Branko Lukovac: Aktuelna vlast hoće da prevede Crnu Goru u tzv. srpski svet, nadamo se da URA neće preći preko “crvene linije”  

Nažalost, ovako negativnom ishodu izbora i razvoju doprinio je Građanski pokret URA, odnosno njegovo aktuelno rukovodstvo, opijeno mržnjom prema DPS-u i njegovom rukovodstvu, i težnjom da po svaku cijenu budu dio vlasti. Sa svojom politikom i postupcima u vršenju sadašnje vlasti, oni ispunjavaju neke radikalne zahtjeve ekstremnih velikosprskih snaga i Demokratskog fronta. Ipak, još je prisutna nada da URA ne bi prešla preko “crvene linije” iza koje bi se omogućilo velikosrpskim snagama da se otvoreno angažuju na uništenju svega što je crnogorsko

“Na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine pobjedu su odnijele snage koje, kako se ocjenjuje, Crnu Goru vide u okrilju velike Srbije. Tzv. ekspertska, zapravo eksperimentalna vlada koja im je nametnuta od strane vođstva Mitropolije Srpske pravoslavne crkve, iako je  prihvatila već utvrđena najvažnija spoljno-politička opredjeljenja Crne Gore, ne pokazuje potrebnu odlučnost da vodi Crnu Goru tim putem.

Dugo očekivana promjena, koja se dogodila avgusta prošle godine, koja je trebalo da unaprijedi u ubrza put sveopšteg prosperiteta Crne Gore, procjenjuje se, mogla bi da zaustavi taj napredak, da dovede u pitanje njena strateška opredjeljenja i da nastoji da prevede Crnu Goru u tzv. srpski svet i projekat velike Srbije.

To je, u intervjuu za Portal Revije Fokus, ocijenio nekadašnji šef crnogorske diplomatije i jedan od osnivača Građanske inicijative „21. Maj“, Branko Lukovac.

Kakvo je Vaše mišljenje o novoj crnogorskoj vlasti? Često se za nju kaže da je klerofašistička vlast?

– Na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine pobjedu su odnijele snage koje, kako se ocjenjuje, Crnu Goru vide u okrilju velike Srbije. Tzv. ekspertska, zapravo eksperimentalna vlada koja im je nametnuta od strane vođstva Mitropolije Srpske pravoslavne crkve, iako je prihvatila već utvrđena najvažnija spoljno-politička opredjeljenja Crne Gore, ne pokazuje potrebnu odlučnost da vodi Crnu Goru tim putem. Njeno dosadašnje angažovanje – bilo da je riječ o rezultatima mjera koje preduzima za suzbijanje pandemije, kako bi se sačuvalo zdravlje i životi ljudi i ublažile posljedice po privredu i društvo, društveno-ekonomski razvoj, ostvarivanje reformskih zahtjeva za napredak Crne Gore prema Evropskoj uniji, unutrašnja stabilnost – govori da su, već do sada, za prvih sto dana, posljedice njenih odluka u svakoj od pomenutih oblasti veoma nepovoljne i teško nadoknadive.

Da li se slažete sa time da je u toku intenzivna velikosrpska okupacija Crne Gore, koja ima za cilj potiranje crnogorske državne samobitnosti i posebnosti crnogorskog etničkog nacionalnog identiteta?

– Bez sumnje, sadašnje rukovodstvo Srbije je, zamjerajući oštro ranijem rukovodstvu što je dopustilo Crnoj Gori da organizuje referendum o nezavisnosti, jasno stavilo do znanja da će pokazati kako će onemogućiti dalji napredak Crne Gore kao nezavisne, suverene, evropski i evroatlantski opredijeljene države. U tom pravcu su angažovane pojedine institucije vlasti, političke sredine, gotovo svi mediji, Srpska pravoslavna crkva i angažovana značajna finansijska sredstva. Odvija se veoma intenzivna kampanja kako bi se na predstojećem popisu stanovništva što više građana izjasnilo kao Srbi, što bi onda bila osnova da se traže ustavne promjene koje bi dovele do potiranja državne samobitnosti Crne Gore i njenog nacionalnog identiteta.

Analitičari kažu da je i veliki broj funkcionera Građanskog pokreta URA upao u kolo svetosavlja i srpskog sveta, u cilju uništenja svega što je crnogorsko.

– Nažalost, ovako negativnom ishodu izbora i razvoju doprinio je Građanski pokret URA, odnosno njegovo aktuelno rukovodstvo, opijeno mržnjom prema DPS-u i njegovom rukovodstvu, i težnjom da po svaku cijenu budu dio vlasti. Sa svojom politikom i postupcima u vršenju sadašnje vlasti, oni ispunjavaju neke radikalne zahtjeve ekstremnih velikosprskih snaga i Demokratskog fronta. Ipak, još je prisutna nada da URA ne bi prešla preko “crvene linije” iza koje bi se omogućilo velikosrpskim snagama da se otvoreno angažuju na uništenju svega što je crnogorsko.

