Premijer Krivokapić pokreće postupak za smjenu ministra Leposavića (VIDEO)

“Svakom dajem šansu da budemo bolji i drugačiji, da popravimo ono što smo uradili. U nedjelju sam mu poslao poruku da se sam vadi iz onoga što je zakuvao, Ali je njegova izjava u ponedjeljak ostala na istom fonu. Nijesam mogao sebi dopustiti taj luksuz nego sam u ime Vlade reagovao i kazao ono što je činjenično stanje – da je Skupština 2009. godine donijela Deklaraciju kojom se potvrđuje Rezolucija o genocidu u Srebrenici. Leposavić je i na to ostao imun. Tražio sam mu ostavku jer je najbolje da ličnim činom pokažemo odgovornost, to sam uradio u petak i danas. Pošto je Leposavić ostao pri svome stavu, ja sam donio tešku odluku da krenem u proces koji je definisan članom 105 Ustava, a to znači Predlog za razrješenje člana Vlade, u ovom slučaju ministra Leposavića”, rekao je Krivokapić

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić pokrenuo je postupak smjene ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Krivokapić je tokom vanrednog obraćanja rekao da su bile tri ključne situacije za smjenu i da su Leposaviću “progledali kroz prste” kada je u pitanju bio istup u vezi sa Zakonom o amnestiji i okolnosti oko usvajanja tužilačkih zakona gdje je on u trenutku prihvatanja zakona rekao svim šefovima poslaničkih klubova da je to dobro “ne vodeći računa da je to direktno udar i svađa sa međunarodnom zajednicom”.

Kazao je i da je ulje na vatru dolila izjava Leposavića o genocidu u Srebrenici koji je Leposavić relativizovao u Skupštini Crne Gore.

Poručio je da njegov odgovor na poslaničko pitanje ne može biti privatna stvar.

Krivokapić je kazao da je ovo najteža odluka koju je donio u životu.

“Rukovođen jasnim stavovima iz sporazuma sa liderima pobjedničkih koalicija i stavovima iz ekspozea i permanentno brinući o tome kako bilo koja aktivnost funkcioniše u svim ministarstvima, do detalja sam upoznat sa dešavanjima i radom ministara. Ovaj trenutak je specifičan jer ovu Vladu ruše svi i pozicija i opozicija i okruženje i centar i niko je ne doživljava kao svoju. Ja sam premijer svim građana, najvažniji mi je interes svih građana. To su porođajne muke, jer još nijesmo prebolovali dječje bolesti. Dao sam slobodu svakom ministru, vjerujući u njegovu biografiju i stručnost i protažirajući rad, red, disciplinu i odgovornost. Možda se nikad u istoriji nije desilo, ali se mora desiti smjenjivost. Niko nije više u toj fazi da može četiri godine da čeka isticanje svog mandata”, istakao je Krivokapić.

Vladimir Leposavić (Foto: Printscreen)

On je kazao da je obaveza Leposavića bila da na poslaničko pitanje odgovori u duhu politike ove Vlade, a ne u duhu akademske rasprave.

“Svakom dajem šansu da budemo bolji i drugačiji, da popravimo ono što smo uradili. U nedjelju sam mu poslao poruku da se sam vadi iz onoga što je zakuvao, Ali je njegova izjava u ponedjeljak ostala na istom fonu. Nijesam mogao sebi dopustiti taj luksuz nego sam u ime Vlade reagovao i kazao ono što je činjenično stanje – da je Skupština 2009. godine donijela Deklaraciju kojom se potvrđuje Rezolucija o genocidu u Srebrenici. Leposavić je i na to ostao imun. Tražio sam mu ostavku jer je najbolje da ličnim činom pokažemo odgovornost, to sam uradio u petak i danas. Pošto je Leposavić ostao pri svome stavu, ja sam donio tešku odluku da krenem u proces koji je definisan članom 105 Ustava, a to znači Predlog za razrješenje člana Vlade, u ovom slučaju ministra Leposavića”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da je Leposavić čovjek rijetke inteligencije izuzetnog poznavanja prava, ali je nedopustivo da kao ministar pravde, ljudskih i manjinski prava, iznosi svoje privatne stavove.

“On je ministar jer je svojom biografijom zaslužio to da bude. Ali ničija biografije ne može da bude opravdanje za bilo kakve aktivnosti. Samo djela svjedoče o nama. Još jednom sam na današnjoj zajedničkoj sjednici postavio pet pitanja – da li ja dobro vodim Vladu, da li je Vlada 100 odsto orjentisana ka Evropskoj uniji (EU), da li jedan čovjek može biti važniji od Vlade i države. Četvrto pitanje koje sam postavio je da li neko želi da sa ovima, koji su nam nametnuli ovo što nigdje na svijetu nema za 30 godina, krenemo u obračun onako kako možemo, ne treba nam ni sudstvo ni tužilaštvo. Ovdje svi pritiskaju Vladu, zašto neko ne pritiska sudstvo i tužilaštvo. Zašto neko ne pritiska Skupštinu koja nije donijela brojne zakone, koji čekaju i kišaju se, nije donijela najznačajnije, a to je da razvlastimo RTCG koja šalje poruke mržnje. Peto pitanje sam postavio da li ovu smjenu da uradimo mi sami ili neko drugi”, rekao je Krivokapić.

