučaju da ovaj prijedlog ne bude povučen iz rasprave i bude usvojen, zahtijevaćemo ocjenu ustavnosti tih promjena, a ako i Ustavni sud Crne Gore bude radio neustavno, postoje institucije evropske zajednice kojima ćemo se obratiti.

O našem stavu ćemo obavijestiti sve nadležne organe u Crnoj Gori, nadležne organe Slovenije, diplomatske predstavnike u Crnoj Gori i nadležne organe evropske zajednice te upozoriti na moguću eskalaciju odnosa u Crnoj Gori.

Na kraju, poruka Vladi Crne Gore: Na izborima ste dobili kako ste dobili i morate se ponašati sa svom odgovornošću. Vaš rad u ovo kratko vrijeme ne uliva povjerenje većine građana Crne Gore.

Ako ste precijenili svoje sposobnosti, pošteno je i mudro – da se povučete.

Nama je stalo do Crne Gore, i zato vas upozoravamo. Nemojte da bude kasno i da kažete nijesmo znali i nijesmo bili upozoreni. Vremena nemate baš puno!

Potpisnici:

1.Crnogorsko kulturno, prosvjetno i sportsko društvo “Morača”, Kranj, predsjednik Čedo Đukanović

2.Crnogorsko društvo “Montenegro”, Ljubljana, predsjednik Nenad Martinović

  1. Zavičajno društvo Plava i Gusinja, “Izvor”, Kranj, predsjednik Skender Bajrović

4.Kulturno sportsko društvo “Montenegro Bihor”, Jesenice, predsjednik Šeki Agović

5.Društvo slovenačko crnogorskog prijateljstva, Ljubljana, predsjednik Velimir Bijelić

6.Crnogorsko društvo “Crna Gora”, Ljubljana, predsjednik Zoran Laketić

7.Savez crnogorskih društava Slovenije, Ljubljana, predsjednik Veselin Lakić

8.Crnogorsko kulturno društvo “Komovi“, Maribor, predsjednica Željka Sedlarević

  1. Zveza Kulturni center črnogorskih društev Slovenije, predsjednik Remzo Skenderović.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!