Premijer Zdravko Krivokapić je ovih dana meta žestokih kritika. “Ostaće zapamćen kao čovjek koji je dnevno lagao sve oko sebe”, kazao je Nebojša Medojević, lider Pokreta za promjene. Iz Liberalne partije poručuju Krivokapiću da sprema ostavku zato što Vlada još nije donijela ni Nacrt budžeta Crne Gore za ovu godinu. Iz DPS-a tvrde da je premijer najneodgovorniji građanin Crne Gore, jer je za njegovog mandata Crna Gora doživjela zdravstvenu katastrofu, da svojim potezima ruši reputaciju i ugled države i, što je najgore, u multietničkoj i multivjerskoj Crnoj Gori nametnuo klerikalizam i vjerski ekstremizam, probudivši agresivni nacionalizam i šovinizam.

– Sadašnji premijer, jasno je, nije po volji najjačih partija koje su osvojile vlast na posljednjim parlamentarnim izborima, već ga je nametnula Mitropolija Srpske pravoslavne crkve, sigurna da će biti posvećen njihovim uvjerenjima i opredjeljenjima, što on nastoji da potvrdi. Saopštio je, bez zazora, da ne bi glasao za samostalnu Crnu Goru. Njegovi i stavovi Vlade na čijem je čelu jasno govore da nije ličnost pogodna niti sposobna da sa uspjehom vodi vladu, da preduzima neophodne mjere za zaštitu zdravlja građana, stara se o sveukupnom napretku demokratske, građanske, evropske Crne Gore, njenom ugledu u svijetu i reformama koje vode ubrzanom putu ka EU integracijama.

Da li je moguće da uskoro budu održani vanredni parlamentarni izbori?

– Bilo bi porazno za Crnu Goru i narod koji je kroz istoriju branio slobodu i pravdu da vlast koja nanosi štetu interesima Crne Gore ostane puni mandat. No, partije koje čine sadašnju vlast sve će raditi, pa i tolerisati mjere Vlade koju inače ne podržavaju, kako ne bi dozvolili povratak DPS-a i sadašnje opozicije na čelo Crne Gore. Vlada premijera Krivokapića biće i nadalje spremna da izigrava politiku za koju se javno opredijelila, da demontira institucije, te političkim revanšizmom i smjenama po dubini i širini otvara prostor kadrovima partija koje čine vlast kako bi, zadovoljavajući njihove apetite, produžili sebi rok trajanja. Ostaje nada da će politika i mjere Vlade, koje nanose veliku štetu Crnoj Gori, nailaziti na sve snažniji otpor građana, te da će se, ipak, učiniti kraj urušavanju Crne Gore, njenog sveopšteg razvoja i međunarodnog položaja i prije isteka mandata na koji je ta vlada izabrana.

Koje su najveće opasnosti od nove vlasti koje prijete suverenoj Crnoj Gori i njenim evropskim i evroatlantskim integracijama?

– Najveće opasnosti od nove vlasti su u donošenju mjera i otvaranju prostora kleronacionalističkoj, velikosrpskoj politici i snagama koje su suprotstavljene nezavisnoj, suverenoj, demokratskoj, građanskoj, sekularnoj Crnoj Gori, njenom uspješnom razvoju i putu u evropske i evroatlantske integracije. Opasnosti su da bi nova vlast, umjesto pomirenja koje zagovara, svojim djelovanjem mogla produbiti podjele, poremetiti međunacionalnu i međuvjersku toleranciju i sklad i time otvoriti prostor netrpeljivosti i mržnji. Opasnosti su da bi nečinjenjem ili pogrešnim činjenjem, kada se radi o reformama neophodnim za napredak prema evropskim integracijama, mogla zaustaviti i ugroziti perspektivu integracije Crne Gore u EU.

Kako kao bivši diplomata sa bogatim iskustvom komentarišete to što je vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić u materijalima dostavljenim poslanicima otkrio imena, funkcije i djelokrug rada domaćih operativaca ANB-a i kršeći zakon i protokole NATO razotkrio identitet agenata CIA koji su boravili u Crnoj Gori?