Poručio je da nosi teško breme, ali će ga nositi dok narodu bude odgovaralo i kada to ne bude tako, prvi će podniejti ostavku.

Kazao je i da sve nekako ide prvi put sa ovom Vladom i da on nema kameno srce, već je njegovo srce okrenuto ka čovjeku.

“Tvrdim, na osnovu informacija koje imam, da je ovo pokušaj rušenja Vlade iznutra. Na tome rade mnogobrojni i predstavnici pojedinih vladajućih partija i DPS zdušno sa njegovim uvijek prisutnim satelitima i još osjećam pipke hobotnice koje ne možemo da odsiječemo”, rekao je premijer.

Prema njegovim riječima, sada se u Crnoj Gori stvaraju dva bloka – ultrasrpski i ultra patriotsko-komitski.

“Koji su to blokovi, ko želi blokove više. Dosta nam je pregrada i zidova. Treba nam sloboda da bismo preokrenuli Crnu Goru u pravom smjeru. To sam ne mogu. Ne mogu sam protiv svih. Zato je obaveza Skupštine da radi svoj posao A svi zaboravljamo 90-ih godina kada su oni bili na vlasti. To pitanje više niko ne postavlja, nego umjesto da se bavimo budućnošću bavimo se i dalje prošlošću”, kazao je Krivokapić.

Dodao je da nas čekaju sve teži i teži dani, u svakom pogledu.

“Suzbijemo pandemiju, napadaju nas zbog bezbjednosti, prođemo bezbjednost napadaju nas zbog izjave ministra i to isti koji su štošta radili i doprinijeli tom istom problemu. Dajte da budemo ono što građani zaslužuju. Recite, građani, ja kao premijer prvi ću vas poslušati i otići”, rekao je Krivokapić.

On je poručio da svi kupuju glasove i pozvao da se jednom prestane s tim i da mjera života bude sloboda izbora, a ne nametanje izbora.

“Crna Gora mora da se promijeni, preobrazi. Zašto je baš napad na ovu Vladu sa svih strana? Zašto ova Vlada doživljava ovakve udare, podmetanja, laži. Niko se ne osvrće na poslaničko pitanje koje naginje na period fašizma. Kako može biti premijer koji je glasao za zajedničku državu? Pa pomirili su se Njemci i Francuzi poslije rata, a mi i dalje krvarimo ko je đe bio. Dajte da napravimo pomirenje, da zaboravimo ko je kakva, za koga je glasao. Mi se stalno vraćamo na istu temu – ‘za koga si’. Čitavog života me bije glas da sam neopredijeljen. Zato što ne želim da dam glas unaprijed. Javno sam rekao za šta sam glasao? Zašto je to problem?”, pitao je Krivokapić.

Na pitanje da li se smjenom Leposavića otvara put za ulazak DF-a u Vladu, odgovorio je da upražnjenjo mjesto može biti samo za eksperta ne za političara i da ni u kakve pregovore ni sa kim nije krenuo kada je riječ o rekonstrukciji Vlade.

“Ne želim da ovu Vladu ja krnjim, ali prirodno je razmišljati šta je bolje”, naveo je Krivokapić.

Dodao je da su predstavnici DF-a i SNP-a tokom razgovora to pogrešno shvatili jer on nije pričao ni kako, ni sa kime, ni kojom procedurom.

“Ja sam prošao mučenje od 30. avgusta i nemam namjeru da još jednom kroz to prolazim. Ko se mača lati taj od njega strada i svi trebaju da se čuvaju toga”, rekao je Krivokapić.

Ponovio je da je opredijeljen za to da se 12 ministarstava i ministara ne diraju.

Odgovarajući na pitanje da li je odluku donio pod pritiskom stranih ambasada i opozicije zajedno sa nekim NVO, odgovorio je da nije.

“Apsolutno ne. Nema toga pritiska, čak sam vrlo crnogorski nastrojen prema pritisku, tako da moja odluka nije donešena na bazi ucjena, pritiska, komitskih i patriotskih skupova, stavova SDP-a i SD-a. Odluku sam donio u ponedjeljak, u petak je trebalo da je materijalizujem, pa sam odlučio da to ipak ostavim, da ne bi članovi Vlade možda bili neupoznati”, objasnio je Krivokapić.

Tvrdi i da nije odugovlačio sa odlukom i da je već u nedjelju imao nedvosmislen stav po ovom pitanju, ali je pokušao da ministru da šansu koju on nije iskoristio.

Rekao je i da predlog za razrješenje Leposavića već danas šalje Skupštini koja će se o tome izjasniti.

“Obaveza Skupštine je da ispoštuje stav premijera. Ako to ne bude tako imamo i određene korake, ali bi bilo hipotetički, dajte da sačekamo rješenje Skupštine. Ne stvara se nova većina, trenutna većina je apsolutna, bez obzira što provijavaju različiti stavovi”, poručio je premijer.

On je rekao i da su stavovi Leposavića i Vlade dijametralno suprotni.

“Leposavić želi da obavlja funkciju dok ne bude razriješen”, kazao je Krivokapić.

Na pitanje da li je Leposavić odbio da napravi predloge tužilačkih zakona po sugestijama Venecijanske komisije, premijer je odgovorio da nije.

Foto: Zdravko Krivokapić (Printscreen)

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!