MUP: U nedostatku međudržavne saradnje teško je utvrditi da li neko ima dvojno državljanstvo

“Na osnovu odrđenih indicija i saznanja, MUP može da pokrene postupak po službenoj dužnosti, u kojem bi se, pored traženja informacija od drugih država, službenim putem i lice u pitanju izjasnilo na ove okolnosti. Ako bi neko priznao da ima dvojno državljanstvo ili se na drugi način utvrdi ta činjenica, on ga ne bi izgubio po automatizmu. Ima rok od tri mjeseca da dostavi dokaz o podnošenju zahtjeva za otpust iz državljanstva druge države, a rok od godinu da dostavi dokaz o otpustu. Nakon toga, ako je neko dobio dokaz o otpustu iz državljanstva druge države, on zadržava crnogorsko državljanstvo. U suprotnom se ono gubi”, piše u u saopštenju MUP-a

Utvrđivanje da li neko ima dvojno državljanstvo, pogotovo ukoliko ga ne posjeduje na zakonom zasnovan način, nije lak zadatak, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Iz MUP-a navode da bi u cilju utvrđivanja pravno relevantnih činjenica od velike pomoći bilo postojanje međudržavnih sporazuma o razmjeni podataka čija bi primjena bila efikasna.

Ističu da je u nedostatku međudržavne saradnje utvrđivanje tih činjenica veoma otežano.

“Na osnovu odrđenih indicija i saznanja, MUP može da pokrene postupak po službenoj dužnosti, u kojem bi se, pored traženja informacija od drugih država, službenim putem i lice u pitanju izjasnilo na ove okolnosti. Ako bi neko priznao da ima dvojno državljanstvo ili se na drugi način utvrdi ta činjenica, on ga ne bi izgubio po automatizmu. Ima rok od tri mjeseca da dostavi dokaz o podnošenju zahtjeva za otpust iz državljanstva druge države, a rok od godinu da dostavi dokaz o otpustu. Nakon toga, ako je neko dobio dokaz o otpustu iz državljanstva druge države, on zadržava crnogorsko državljanstvo. U suprotnom se ono gubi”, piše u u saopštenju MUP-a, prenose Vijesti.

Dodaju da tek gubitkom crnogorskog državljanstva, na ovaj način, dolazi do brisanja iz biračkog spiska.

“Ukoliko se donese dokaz o otpustu iz državljanstva druge države, birački spisak se ne mijenja, odnosno navedeno lice ostaje potpuno zakonito u biračkom spisku. Tako je to bilo do sada, tako će biti i ubuduće. Pitanje prebivališta je predmet drugog zakona. Na kraju, ističemo još jednu činjenicu od značaja za crnogorsku javnost – svaki građanin i građanka Crne Gore koji su stekli državljanstvo neke druge države do 03. 06. 2006. godine, imaju pravo na dvojno državljanstvo”, zaključuje se u saopštenju MUP-a.

Foto: Facebook

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!