– Pribojavam se da to nije urađeno slučajno, da se radi o neznanju, propustu ili nemaru, već da je to bio akt politike koja je otvoreno i snažno suprotstavljena članstvu Crne Gore u evropske i evroatlantske integracije. U tom slučaju za očekivati je da će se takvi i slični pokušaji nastaviti sa ciljem kompromitacije Crne Gore kao člana i partnera ne samo NATO, već i EU, pa i okončanja njenog članstva. Na takvu ocjenu navodi i angažovanost predsjednika Vlade da odmah stane u zaštitu takvog nedjela ili propusta v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Iz Građanske inicijative „21. maj“ tvrde da je Vlada Crnu Goru dovela u predvorje sukoba sa EU i NATO-om. Pritom navode da je negativnim mišljenjem Venecijanske komisije na izmjene tužilačkih zakona, kao i nezakonitim i skandaloznim objelodanjivanjem imena stranih i domaćih obavještajaca, Krivokapićeva vlada nastavila politiku kompromitacije naše države.

– Realno je očekivati da će EU i NATO, posebno iz ova dva slučaja na koja sa pravom ukazuje Građanska inicijativa “21. maj”, izvući određene ocjene o politici i namjerama Vlade Crne Gore, pratiti stavove i mjere koje bude donosila i, ako se ocijeni da nova vlast ne pokazuje potrebnu privrženost preuzetim obavezama, korigovaće svoju politiku, stavove i odnos prema Crnoj Gori i njenoj pripadnosti EU I NATO.

Analitičari upozoravaju da su i ekonomski indikatori u Crnoj Gori dramatični, da je ugrožena ekonomska sigurnost zemlje i prijeti joj dužničko ropstvo, navodeći da je u januaru budžetski deficit bio 39 miliona eura.

– Crna Gora ima izrazito nepovoljnu privrednu strukturu koja se, u najvećem dijelu, oslanja na turizam i sektor usluga, te bi njeno poboljšanje trebalo da bude jedan od prioriteta Vlade. Pandemija je pokazala koliko je ranjiva tako nepovoljna struktura u uslovima poremećaja, bilo da se radi o strahu od prenošenja zaraznih bolesti, nestabilnostima u regionu ili klimatskim promjenama. Sadašnja vlast ne preduzima mjere kojima bi se, na efikasan način, suzbijala pandemija i zaštitilo zdravlje građana, pružila efikasna podrška privredi, predložili prioriteti i budžet, obim i uslovi neophodnog zaduživanja, temeljno analizirale opcije potrebnog restrukturiranja avio-kompanije, namjesto odluke donijete naprečas o gašenju Montenegro Airlinesa.

Za ovo što se danas dešava sa Crnom Gorom velika je zasluga Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i Socijaldemokratske partije. Kakav je Vaš stav o tome?

– Nema sumnje da je trodecenijska vlast DPS-a, u dobrom dijelu u koaliciji sa SDP, odnosno SD, uz nesumnjive uspjehe u otklonu od politike Slobodana Miloševića i Srbije, ostvarenja cilja nezavisne Crne Gore, njenog članstva u NATO i napretka prema članstvu u EU, imala i brojne slabosti. Ta partitokratska vlast donijela je svuda rašireni nepotizam, korupciju, pratile su je brojne kriminalne aktivnosti, neuspjele privatizacije tokom koje su nestale ranije uspješne privredne cjeline, posebno prerađivačka industrija, veliko socijalno raslojavanje, te neuspjeh u premošćavanju dubokih podjela u Crnoj Gori. To je, bez sumnje, uticalo na opredijeljenost velikog dijela biračkog tijela na promjene, što su iskoristile neke partije i koalicije, suprotstavljene ne samo DPS-u, već najvažnijim strateškim pravcima Crne Gore, koje su uspjele da se udruže, pridobiju većinsku podršku i dovedu u pitanje dalji sveukupan razvoj i perspektivu Crne Gore.

Čime objašnjavate to da se Đukanović, kao što su mnogi očekivali, nije povukao sa pozicije predsjednika DPS-a na nedavnom kongresu stranke i prepustio to mjesto nekome drugom?

– Đukanović je, bez sumnje, najpopularnija ličnost u DPS-u i u Crnoj Gori, ličnost koja je imala najveće zasluge za povjerenje birača koje je sa DPS-om dobijao u tako dugom periodu vršenja vlasti. Očigledno da je važilo pravilo da tim koji dobija ne treba mijenjati. Sada su okolnosti promijenjene, no sa pozicije predsjednika Crne Gore i iskustvom prethodnih izbora, po ocjeni većeg dijela članstva, može najviše uticati na nužne promjene u DPS-u, kao i na okupljanje svih snaga i ponovno osvajanje vlasti.

Veseljko Koprivica

Foto: Screenshot RTCG

Izabrani članovi Savjeta Građanske inicijative 21. maj, među njima i istaknuti iseljenici

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!