Ukrajinska privatna klinika prodavala bebe, za novorođenče plaćali 50.000 dolara

U lancu su učestvovali šefica klinike, njen sin, kao i dvojica drugih ukrajinskih državljana i tri kineska. Optuženi su za trgovinu ljudima i prijeti im 12 godina zatvora uz oduzimanje imovine

Ilustracija (Foto: Printscreen/EIRMC)

Ukrajinska policija izvršila je pretres u jednoj privatnoj klinici koja, navodno, prodaje bebe u Kinu. Iako su osumnjičeni optuženi za trgovinu ljudima, surogat majčinstvo je legalno sivo područje u Ukrajini.

TRGOVINA LJUDIMA

Skandalozan slučaj otkrilo je ministarstvo unutrašnjih poslova. Policija je raskrinkala prsten trgovine ljudima koji je bio koncentrisan na privatnoj klinici za reprodukciju u Kijevu. Detalje o slučaju je podijelio zamjenik ministra unutrašnjih poslova Anton Gerašenko na Facebooku, prenosi “Avaz”

U lancu su učestvovali šefica klinike, njen sin, kao i dvojica drugih ukrajinskih državljana i tri kineska. Optuženi su za trgovinu ljudima i prijeti im 12 godina zatvora uz oduzimanje imovine.

“Većina klijenata bili su samci, muškarci iz Kine određene orijentacije. Iako je tačan broj beba žrtava trgovine ljudima nepoznat, najmanje 140 kineskih državljana je pod istragom”, rekao je Gerašenko.

IZMIŠLJENI BRAKOVI

Cijena za jednu bebu je bila oko 50.000 dolara. Ogromna suma pokrivala je vještačku oplodnju surogat majke, pravnu podršku i organizovanje izmišljenih brakova potrebnih kako bi se olakšalo krijumčarenje djece u inostranstvo. Nije poznato jesu li muškarci koji su ih usvojili i očevi te djece. 

Istražitelji su pronašli pet novorođenih beba, za koje se vjeruje da su žrtve trgovine, u privatnim stanovima širom ukrajinske prijestonice i smjestili ih u porodilišta.

LEGALNA SIVA ZONA

Iako su osumnjičeni optuženi za trgovinu ljudima, postoji jedna začkoljica. Surogat majčinstvo nije regulisano nijednim zakonom u Ukrajini i nalazi se u legalnoj sivoj zoni. Kako zakonom nije izričito zabranjeno, nije potrebno ništa više od jednostavnog ugovora između surogat majke i potencijalnih hranitelja.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!