Sastanak Nenada Stevovića sa ministarkom Gordanom Čomić: Nastaviće komunikaciju u cilju pronalaženja rješenja

Problem koji crnogorska nacionalna manjina ima oko službene upotrebe jezika i pisma u opštini Vrbas, iako po popisu iz 2011. godine ima 17,5% građana te opštine koji su se izjasnili kao Crnogorci, a crnogorski jezik nije u službenoj upotrebi pored niza inicijativa još od 2010. godine i imperativne zakonske norme. Takođe je uočen i problem finansiranja CKPD ‘Princeza Ksenija’ iz Lovćenca, opština Mali Iđoš, što utiče na funkcionisanje jedinog Crnogorskog kulturnog centra i jedine crnogorske biblioteke i čitaonice u Srbiji, piše u saopštenju

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Gordana Čomić sastala se u prostorijama Ministarstva sa Nenadom Stevovićem, predsjednikom Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”.

Iz Udruženja “Krstaš” je saopšteno da je razgovarano o opštem problemu kulture poštovanja manjinskih prava u medijima i javnom prostoru prema pripadnicima crnogorske zajednice, ali i o konkretnim problemima u opštinama Vrbas i Mali Iđoš.

“Problem koji crnogorska nacionalna manjina ima oko službene upotrebe jezika i pisma u opštini Vrbas, iako po popisu iz 2011. godine ima 17,5% građana te opštine koji su se izjasnili kao Crnogorci, a crnogorski jezik nije u službenoj upotrebi pored niza inicijativa još od 2010. godine i imperativne zakonske norme. Takođe je uočen i problem finansiranja CKPD ‘Princeza Ksenija’ iz Lovćenca, opština Mali Iđoš, što utiče na funkcionisanje jedinog Crnogorskog kulturnog centra i jedine crnogorske biblioteke i čitaonice u Srbiji”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je ministarka Čomić, još jednom ponovila da je Ministarstvo alat za sve i da razumije kada neko hoće da riješi probleme i štiti interese svoje nacionalne zajednice.

Dogovoreno je, kako je saopšteno, da će se komunikacija u cilju pronalaženja rješenja nastaviti i u narednom periodu.

Foto: Udruženje “Krstaš”

 

 

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!