General Jovan Divjak sahranjen uz zvuke pjesme “Bella ciao”: “Izvinjavam se ako sam nekoga, nikada s namjerom, povrijedio. Halalite mi” (VIDEO)

Svodeći životne račune Divjak je u posljednjim danima teške bolesti poručio da mirne savjesti odlazi s ovog svijeta jer je nastojao da djeluje moralno i časno. Po izričitoj želji porodice nije govorio niko od političara, a umjesto njih to su učinili neki od stipendista zaklade koja je odškolovala na hiljadu djece i Divjakovi prijatelji, filmski i pozorišni reditelj Danis Tanović i Dino Mustafić. Za posebne zasluge Francuska je Jovana Divjaka odlikovala Legijom časti. Od BiH kao države nije dobio nikakvo odličje

General Jovan Divjak, bivši zapovjednik u Armiji Bosne i Hercegovine koji je preminuo prošle sedmice, sahranjen je danas u Sarajevu, a na posljednji oproštaj, uprkos epidemiološkim mjerama i ograničenju javnih okupljanja, došle su stotine ljudi kako bi mu iskazali poštovanje.

General Divjak ispraćen je uz zvuke pjesme “Bella ciao” i uz počasnu paljbu postrojbe oružanih snaga BiH, dok su okupljeni u nijemoj tišini odavali počast čovjeku koji je postao jedan od najprepoznatljivijih simbola odbrane BiH tekom rata od 1992. do 1995. godine i pritom se odlučno borio i zalagao za očuvanje njenog multietničkog karaktera.

Na komemoraciji koja je prije sprovoda održana u sarajevskom Narodnom kazalištu, pismo kojim se Divjak oprostio od svojih sugrađana i prijatelja pročitao je njegov unuk Gregor koji živi u SAD-u.

Svodeći životne račune Divjak je u posljednjim danima teške bolesti poručio da mirne savjesti odlazi s ovog svijeta jer je nastojao da djeluje moralno i časno.

“Izvinjavam se ako sam nekoga, nikada s namjerom, povrijedio. Halalite (oprostite) mi, kako se to kaže na ovim prostorima”, posljednja je Divjakova molba svima koji su ga poznavali.

Po izričitoj želji porodice nije govorio niko od političara, a umjesto njih to su učinili neki od stipendista zaklade koja je odškolovala na hiljadu djece i Divjakovi prijatelji, filmski i pozorišni reditelj Danis Tanović i Dino Mustafić.

“Oni koji su imali čisto srce, nikada nisu imali problem s izborom”, kazao je, između ostalog, Mustafić, opisujući Divjaka kao osobu koja je svakim gestom i odlukom slala važne moralne poruke. Oskarovac Tanović kazao da je Divjak bio odlučan ne samo u namjeri da ne živi od ratne slave, nego i da ne učestvuje u poratnoj podijeli plijena.

Kako prenosi Jutarnji list, biranim riječima je govorio o Divjaku kao osobi s posebnim senzibilitetom za umjetnost.

“Uvijek nasmijan, jednostavan i hrabar, jedini general čijeg smo se mišljenja bojali, ali ipak cijenili, jer je to jedini način da umjetnik napreduje”, kazao je Tanović.

Jovan Divjak je bio visoki časnik bivše JNA, a već 1991. godine stavio se na raspolaganje vlastima u BiH pomažući naoružavanje njene teritorijalne odbrane. Bio je zamjenik zapovjednika glavnog stožera Armije BiH, u kojoj je dobio čin generala, ali ga je 1997. vratio protestujući na taj način zbog prikrivanja ratnih zločina koje su počinili pripadnici te iste vojske.

Nakon rata osnovao je zakladu Obrazovanje gradi BiH, koja je osigurala stipendije za više od sedam hiljada djece i studenata bez roditeljskog staranja i ratne siročadi.

Za posebne zasluge Francuska je Jovana Divjaka odlikovala Legijom časti. Od BiH kao države nije dobio nikakvo odličje.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!