Crna Gora ukida program ekonomskog državljanstva

Institucije EU-a, kako se objašnjava, ne gledaju blagonaklono na programe ekonomskog državljanstva, imajući u vidu reputacione rizike, kao i rizike finansijskog integriteta, poput pranja novca, finansiranja terorizma, korupcije i infiltracije organizovanog kriminala

Vlada Crne Gore neće produžiti program na osnovu kojeg se može dobiti ekonomsko državljanstvo, a koji ističe 31. decembra 2021. godine, kako ne bi otežavala zemlji put ka Evropskoj uniji.

“Podrška programima ekonomskog državljanstva kosi se s načelima EU-a”, navodi se u odluci koju je Vlada usvojila u četrvtak, prenosi Tanjug, pozivajući se na dnevni list Dan.

Promovisanje takvog programa je, dodaje se, suprotno tendencijama revizije postojećih programa u okviru EU-a i kritičkim osvrtom od institucija EU-a, kao i zahtjevima za ukidanje analognih programa u državama članicama.

“Stoga se zaključuje da dalja podrška ovakvom programu može otežati i usporiti proces pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji”, piše u odluci i konstatuje da Crna Gora kao zemlja kandidat ne smije dozvoliti da kompromituje svoju posvećenost evropskim integracijama.

Institucije EU-a, kako se objašnjava, ne gledaju blagonaklono na programe ekonomskog državljanstva, imajući u vidu reputacione rizike, kao i rizike finansijskog integriteta, poput pranja novca, finansiranja terorizma, korupcije i infiltracije organizovanog kriminala.

“Kako je program već ukinut na Kipru, Malta dobila upozorenje, dok su od Bugarske zatražena dodatna obavještenja, pretpostavlja se da je jedini potencijalno održiv program u okviru EU-a onaj koji se primjenjuje u Portugalu, koji se često mijenja”.

Dodatni argument za ukidanje programa je taj što je, na osnovu dosadašnjih podataka, neupitno neodrživ.

“Samo 37 dodijeljenih državljanstava, od ukupnog ograničenja od 2.000, predviđenih do kraja 2021. godine, dovodi u pitanje svrsishodnost i održivost programa. Broj od 131 podnijetih aplikacija Agenciji za investicije ne doprinosi argumentu da su investitori zasnivali investicije u razvojne projekte isključivo na osnovu ekonomske zavisnosti, isplativosti ili očekivanog dohotka”, naveli su iz Vlade i dodali da ukidanje programa neće dovesti do opstrukcija u realizaciji projekata koji su na listi razvojnih, prenosi Al Jazeera.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!