FCJK: Nećemo nijemo trpjeti politički revanšizam ženskoga četnika u ulozi ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta niti se prepasti evidentnoga političkog revanšizma s krajnjim ciljem nestanka Fakulteta

Što se pak tiče podatka da je MPNKS ispunilo svoje obaveze prema FCJK, obavještavamo crnogorsku javnost da je i to još jedna od lažnih informacija jer do dana današnjega martovska mjesečna rata za funkcionisanje FCJK nije uplaćena – uprkos zakonskoj obavezi toga ministarstva. Dakle, ne plate – kako to obmanjuje ministarka, nego novac za funkcionisanje FCJK. Poručujemo još jednom da nećemo nijemo trpjeti politički revanšizam ženskoga četnika u ulozi ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta niti se prepasti evidentnoga političkog revanšizma s krajnjim ciljem nestanka Fakulteta za crnogorski jezik i književnost. O tome ćemo izvijestiti relevantne međunarodne adrese, ali i pružiti organizovan zakoniti otpor svim daljim pokušajima nasrtanja na FCJK

Uprava Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCKJ) reagovala je na današnje izlaganje ministarke prosvjete, kulture, nauke i sporta, Vesne Bratić u Skupštini Crne Gore.

Reagovanje prenosimo integralno:

“Crnogorska javnost imala je danas prilike kroz odgovore na poslanička pitanja uvjeriti se još jednom u bezgraničnu mržnju gđe Vesne Bratić, ministarke PNKS, prema Fakultetu za crnogorski jezik i književnost kao jednoj od ključnih javnih ustanova koja promoviše i izučava crnogorski jezik, književnost i kulturu. Zahvalni smo uvaženim poslanicima opozicije koji su postavljenim pitanjima izveli ministarku na „čistunac“, kako bi to rekao njen premijer.

Ne osvrćući se na sve pojedinosti koje je gospođa ministarka iznijela u crnogorskome parlamentu, skrenućemo pažnju na nekoliko detalja.

U odgovoru na pitanje što misli o dosadašnjem radu FCJK ona je izdvojila knjigu Savića Markovića-Štedimlije o Njegošu želeći time obmanuti javnost kako FCJK zastupa pogrešne političko-ideološke stavove toga autora, iako je riječ o njegovim studijama o Njegošu koje prati opsežan predgovor jednoga od utemeljivača savremene montenegristike Danila Radojevića, u kojem je razjašnjeno sve ono što Bratićka pokušava prišiti Fakultetu.

Drugi autor koji je zasmetao gospođi ministarki jeste uvaženi profesor i akademik Milorad Nikčević koji u kolumnama raskrinkava neofašističku i pseudoreligijsku politiku kojom se crnogorski jezik predstavlja kao nepostojeći jezik, crnogorska nacija kao produkt etnoinženjeringa a Crnogorci kao Đilasova kopilad izašla iz Brozova Jajca, volovi i sl. Čudeći se navodno odakle u izdanju FCJK knjiga akademika Vukića Pulevića iz oblasti onomastike, tj. knjiga o narodnim nazivima biljaka, gospođa ministarka Pulevića kao naučnika svjetskoga renomea naziva čovjekom „bez referenci“. Istina, ni Pulević kao ni drugi autori s kojima je sarađivao i sarađuje FCJK nemaju reference do kojih drži gospođa ministarka – niko od njih nije ni kleronacionalist ni vjerski fanatik ni negator vrijednosti savremenoga crnogorskog društva.

Nakon što nas je prije nekoliko dana ministar pravde u Vladi Crne Gore obavijestio da nema dokaza da se u Srebrenici dogodio genocid te da on ne priznaje odluke međunarodnih sudova, time pokazajući svoj odnos prema Bošnjacima, danas je ministarka Bratić u ime Ministarstva PNKS pokazala i odnos prema Albancima. (Nije propuštila ni pitanje o srebreničkome genocidu da okarakteriše kao populističko, odbijajući da se povodom njega izjasni.)

Naime, jedna od četiri sporne tačke u radu FCJK koje je izdvojila jeste Leksikon albanskih lingvista autora Artana Hadžija i Tefe Topalija, a riječ je o knjizi koja je produkt međunarodne saradnje naše ustanove s odgovarajućim ustanovama iz suśedne Albanije. Ono što bode oči našoj ministarki – nama čini čast! Kao javna ustanova multinacionalne države čiji su Albanci značajan i autohton narod, bilo nam je zadovoljstvo i čast da s ustanovama nauke i prosvjete Albanije zajednički objavimo taj leksikon.

U bogatoj izdavačkoj produkciji FCJK to nije jedina knjiga koja izlazi iz oblasti montenegristike, ali je jedina iz oblasti albanologije. Zato je među takvim knjigama jedino ona koje je produkt crnogorsko-albanske saradnje povrijedila suptilna nacionalna ośećanja predstavnice srpskoga svEta u Vladi Crne Gore.

FCJK je i izvještaje i plan dostavljao redovno onoj ustanovi kojoj je bio dužan da ih dostavi, a to je Ministarstvo finansija. Što se tiče najavljenih revizora koji će kontrolisati poslovanje i rad FCJK, biće nam zadovoljstvo ustupiti svu dokumentaciju na uvid – isključivo u skladu sa zakonskom procedurom – onim revizorima koje nam pošalje ustanova koja je zadužena za taj posao, ali ne i nelegalnim revizorima koje neka ministarstva šalju u pohode na ustanove koje su predmet političkih obračuna i skandaloznoga političkog revanšizma aktulene Vlade.

Što se pak tiče podatka da je MPNKS ispunilo svoje obaveze prema FCJK, obavještavamo crnogorsku javnost da je i to još jedna od lažnih informacija jer do dana današnjega martovska mjesečna rata za funkcionisanje FCJK nije uplaćena – uprkos zakonskoj obavezi toga ministarstva. Dakle, ne plate – kako to obmanjuje ministarka, nego novac za funkcionisanje FCJK.

Poručujemo još jednom da nećemo nijemo trpjeti politički revanšizam ženskoga četnika u ulozi ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta niti se prepasti evidentnoga političkog revanšizma s krajnjim ciljem nestanka Fakulteta za crnogorski jezik i književnost. O tome ćemo izvijestiti relevantne međunarodne adrese, ali i pružiti organizovan zakoniti otpor svim daljim pokušajima nasrtanja na FCJK.

Gospođo ministarka i ostali izdajnici ustavnih vrijednosti crnogorskih, spremno vas čekamo”,

Uprava FCJK

 

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!