Luka Garza, igrač bosanskih korijena, najbolji košarkaš američkih univerziteta: Govorio da bi želio da igra za reprezentaciju BiH, ali još uvijek nije dobio državljanstvo

Otac Frank Garza, koji je špansko-američkog porijekla, igrao je za Univerzitet Idaho, a majka Šejla Muftić je igrala profesionalnu košarku u Evropi. Ujak mu je Teoman Alibegović, najbolji strijelac u istoriji slovenačke reprezentativne košarke. Lukin djed je Refik Muftić, legendarni golman Fudbalskog kluba Sarajevo

Za najboljeg univerzitetskog košarkaša u Sjedinjenim Američkim Državama u sezoni 2020-21. proglašen je Luka Garza, igrač Univerziteta Iowa.

Nagrada nosi ime “John R. Wooden”, po legendarnom igraču i treneru američke univerzitetske košarke.

U glasanju za najboljeg igrača učestvovalo je oko 1.000 trenera i novinara.

Luka Garza je visok 211 centimetara, ima prosjek od 24,1 poen, 8,7 skokova i 1,6 blokada u ovoj sezoni.

Ovo je Garzi četvrta ovosezonska nagrada za najboljeg univerzitetskog igrača, a ranije je dobio isto priznanje od Udruženja košarkaških novinara (Oscar Robertson Trophy), uz nagradu Naismith i nagradu Associeted Pressa za najboljeg igrača.

U prošloj sezoni Garza je bio na drugom mjestu među najboljim univerzitetskim košarkašima, prenosi Al Jazeera.

U julu bi se na NBA draftu mogao pojaviti kao drugi po redu košarkaš, a Iowa je umirovila njegov dres s brojem 55.

Luka Garza, koji je rođen u Washingtonu, D.C. (majka mu je bila radnica bosanskohercegovačke ambasade u glavnom američkoim gradu), ima i s majčine i s očeve strane košarkaške korijene.

Otac Frank Garza, koji je špansko-američkog porijekla, igrao je za Univerzitet Idaho, a majka Šejla Muftić je igrala profesionalnu košarku u Evropi.

Ujak mu je Teoman Alibegović, najbolji strijelac u istoriji slovenačke reprezentativne košarke.

Lukin djed je Refik Muftić, legendarni golman Fudbalskog kluba Sarajevo.

Luka Garza je uvijek govorio da bi želio da igra za košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, ali još uvijek nije dobio bosanskohercegovačko državljanstvo.

Foto: espn.com

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!